1. Home
  2. Vesti
  3. Dodge Charger ipak ne gubi motore SUS
Dodge Charger ipak ne gubi motore SUS
7

Dodge Charger ipak ne gubi motore SUS

243
7
Podelite sa prijateljima:

Model Dodge Charger je bio jedna od čestih tema u američkim medijima tokom prethodnih meseci. Sve je započelo odlukom Stellantisa da eliminiše, ne samo Charger, već i njegove blizance kao što su Dodge Challenger i Chrysler 300 na kraju ove godine iako su se prodavali u velikim brojevima.

Razlog je ležao u podatku da su razvijeni još pre petnaestak godina, a čak i tada su bili „stari ko Biblija“ pošto njihova platforma potiče još od ranih devedesetih godina prošlog veka kada je Mercedes napravio za svoj model E Klase iz generacije W210. Stellantis nas je ubeđivao da je vreme sva tri modela prošlo i da će ih zameniti moderni naslednik na struju.


Malo je reći da su Jenkiji bili uvređeni, ali Stellantis nije menjao mišljenje. Štaviše, konceptno izdanje naslednika pod imenom Charger Daytona je debitovao još pre godinu dana i trebalo je da bude naslednik sva tri eliminisana modela. Ali kritike javnosti su očigledno dale rezultate.

Da, novi Charger će imati elektročno izdanje, ali će takođe moći i da se kupi kada je pokretan motorom sa unutrašnjim sagorevanjem goriva. Tako nešto se nagoveštavalo već neko vreme, a sada je i „potvrđeno“, doduše još nezvanično. Vest su prenele kolege sa sajta „The Drive“, a kažu da im je pričao „izvor upoznat sa situacijom“.


Ali ako ste opet očekivali glomazni motor Hemi sa osam cilindara ispod haube sa 700 ili 800 konjskih snaga, moramo da vas pomalo razočaramo. Hemi više ne može da zadovolji stroge zakone na račun izduvnih gasova, pa definitivno odlazi u penziju, ali ga menja možda još impresivniji 3,0-litarski turbobenzinac sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji pod imenom Hurricane.

Već se nudi u modelu Jeep Wagoneer, gde može da se dobije u verzijama sa 420 „konja i maksimalnih 634 Nm obrtnog momenta, odnosno 510 „grla“ i maksimalnih 678 Nm obrtnog momenta. The Drive takođe kaže da će novi Charger biti dostupan samo sa osmostepenim automatskim menjačem i izborom pogona na zadnje ili sva četiri točka.

Dok je prethodna generacija bila dostupna samo sa četvoro vrata, novitet će biti kupe sa dvoje vrata, ali i značajnim prostorom na zadnjoj klupi. Takva odluka je pomalo iznenađujuća pošto takva kategorija vozila gotovo i da nema kupce u Sjedinjenim Američkim Državama, pa možda plan Stellantisa i nije model za masovnu proizvodnju već onaj za limitirani broj kupaca sa dubokim džepom.

Bilo kako bilo, novi Challenger bi trebalo da debituje naredne godine kao model za 2025. godinu. Nismo sigurni da li će Charger SUS debitovati prvi i tek onda uslediti električni model, ali na kraju dana, to nije toliko ni bitno i Jenkiji trenutno slave što će barem još neko vreme uživati u mirisu benzina.

AutoRepublika

(243)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Raduje me odluka Dodza da u ovu prelepu karoseriju ugradi i savremeni gorivni motor! Da li neko zna zasto su razvili redni sestocilindras a ne V6?

'79 DeVille

Generalno inline 6 proizvodi vise obrtnog momenta na nizim obrtajima, manje bucan, nema vibracija svojstvenih V motorima. Uz to je postao neka vrsta egzotike.

Matija

Odgovor je tacan. Prioritet je manje vibracija zbog povoljnijeg rasporeda paljenja pojedinih cilindara u odnosu na ugao obrtanja radilice. BMW zato nikada nije napustio ovaj koncept, njegovi motori rade ko turbine! Mercedes je pre nekoliko decenija napustio R6 i presao na V6, pre nekoliko godina vratio se na R6. Jedina mana R6 je njegova duzina, koja zahteva duzi motorni prostor – zbog motora i zbog deformacione zone. Interesantno je da su i Amerikanci prihvatili ovaj koncept i ako vec „100 godina“ proizvode V motore.

BB

Pa zar sportskom auto nije poželjno da ima mako vibracija? U onim kojima sam se ja vozio ( Mercedes SL AMG 63) to sve vibrira da sam se nakon 60 km odjećao kao da sam čitav dan motorkom radio 🤣😂

MRN

😀😀😀

Matija

Te vibracije dolaze od tvrdih federa. Od motora i auspuha ocekuje se sportska melodija a ne vibracije.

BB

Ma vibrira i kad stoji… Istina prvi kilometri te forsiraju da se osjećaš kao Šumaher, a onda se sjetiš kako je Šumaher prošao sa sekundom manjka koncentracije (iako ne u autu), pa tražiš ono racionalno u sebi da tražiš kvaku na vratima…