1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Holivudska priča modela Shelby Daytona
Zanimljivost dana: Holivudska priča modela Shelby Daytona

Zanimljivost dana: Holivudska priča modela Shelby Daytona

470
16
Podelite sa prijateljima:

Karijera legendarnog američkog tjunera i profesionalnog vozača Kerola Šelbija obično kod publike budi dve asocijacije. Jedna od njih je u vidu čuvenog sportiste nazvanog Shelby Cobra, a druga podrazumeva razne kreacije popularnog Forda Mustanga.

Daleko od toga da se karijera pomenute legende može analizirati u jednoj rečenici, pošto je njegova firma Shelby American zapravo imala više modela, a sam Kerol je tjunirao mnogo više od Mustanga. U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo na kratko analizirati model Daytona i to pretežno jedan konkretni model sa istorijom kakvu verovatno ni Holivud nije mogao da napiše.

Kao što smo dosta puta pisali do sada, Kerol je slavio na trci 24 sata LeMansa 1959. godine za volanom Aston Martina, nakon čega se morao penzionisati zbog zdrastvenih problema. Osnovao je firmu Shelby American Inc sa ciljem da uvozi evropske sportske četvorotočkaše na američko tržište, ali je njegova najveća želja bila da automobil sa njegovim imenom slavi na čuvenoj francuskoj trci.

Razvio je model Shelby Cobra tako što je kombinovao školjku britanske firme AC Cars sa Fordovom mehanikom i sportista će uskoro dominirati na gotovo svakoj stazi gde se takmičio. Ali je Cobra takođe imala jedan veliki hendikep, a to je podatak da je bila dostupna samo kao roudster.

To se na kraćim stazama i nije primećivalo, ali je LeMans imao dugačak pravac nazvan Mulsejn sa dužinom od šest kilometara. Cobrina maksimalna brzina je iznosila 250 km/h, što je bilo za 50 km/h sporije nego konkurenski model Ferrari 250 GTO. Američki model je bio sporiji za oko deset sekundi po krugu, pa nije teško zaključiti zašto su šanse za pobedom bile minimalne.

Na sreću Kerola, u firmi je već zaposleni bio dizajner i inžinjer po imenu Pit Brok. Ovaj je imao dugogodišnje iskustvo rada u General Motorsu, posebno na trkačkim izdanjima modela Chevrolet Corvette, a predata mu je Cobra i od njega je zatraženo da napravi automobil koji će biti brži od Ferrarija na LeMansu. Ovde je potrebno reći da takvo vozilo nije trebalo da juri ukupnu pobedu u Francuskoj već onu u klasi GT.

Brok se dao na posao i dodao je mnogobrojne aerodinamične detalje sa kojom bi automobil prešao magičnu brojku od 300 km/h. U poslu su mu pomogli inženjeri iz firme Convair, tada jednog od najvećih američkih proizvođača civilnih i vojnih aviona, koji su želeli neke još dramatičnije promene, ali je Kerol bio zadovoljan urađenim poslom.

Zanimljiva je informacija da je Brok koristio neke crteže iz tridesetih godina prošlog veka, a koji su bili zapljeneni od strane američke vojske od nacističke Nemačke, ali nikada nije poznato o kom konkretnom vozilu je reč. Automobil je dobio ime Daytona po tada najvećoj i najbržoj američkoj stazi.

Slično kao i većinu Cobri iz tog perioda, i Daytonu je pokretao Fordov motor radne zapremine 289 kubnih inča (4,7 litara) i 390 konjskih snaga dok je menjač bio četvorostepeni manuelni. Prvi primerak je kompletiran krajem 1963. godine u Kaliforniji i testiran na stazi Riverside sa čuvenim Kenom Majlsom za volanom.

Ovaj nije imao mnogo zamerki i uspeo je da ostvari zacrtani cilj pošto je maksimalna brzina prešla brojku od 300 km/h. Ovaj primerak će da bude jedini kompletiran u Kaliforniji i nosi broj šasije CSX2286. Kerol je zatim kontaktirao samostalnu italijansku kuću Carrozzeria Gransport i od njih zatražio još pet primeraka.

Daytona će se pokazati punim pogotkom za Shelby American. Slavila je na svom debiju na trci dvanaest sati Sebringa 1964. godine, a iste godine je pobedila i u svojoj kategoriji na LeMansu i završila na ukupno četvrtom mestu sa vozačem Denom Garnijem.

Daytona će naredne godine ostvariti još veći podvig sa titulom u klasi GT ispred Ferrarija, a ovaj automobil će slaviti na nekim od najpoznatijih svetskih staza kao što su Sebring, LeMans, Daytona, Monza, Nirburgring i još mnogih drugih.

Nažalost, ili na sreću (zavisno kako gledate situaciju), Daytona će se takmičiti pod komandom Kerola samo godinu dana pre nego što proda svih šest primeraka privatnicima i prihvati ponudu Forda da predvodi njegov program modela GT40 na trkama izdržljivosti.

Ford je ponudio veliku finansijsku nadoknadu, a za uzvrat je od Kerola traženo da posveti svu pažnju modelu po imenu GT40 umesto svojim Cobrama i Daytonama. To ne znači da se Shelby American više nije takmičio kao firma, već da su program vodili neki drugi ljudi.

Istorija svih pet Daytona napravljenih u Italiji je uvek bila uredno dokumentovana i poznata, ali je priča o primerku kompletiranom u Kaliforniji pomalo komplikovanija. To je ujedno Daytona sa brojem šasije CSX2286 i ostvarila je prvu pobedu na Sebringu 1964. godine.

Takođe je vodila u svojoj klasi na LeMansu prvih deset sati dok nije usledila diskvalifikacija zbog nedozvoljenog načina da se popravi mehanički kvar. Sa staza je povučena sredinom 1966. godine i pojavila se u oglasu po ceni od pet hiljada američkih dolara (oko 46.930 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca). Kupio je muzički producent Fil Spektor i često vozio ulicama Los Anđelesa.

Njegov advokat će kasnije reći da Spektor nikako nije voleo Daytonu pošto ona nikada nije napravljena za ulice već za staze i da će producent dobiti toliko kazni za brzu vožnju da je morao da se reši Daytone. Automobilu zatim izgubio iz vida početkom sedamdesetih godina prošlog veka i dugo godina se verovalo da je jedina američka Daytona zauvek izgubljena.

Novih vesti nije bilo sve do 2001. godine kada je osoba po imenu Dona Ohera izvršila samoubistvo u svom domu na Floridi. Imala je dugogodišnje probleme sa mentalnim bolestima dok se jednog dana nije polila benzinom i zapalila šibicu. Kada je rodbina otvorila garažu, zatekli su Daytonu ispod nekoliko centimetara prašine. Ispostaviće se da automobil zapravo i nije bio „izgubljen“ kao što se verovalo, pošto je u kući pronađen veliki broj pisama od kolekcionara sa ponudama da ga kupe, ali je Ohera odbijala iz razloga što je Daytona bila njena jedina ušteđevina za penziju.

Svoju ponudu je poslao i sam Kerol. Kao što smo spomenuli, poslednji dokumentovani vlasnik je bio Spektor, a Daytonu je prodao Doninom ocu za sumu od samo hiljadu dolara (današnjih 6.850 najmanjih zelenin novčanica). Ovaj je poklonio svojoj kćerki koja je parkirala automobil u garažu i naredne tri decenije nije video svetlost dana. Ovu Daytonu možete da vidite na četiri poslednje fotografije.

Pošto se vrednost automobila procenjivala na sumu od četiri miliona dolara (današnjih 6,8 miliona „zelembaća“) te 2001. godine, odjednom su krenule da pljušte tužbe kome Daytona pripada. Dona nije bila udata i nije imala dece, a takođe nije ostavila ni testament. To bi u teoriji značilo da vozilo pripada njenim roditeljima, a Donina majka je brže-bolje prodala Daytonu privatnom kolekcionaru za spomenuta četiri miliona dolara.

Međutim, Donin blizak prijatelj po imenu Kurt Gros je pokrenuo tužbu uz objašnjenje da je automobil njegov. Tvrdio je da je baš on poslednji vozio Daytonu tokom sedamdesetih godina pre nego što je pakirana u garažu i da ga je Dona kontaktirala nekoliko dana pre svoje smrti i predala mu svu svoju imovinu.

Gros je rekao da poseduje svu potrebnu dokumentaciju o Daytoni kao i ključeve, a da je to dovoljan dokaz da je automobil njegov. Ako to nije dovoljno konfuzna priča, onda ćemo dodati da su tužbu pokrenuli i advokati Spektora. Slavni producent je u to vreme robijao zbog ubistva, a njegov advokatski tim je pričao kako Spektor nikada nije prodao automobil već samo zatražio od Doninog oca da ga „parkira na sigurno mesto“ i da zakonski još uvek pripada njemu.

Sud je na kraju doneo odluku da je Donina majka imala pravo na vlasništvo, ali i da dalje mora da isplati Grosu sumu od 800 hiljada dolara. Daytona će nakon toga još nekoliko puta da promeni vlasnika pre nego što je prošla kroz detaljan proces restauracije.

Danas počiva u muzeju u američkoj saveznoj državi Pensilveniji i smatra se nacionalnim blagom američke automobilske industrije. Nadamo se da ćemo jednog dana zaista videti i holivudski film jer je tema svakako zanimljiva, zar ne?

Zoran Tomasović

(470)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Nikako da shvatim da se ta retke i skupocene stvari „ostave“ u ambaru na 30god….

Svakako jedinstven primerak a meni je film Ford vs Ferrari nešto što mogu iznova i iznova da gledam

Renault Terminator🇷🇺Z

Šta je bre ovo Zoki miša mu…pokida mala Bembara sve u sred Amerike (pustinje😁) i to u Američkoj disciplini.
https://youtu.be/BcMiAByzHPE?si=PgvXoaU-YnlRM1wQ

Yankee

Ja vidim da ima isto ubrzanje kao duplo jeftiniji Camaro iz 2016. godine…
p.s. eh da mi je neko pre 5-6 godina na AutoBlogu rekao da ce Renault Terminator jednog dana hvaliti naciste – nazvao bi ga ludim, kad ono desilo se bas to hehe

Renault Terminator🇷🇺Z

A koliko je slabiji od duplo jeftinijeg Camara?

Opet on o nacistima🙃…
Znam da si sretan i da zvoniš na sva zvona kada USA skula oduva Švabsku đuntu..pa reko da te malo nerviram kada Švabe postave stvari na svoje mijesto😉

Yankee

M2 je slabiji za cele 2 konjske snage od Camara hehe (455 prema 453 ks).
Ne razumem kako su to svabe „postavile stvari na svoje mesto“ … Duplo skuplji M2 iz 2023. godine ima isto ubrzanje na 1/4 milje kao duplo jeftiniji Camaro iz 2016. godine. Sta je tu za pohvalu?
p.s. a za deo na nacistima … ‘ebiga, nekada smo delili misljenja o nacistima i njihovim autima, a onda si ti postao jedan od njih… 😉

Renault Terminator🇷🇺Z

A koliko koji bješe kubika i cilindara imaju? Tebi bi bilo za pohvalu da je ruzltat obratan,ovako jbg nije ti zanimljivo😁.Nije on odrao samo Camara,već i tvoj Ford i onog drugog Amera zaboravio sam mu ime (koliko je brz😁).Popišala se mala Bembara na sve tri Američke dike😂.Eee,i ja sam iznenađen,priznajem😉. Ja o nacistima i dalje mislim isto,bio njemački ili američki,i jedan i drugi zaslužuju denacifikaciju bez izuzetka. E sad što je tebi stvar (automobil) nacistička ,to nema veze sa životom.To onda isto važi i za Američke automobile,da su nacistički.Podržavaju naciste u Ukrajini,nacisti vam slobodno marširaju po Americi,podržavaju Izraelski genocid nad… Pročitaj više »

Yankee

Cudo sta turbo radi protiv atmosferca, a? 😉 I to pri tom daleko skuplji turbo. Za cenu M2 mozes skoro da kupis Camaro ZL1 (1/4 milje 11,5 sekundi) koji ce svakog BMW-a osramotiti na stazi. Istu stvar su uradili i za Challengera – uzeli su SRT umesto Hellcat iako je Hellcat blizi M2 po ceni nego SRT. Inace, M2 uopste nije odrao Camara – imali su potpuno isto vreme na 1/4 milje. BMW je primer nacizma – nacisti ga proslavili tokom 2. svetskog rata jer je pravio motore za avione, nacisticke veze ga odrzale u zivotu posle rata (porodica Quandt).… Pročitaj više »

Izmenjeno 5 meseci pre od strane Yankee
Renault Terminator🇷🇺Z

Ja tebe lijepo pitah,koliko kubika i cilndara imaju😁? Da je mala Bendža bila automatik mislim da bi bio još brži od ovoga. Baš svakoga,jesi siguran? Pa evo pade mi odmah napamet M5 CS.On tu Američku disciplinu prepiša za 10.8 sekundi,skoro pa sekund brži od tvog Amera.A da…kako da zaboravim,pa taj BMW je jedno 7-8 puta skuplji od tog Camara😂,ne može to da se poredi😁 Možemo reći onda i da su američki Hameri i Bredliji primer nacizma – eno isporučili su ih ukrajinskim nacistima a ovi ponosno na njima nacrtali svastike😁.Možemo to reći i za američke protivradarske rakete HARM,ameri dali nacistima… Pročitaj više »

Yankee

Ti znas da turbo eliminise i kubike i cilindre? Camarov motor je 6,2-litarski V8, atmosferac.
Ako cemo sad traziti bas one ekstremne verzije (sto M5 CS svakako jeste), ajde da onda i ja kazem da Challenger SRT170 prelazi 1/4 milje za 8,9 sekundi. Najbrzi serijski street legal auto ikada proizveden. 😉
Nisam siguran kakve veze Humvee i Bradley imaju sa civilnom automobilskom industrijom. Pogledaj dokumentarac „The Silence of the Quandts“ – cisto da vodis koliko su nacisticke veze i danas povezane sa BMW-om.

Renault Terminator🇷🇺Z

Znam,pa zar može toliko da eliminiše,dva cilindra i 3200 kubika manjka😁?Da nije malo mnogo. Svaka čast za tog Chellengera.Sa 1000 i kusur konja čudi me da nije i brži.BMW sa preko 1000 konja išao bi 6 sekundi lagano. Pa Hamere možemo kupiti i ti ja,ako imamo para i ako to želimo.Koliko ih samo Švarcika ima u Klaiforniji,čitavu deponiju😁. Ali na stranu to,ta vozila su poslata nacistima,ne samo to,gdje su tu još satelitski podaci i informacije što se šalju nacistima…direktni pomagači i učesnici na strani nacista,pa jel može gore? Ja ne branim BMW od toga i znam odlično šta je BMW… Pročitaj više »

Yankee

Turbo moze da eliminise mnogo vise. Pronadji video gde Jeremy Clarkson u Mitsubishi Lancer Evo (2,0 turbo, 4 cilindra) pegla Stiga u Lamborghini Murcielago (6,5 litara, 12 cilindara) na Top Gear stazi. 😉 Hahaha 6 sekundi na 1/4 mile rade Pro Stock dragsteri u NHRA, Nema ni najmanje sanse da bi BMW ikada u serijskoj proizvodnji ponudio neki benzinac sa 1000 ks – nisu svabe sposobne za to. Evo svabe su napravile Bugatti Chiron sa skoro 1.600 ks – pa je opet sporiji od Challengera SRT170. 😉 Ti razumes da Humvee i Hummer nisu ista vozila? Vojni Humvee je pravio… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Pa ko im je dozvolio da ulože novce u BMW i što ih nisu streljali?Zašto ih Ameri nisu streljali ako postoje jasni dokazi ko su i šta su?
Hoćeš da ti kažem ja zašto,zato što su ista nacistička govna i jedni i drugi.

Zar Bugati nije Francuski auto,tamo je fabrika.

Nemoj reći dva puta to „da nema ni najmanje šanse“..imaju za sada V8 4.4l twin turbo sa 740ks u onom čardaku što nosi Citroenovo ime XM.Ne fali im puno do hiljadarke.
Nova 5-ca G60 u M,kasnije u CS i Competicion izdanju vjerovatno će dostići 800ks.

Yankee

Nekome nije bilo u interesu da zavrse u zatvoru. 😉
Bugatti je na papiru francuska firma, u to vreme je bio u rukama Volkswagena tako da su sve Nemci radili.
Mozda ce BMW i dostici 1000 hp, ali da ce moci preci 1/4 mile za 6 sekundi je nemoguce. Pa rekord u NHRA Pro Stock drzi Erica Enders sa vremenom 6,45 sekundi – i to je trkacki auto napravljen za drag racing sa 1.300 ks. A BMW to moze kao da uradi od street legal auta? Hehehe.

comment image

Renault Terminator🇷🇺Z

Pa šta misliš kome😁….pa Amerima naravno.Poslije rata oni su vedrili i oblačili u svojoj okupacionoj zoni,kao što su Sovjeti u svojoj.Ništa se tu Švabe nije pitalo,radili su a i rade i danas kako Ameri kažu.

Kosta

Zanimljiva i tužna priča u isto vreme. Dok je bila živa niko se nije setio da pomogne, cim je umrla pojavili se „rodjaci, prijatelji i poznanici…“ na kraju dana, nit je ona videla nešto od tog auta finansijski, nit’ je taj auto radio ono zašta je bio namenjen