1. Home
  2. Prezentacije
  3. Citroen oli – Stvari u životu bi trebalo maksimalno pojednostaviti
Citroen oli – Stvari u životu bi trebalo maksimalno pojednostaviti

Citroen oli – Stvari u životu bi trebalo maksimalno pojednostaviti

1.61K
8
Podelite sa prijateljima:

Pred nama je prvi Citroen s novim grbom marke, onom koji je predstavljen pre par dana. U pitanju nije serijska verzija automobila, već softverski proizveden konceptni četvorotočkaš koji je osmišljen tako da promoviše logotip i ideju koju Citroen nastoji da predstavlja, a koja se tiče pojednostavljenja vozila do krajnjih granica.

Kako je i izvorno zamišljeno, Citroen oli dlje razrađuje osnovnu tematiku zadatu kroz lansiranje mikroautomobila, kvadricikla zapravo, onog s imenog Citroen Ami. To što su im imena tako preklapajuća, videćemo nije slučajno.

Konstruktor akcentira jasnu razliku između električnog Citroena olija i pomodarskih savremenih elektromobila mase koja neretko i premašuje dve i po tone, i koja su takođe opremljena mnogobrojnim ekranima i gedžetima koje koriste samo 2% vlasnika vozila.

Francuski konceptni automobil je porodično prevozno sredstvo ekstremno jednostavne konstrukcije, i s masom nižom od jedne tone.

Virtuelni novajlija je po veličini sličan modelima zvanim Kia Soul ili Citroen C3 Aircross. Dugačak je 4.2 metra, širok je 1,9 m, visok – 1,65 m. Ali, Citroen oli je u potpunosti izveden od recikliranih materijala, uglavnom kompozitnih.

Povrh toga, većina delova i komponenti je i dalje podložna reciklaži. Tako na primer, ravni paneli haube, krova i odeljka za prtljag su izrađeni od presovanog kartona savijenog i ojačanog staklenim vlaknima i obloženog poliuretanom. U pitanju je proizvod koncerna BASF. Važno je reći da su ovakve ploče dvostruko laganije od čeličnih, iako konstruktor i dalje ćuti na temu ponašanja istih u slučaju udesa.

Unifikacija ovog vozila s drugim u ponudi galske marke je dovedena do perfekcije. Tako na primer, centralna sekcija branika na prednjem i zadnjem kraju su istovetne, Prednja vrata su takođe ista, izuzev lokacije kvaka i brava. Za oko petinu su lakša od vrata koja nose masovno proizvedeni automobili i broj delova je prepolovljen.

Nema zvučnika, izolacije protiv buke, električnog ožičenja, pa čak ni elektropokretanih prozora. Oni se mogu u potpunosti podići dok se zadnja vrata otvaraju u kontra smeru.

Citroen oli nije hečbek, pre će biti logično svrstati ga među pikapove. Umesto tradicionalnog prtljažnika imamo bočni odeljak za smeštaj stvari s uklonjivi poklopcem. Tu je upsravno postavljen zadnji prozor koji je klizajući. Instalirani su i eksperimentalne 20-inčne felne hibridnog dizajna (kao mešavina klasičnih i onih izrađenih od lake legure). Kao takvi za 15% lakši od sličnih čeličnih. Novitet s hard diska koristi i specijalno razvijene gume Goodyear Eagle GO. Posebnim ih čini to što su razvijene bez učešća materijala utemeljenih na prerađevinama nafte.

Minimalizam kao osnovna ideja gospodari i kabinskim prostorom. Sva prednja sedišta imaju samo po osam delova. Na čeonom panelu je 34 dela, umesto 75 koliko ih ima standardni putnički automobil ove klase. Kompaktan instrumentacioni displej je montiran, a tu su i svega dva ventilaciona otvora.

Umesto muzičkog sistema, konstruktor sugeriše upotrebu pametnog telefona i dva pokretna zvučnika s funkcijom Bluetooth. Montirani su na krajevima čeone konzole. Donja polica je sa gumenim stezaljkama za naočare i ostale prateće detalje, odnosno stvari.

Citroen ne reče ni slovo o električnom agregatu, ali su obećali da će trakciona baterija kapaciteta od samo 40 kilovat sati biti dovoljna za domet s jednom dopunom od oko 400 kilometara. Za ovo se može zahvaliti skromnoj masi automobila.

Jačanju autonomije doprinosi i ograničenje brzine kretanja na svega 110 km/h. Da bi se baterija dopunila od 20% do 80% napunjenosti, potrebno je utrošiti svega 23 minuta. Dodatno, koncept je opremljen sistemima V2L (Vehicle to Load) i V2G (Vehicle to Grid). Prvi omogućava priključenje spoljnih potropača koji ne zahtevaju jaču dozu struje od 3,6 kW, dok drugi dozvoljava povrat struje iz baterije ka elektromreži.

Koncept će biti prikazan na Salonu automobila u Parizu, koji samo što nije zapčeo. Brojna rešenja s ovog koncepta će naći primenu kod masovno proizvedenih Citroena sutrašnjice.

AutoRepublika

(1612)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Prvo nas je Dacia obradovala svojim malim, minimalistickim grubijanom zvanim Manifesto a samo 10 dana kasnije evo ga Citroen sa vrlo slicnim konceptom! Izgleda da francusko vino ove godine sadrzi neki novi „afrodizijak“ za kreativnost? Ako je tako, dragi francuski prijatelji nastavite da pijete, ono sto ste stvorili je neverovatno simpaticno i sarmantno! Kazete „brojna rešenja s ovog koncepta će naći primenu kod masovno proizvedenih Citroena sutrašnjice“ – zasto samo pojedinacna resenja, dajte nam oba automobila, Manifesta i Olija! Continuez comme ça! (Ovo sam napisao uz pomoc Gugla 🙂 )

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
BB

Na pojedinim dijelovima malo prenapadan ali 95% ovog koncepta mi se sviđa. Žrtvovana je aerodinamika (kome to treba 🙂 ) ali je dobijena ogromna upotrebljivost ovog vozila. Ima upravo sve što treba. Sa ovolipacnim vjetrobranom uz dobru izolaciju krova, njemu ne treba klima, kockaste forme znače male spoljnje dimenzije a prilično velike unutrašnje. Pick up segment bi možda mogao da znači i povećanu profesionalnu upotrebljivost. Manja baterija bi mogla da znači da spriječi ekslaciju cijena. Isto tako činjeinca da se vozilo može koristiti kao „load bank“ može da posluži i za priključivanje neke vikendice na energetiku vozila (rjeđe se koristi,… Pročitaj više »

Matija

Oli nije terenac ali lici! 🙂 Siguran sam da se ne plasi losih puteva!

DUDE

Ovo malo da prisrede i odmah u serijsku proizvodnju. Bravo Citroen!

moron

Ingeniozno rešen oblik prednjeg vetrobrana…
Deluje mi da su BRDM i BOV daleko bolje “aerodinamike”.

Zoca

Max.brzina ogranicena na 110 km/h
.Kao nekada Z-750.🤣

Matija

Pronasao sam video o ovom konceptu:
https://youtu.be/q71Sw_7okW0

Nikola

Ja se ponadao da je Oil…