1. Home
  2. Vesti
  3. Ford i sindikat zakopali ratne sekire
Ford i sindikat zakopali ratne sekire
1

Ford i sindikat zakopali ratne sekire

100
1
Podelite sa prijateljima:

Drama je gotova i posle skoro šest sedmica, čini nam se da će se radnici konačno vratiti na svoja radna mesta u automobilskoj industriji. Doduše, samo u slučaju Forda, ali eksperti smatraju da neće biti potrebno puno vremena da se postigne dogovor i sa General Motorsom i Stellantisom.

Sve je započelo sredinom septembra, kada je istekao ugovor između spomenutih automobilskih proizvođača i sindikata radnika pod imenom UAW (United Auto Workers). Dve strane nisu mogle da pronađu zajednički jezik, pa je sindikat krenuo u štrajk, prvo u onim manje bitnim fabrikama, a zatim i na lokacijama gde se proizvode daleko profitabilniji modeli. Trenutno štrajkuje 45 hiljada radnika u šest fabrika i 38 hangara za delove.


Predsednik UAW-a pod imenom Šon Fejn je imao neke zaista neverovatne uslove. Zahtevao je rast plate od 40%, radnu sedmicu od 32 sata, veće beneficije u vidu zdrasvenog osiguranja i penzionog plana, zatim dodatne bonuse tokom perioda jezive inflacije, duže godišnje odmore, obećanje da će se električni modeli i baterije proizvoditi baš u Americi i još mnogo toga.

I na kraju je najviše stradao baš Ford, pošto je UAW pre desetak dana počeo sa štrajkom u fabrici u američkoj saveznoj državi Kentakiju. Tamo se proizvodi izuzetno popularni model SuperDuty (F-250, F-350 i F-450), a ova fabrika važi za najprofitabilniju u automobilskom svetu. Slična sudbina je kasnije zadesila i neke druge popularne američke modele, kao što su Chevrolet Silverado i Ram 1500.

I kakve uslove je sindikat onda dobio? Pa ne baš onako impresivne kako se Fejn nadao, ali opet veoma povoljne. Radnici će dobiti povećanje plate za 25% u roku od naredne četiri godine, uključujući rast od 11% onog momenta kada se vrate na radna mesta.

Osnovna satnica je takođe povišena, kao i onim radnicima na privremenom radu, a Ford je takođe prethodno pristao na ranije uslove. Najviše se diskutovalo o spomenutom rastu plata dok je sindikat na kraju popustio, ali je i dalje dobio rekordne satnice koje ranije nisu bile viđene u automobilskom svetu „preko bare“.


Potrebno je reći da je samo usmeni dogovor postignut, a sledeći korak je glasanje zaposlenih koji bi trebalo da ga odobre. Ako sve bude išlo po planu, radnici će se vratiti na svoje poslove do kraja naredne nedelje. Sada su na redu General Motors i Stellantis…

AutoRepublika

(100)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

japanci se baš svete amerima, ali polako sjeb… sve to kinezi