1. Home
  2. Vesti
  3. Poslednja godina za Nissane sa osam cilindara
Poslednja godina za Nissane sa osam cilindara
0

Poslednja godina za Nissane sa osam cilindara

609
0
Podelite sa prijateljima:

Tokom poslednjih nekoliko godina smo videli dva velika trenda u automobilskoj industriji, posebno na američkom tržištu, mada ni ostatak sveta nije zaostajao. Tradicionalne limuzine su eliminisane i zamenjene su krosoverima, a svoje mesto na tržištu više nisu imali ni atmosferski motori. Logika je takva, „zašto bismo pravili atmosferski V6 ili V8, kada turbobenzinac s dva cilindra manje razvija višu snagu, manje troši i zadovoljava zahteve u vezi izduvnih gasova“.

Posebno je nestala kategorija veliki atmosferaca sa osam cilindara sa američkog tržišta i to u vozilima u kojima najmanje očekujemo. Primera radi, Ford F-150 se uglavnom nudi sa turbobenzincima sa šest cilindara, a i Ram je izjavio da će čuveni Hemi V8 uskoro u penziju.


Kako stvari stroje, na listu možemo da dodamo i Nissan, ali tek posle 2024. godine. I ranije smo pisali da će model Titan u penziju na kraju sledeće godine bez direktne zamene, što bi ostavilo samo dva modela koji još uvek koriste nekada popularni 5,6-litarski benzinac.

Jedan od njih je Armada ili kako je ostatku sveta poznat pod imenom Patrol, a preostali luksuzni blizanac sa značkom Infiniti QX80. Motor u oba slučaja razvija 400 konjskih snaga i maksimalnih 560 Nm obrtnog momenta. Dok je postojala nada da će Armada/Patrol i QX80 koristiti takav 5,6-litarski benzinac i u budućnosti, sve snove je zvanično otklonio Nissanov predsednik za globalnu strategiju Ivan Espinosa na nedavno otvorenom Salonu automobila u Tokiju.

Izjavio je u razgovoru sa kolegama sa sajta CarExpert da je cilj kompanije da se Armada/Patrol pomeri korak bliže luksuznijoj konkurenciji na isti način kao što to Ford Expedition i Chevrolet Tahoe/Suburban rade, iako oba brenda imaju i luksuzne blizance (Lincoln Navigator i Cadillac Escalade).

Ono što je medije posebno interesovalo jeste podatak da li će ih i dalje pokretati motor sa osam cilindara, na šta je Espinosa dao negativan odgovor. Kaže da mu je jasno da „preko bare“ postoji dosta kupaca koji se vode logikom, „ne postoji zamena za zapreminu“, ali istovremeno će novi turbobenzinac sa šest cilindara razvijati 24 konjske snage više, uz takođe značajno viši obrtni momenat, nego „osmak“ koji zamenjuje.

Armada/Patrol i QX80 su definitivno zreli za penziju, pošto su poslednji put predstavljeni kao novi još pre trinaest godina, uz nekoliko osveženja od tada. Premijera bi trebalo da se odigra tokom naredne godine, a u izložbeno-prodajne salone će stići kao modeli za 2025. godinu.

AutoRepublika

(609)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments