1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Dodge Rampage sa centralno postavljenim V8 motorom
Zanimljivost dana: Dodge Rampage sa centralno postavljenim V8 motorom

Zanimljivost dana: Dodge Rampage sa centralno postavljenim V8 motorom

235
0
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko poznajete istoriju korporacije Chrysler, kao i marki koje posluju ili su nekada poslovale pod njenom kontrolom, gde se ubrajaju Plymouth, DeSoto, Dodge, Chrysler i Imperial, onda znate da se često kompanija kretala „od sjaja do očaja, pa opet do ponovnog sjaja“ i tako u krug.

Primera radi, korporacija je tokom tridesetih godina prošlog veka važila za veoma inovativnu, pre nego što je usledio mračan period s dosadnim vozilima, ali se opet probudila iz zimskog sna tokom takozvane „muscle car“ revolucije, odnosno eksplozije popularnosti vozila iz segmenta mišićavih automobila. Onda je nastupila nova kriza za vreme nestašice nafte, dok je situacija danas relativno dobra, sve zahvaljujući performantnim modelima kao što su Hellcat i Demon.


Model iz naše priče je Dodge Rampage koji pripada takozvanom mračnom periodu. Proizvodio se samo od 1982. do 1984. godine, i to na bazi modela Omni 024/Charger, a reč je o malom pikap kamionetu sa dvoje sedišta. Prodaja je uvek bila limitirana pa je u tri godine proizvodnje Rampage pronašao samo 37.401 kupaca, uz isporučenih, još 3.564 gotovo identična modela Plymouth Scamp.

Po definiciji, Rampage je nasilna osoba koja ne može da se kontroliše i uništava sve što se nađe ispred njega, pa se pitamo zašto se Dodge odlučio baš za takvu oznaku. Ovaj kamionet je ipak pružao samo 2,2-litarski benzinac sa svega 96 konjskih snaga, uz pogon na prednje točkove, za koji je bio zadužen trostepeni automatski menjač (u ponudu je kasnije stigao i manuelni sa četiri i pet brzina). A onda je Amerikanac Majk Koplend odlučio da od Rampagea napravi pravi „rampage“.

 

U razgovoru sa medijima, Koplend kaže da je uvek želeo da napravi automobil s centralno postavljenim motorom, a rani plan se zasnivao na modelima Pontiac Fiero ili Cadillac Allante sa čuvenim General Motorsovim V8 benzincem. Međutim, takve prerade nisu retke, a Koplend je želeo da se razlikuje od ostatka sveta.

Izbor je na kraju pao na Dodge Rampage koga se verovatno ne sećaju ni oni koji su odrasli u vreme kada se prodavao u izložbeno-prodajnim salonima. Kada ga Koplend kupio, maleni pikap kamionet je imao samo 13.000 milja (20.800 kilometara) na satu. Posao modifikovanja je ponuđen tjunerskoj firmi Factory Give GTM, a od originala je zapravo ostalo jako malo.

Kompletna šasija je pozajmljena iz modela Chevrolet Corvette, a umesto planiranog LS motora od strane General Motorsa, izbor je pao na moćni „Hemi“ od strane iste kompanija koja je proizvela i sam pikap Rampage. On je značajno moderniji i razvija 485 konjskih snaga iz zapremine od 6,4 litre.

Vlasnik je dodao još modernih modifikacija kao što je Borla izduvni sistem, pa je ukupna snaga svakako veća nego kad je Hemi napustio fabriku. Naravno, prkolica više nema svrhu, pošto se u njoj sada nalazi motor, a prostor ispod haube je rezervisan kao „prtljažnik“. Vozilo je ofarbano u specijalnu narandžastu boju koja je proslavila Dodge Challenger.


Iako je osvojio dosta nagrada na skupovima gde se ceni stil i inženjerstvo, Koplend smatra da njegov Rampage nije „remek delo koje treba čuvati samo za salone“ već ga i često vozi na ulicama Mičigena. Na kraju dana, ovaj vlasnik nam je pokazao da se i od „ružnog pačeta“ može napraviti veoma privlačan automobil, a sve šta je potrebno je volja … i naravno dubok džep.

Zoran Tomasović

(235)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments