1. Home
  2. Vesti
  3. Audi Q9 sve bliži serijskoj proizvodnji
Audi Q9 sve bliži serijskoj proizvodnji
1

Audi Q9 sve bliži serijskoj proizvodnji

1.53K
1
Podelite sa prijateljima:

Prodajni katalog nemačke premijum marke Audi će uskoro biti nešto deblji. Već preobimnoj ponudi će se priključiti gigantski SUV koji će, po svemu sudeći poneti ime Q9. Upravo taj automobil, doduše u formi kamufliranog prototipa, presrele su kamere paparaco novinara na Nirburgringu prethodnih dana, gde su ga do limita dovodili profesionalni vozači, u želji da identifikuju oblasti u kojima su neophodne dorade.

Najavljujući novitet iz Bavarske, francuski novinari iz redakcije auto-moto.com su se zapitali da li razvojem ovog modela, Audi pokazuje da pati od kompleksa niže vrednosti, uglavljen između Mercedesa i Audija, mada mi verujemo da za tako nečim i nema razloga, jer su sva „tri nemačka metala“ skoro jednako plemenita, ili bižuterija, zavisno već kako gledate na to. Kako bilo, četiri prstena se žele umešati u tržišnu utakmicu koju vode BMW X7 i Mercedes-Benz GLS.

E sad, kada rekosmo da su sva tri nemačka brenda u istom košu, nemojte misliti da smo zaboravili da Audijevi modeli u najvećem broju slučajeva koriste platforme koje rabe i druge članice grupacije Volkswagen, pa je tako Audi Q7 (najbliži po veličini novitetu u razvoju) lepše ili ružnije obučen jednojajčani blizanac sa sledećom „svojtom“: Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne, Bentley Bentayga i Lamborghini Urus. Istini za volju, Audi Q7 je oduvek bio malo veći od braće i sposoban je da primi do sedam osoba, na koji način cilja na posebnu tržišnu nišu.

Opet, slična je situacija i kod Mercedesa, samo što su se njegovi blizanci krili pod logotipom Renaulta, a sutra će moći da se tvrdi i za kineski Geely da ima dušu trokrake zvezde. Iako je BMW ovde u genetskom smislu ostao, rekli bismo najčisitiji, i on se lepo uklapa u „sveto trojstvo“ beskrajnim širenjem ponude i prodajnim brojkama koje Škodu i Opel čine ekskluzivnim markama, a samog sebe velikoserijskim brendom.

Kako bilo, da se mi vratimo glavnom junaku naše priče. Naime, glasine o razvoju velikog SUV-a sa značkom Audija, namenjenog isključivo severnoameričkom tržištu su aktuelne već neko vreme. Sada, krajem oktobra smo u prilici da vidimo očigledno gabaritniji model od već rogobatnog krosovera Q7, pa se pretpostavlja da će novajlija dostizati dužinu od 5,2 metra, što ćemo moći i da verifikujemo kada zvanično bude predstavljen krajem 2022. godine.

Iako rekosmo da spekulanti navode američko kao glavno tržište grdosije, zanimljivo je to što novinari s pomenutog sajta navode da je dezen kamuflažne folije tipičan za Audijevu ponudu (u razvoju) namenjenu kineskim kupcima. Kada smo već kod najmnogoljudnije zemlje na svetu, da kažemo i da rukovodstvo Audija ima nameru da azijsko tržište izdigne na lestvici prioriteta s novim modelom.

Imajući to u vidu, treba reći da će Q9 biti pogonjen elektrifikovanim V6 i V8 biturbo motorima, kako u formi lakih hibrida, tako i u obliku dopunjivih hibrida koji će biti u mogućnosti da bešumno krstare i do 50 kilometara. Upravo bi verzija PHEV mogla da bude iskorišćena kao temelj za budući performantni SQ9 ili, zašto da ne, i RS Q9Besmislenim ponudama, kao što rekosmo, kraja nema…

Ne treba sumnjati da će Audi Q9, onda kada bude stasao za isporuke, koštati više od 100 hiljada evra u bazičnoj verziji. Drugim rečima, pogledajte šta rade BMW i Mercedes, i shvatićete gde će treći član nemačkog trilinga krenuti.

AutoRepublika

(1526)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Dezon

Q9 vs X7