1. Home
  2. Vesti
  3. Novi hibrid Nissan Qashqai e-Power skoro spreman za izlazak međ’ ljude
Novi hibrid Nissan Qashqai e-Power skoro spreman za izlazak međ’ ljude
9

Novi hibrid Nissan Qashqai e-Power skoro spreman za izlazak međ’ ljude

435
9
Podelite sa prijateljima:

Hibridna verzija nove generacije Qashqaija je najavljena još u februaru 2021. godine, tokom svetske premijere dok je ova posebna modifikacija novajlije, snimljena kroz objektiv špijunskog fotografskog aparata tokom testiranja sprovedenog u južnoj Španiji. Kompaktni SUV s dodatnim indeksom e-Power će se pred kupcima pojaviti krajem proleća, a oslanjaće se na različitu tehnologiju od one koja je već lansirana pod imenom Renault E-Tech.

Nissan Qashqai će dakle dobiti hibridnu tehnologiju, baš kao što je to bio slučaj i s manjim modelom Juke, ali ako znamo da će urbani krosover nesvakidašnjeg stila tokom narednog leta naslediti Renaultovo rešenje iz Captura, onda se to isto neće moći reći i za većeg brata koji će imati originalnu mehaniku. Razlog za tako nešto se krije u činjenici da japanska marka na domaćem tržištu već koristi tehnologiju e-Power, pa bi bilo prilično nesuvislo da za potrebe evropskog tržišta razvija neku novu soluciju.

Ukoliko je verodostojna tvrdnja da je sistem francuskog proizvođača specifičan po tome što koristi menjačku kutiju bez spojnice, a jeste verodostojna, onda možemo kazati i da japanski biser nije ništa manje zanimljiv.

I zaista, poslednje navedeni sklop se oslanja na kombinaciju trocilindarskog benzinca i električnog motora sa 190 konjskih snaga. Sistem je povezan s malom baterijom kapaciteta 2 kWh a ona služi samo kao ispomoć. Ono što ovaj hibridni pogonski sklop čini osobenim jeste to što je pogonski motor isključivo električni.

Motor s unutrašnjim sagorevanjem razvija 157 konjskih snaga i krasi ga promenljivi odnos kompresije. Nudi radnu zapreminu od jedne i po litre, a dobijen je preradom dvolitarske jedinice iz Infinitija. Jasno vam je na osnovu izrečenog da SUS motor ima jednu-jedinu ulogu, a ona se ogleda u proizvodnji struje za pogon elektromotora.

Ovo se ne odnosi samo na situacijama neposredno po polasku iz mesta, a ni onda kada vozač odluči da pretiče, kada točkovi dobijaju i dodatni impuls, zapravo obrtni moment, zahavljujući radu termičkog agregata. Ipak, pogonski sklop koji smo opisali ima i mane, a ona je tipska za hibride, i tiče se uvećane potrošnje tokom vožnji na autoputu. Baš to i jeste razlog koji je motivisao Nissan da izabere ovaj blok kako bi potrošnju goriva održao na prihvatljivom nivou.

Kako bilo, preliminarni podaci otkrivaju da je prosečna potrošnja očekivanog noviteta na nivou od 5,3 litara na stotinu prevaljenih kilometara, što je ekvivalent emisiji CO2 od 122 g/km. Ovo je veoma značajno za kupce u zemljama gde se ekološka osveštenost nagrađuje kroz niže namete, ne i za naše ljude. Vlastima u Srbiji je dovoljan i lažni (laki) hibrid, kako bi odobrili ogromne subvencije za dalji prosperitet moćnih proizvođača automobila.

AutoRepublika

(435)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Jedva čekam da se pojavi i da pročitam utiske raznih auto testera o tome da li će i ovde pri forsiranom ubrzanju biti izražene „zvučne nesaglasnosti“ izmedju dinamike (i zvuka) rasta broja obrtaja SUS motora i dinamike ubrzanja samog vozila. Tj. da li će se i ovde valjati „skuter efekat“, svojstven SUS motorima uparenim sa CVT-om, kao i mnogim hibridnim pogonskim sklopovima (ali, ne svim).

Branko

Morone, nema ovdje CVT-a, a ni bilo kakvog drugog mjenjača; zapravo radi slično kao i Mitsubishi PHEV, ali uz manju bateriju bez eksternog punjenja. To je ionako rezultat rada Mitsubishi inženjera koji su prešli u Nissan u okviru suradnje unutar alijanse.

moron

Branko, jasno je meni da nema klasičnog ili CVT menjača. Ali, napisao sam: „da li će i ovde pri forsiranom ubrzanju biti izražene „zvučne nesaglasnosti“ izmedju dinamike (i zvuka) rasta broja obrtaja SUS motora i dinamike ubrzanja samog vozila. „.
Da li će ovde u smislu zvuka (pri forisiranom ubrzanju) biti prisutan „skuter efekat“ ?
To je zvuk (zvučni efekat) svojstven za CVT varijante, kao i neke klasične hibride (Toyota, Ford, Honda … ).
To sam pitao.

Branko

Razumio sam te; htio sam reći da će “skuter efekt” biti vjerojatno manje izražen nego kod Toyota hibrida, baš kao i kod Eclipse Cross-a. No možda i griješim, obzirom na puno skromniju bateriju, pa će SUS motor ulagati više “truda”.🙂

DUDE

I sad ja treba da kupim hibridni Qashkai od 40.000eur samo da bi postovao eko-norme? Onda bolje odmah KIA EV6 i da smo zdravo.

igi

Ali za tu Kiju ti treba punjač, a za ovaj Kaš ne treba, dovoljna je pumpa.

BB

Ovo bi bila dobra opcija da je na punjenje a da ima SUS motor za dalje puteve, ovako mi je glupo transformisati svu hemisjsku energiju u mehanički rad pa onda njega u električnu energiju pa onda opet u mehanički rad… A u svakoj transformaciji imaš gubitke…

Branko

Slažem se; meni isto “pravi” hibridi (koji nisu plug in) nemaju smisla.

BB

Da ali klasični gdje električar popravlja mane SUS motora, ali je SUS „kraćim lancem) vezan za točkove, mogu da razumijem. Ovom Nissanu fali veća i punjiva baterija da bi taj koncept pogona imao puni smisao (veći nego ostali PHEV).