1. Home
  2. Vesti
  3. Ne videsmo neobičniji pikap kamionet od ovog
Ne videsmo neobičniji pikap kamionet od ovog
11

Ne videsmo neobičniji pikap kamionet od ovog

790
11
Podelite sa prijateljima:

Znamo samo kodnu oznaku ovog noviteta koji razvije kineski div Changan. Ona glasi CD701, dok se čeka na dodelu zvaničnog naziva, pa možemo slobodno da kažemo, najneobičnijeg pikap kamioneta kog videsmo. Iako su prve najave o lansiranju noviteta plasirane još tokom leta 2022. godine, debi konceptualne verzije je održan ovog proleća na Salonu automobila u Šangaju.

Changan je sada prikazao predpremijernu verziju, a baš u ovom obliku, serijska verzija modela CD701 bi trebalo da krene s proizvodnjom, i to na početku 2024. godine.

Najzanimljivija stvar u vezi ovog električnog četvorotočkaša svakako se tiče stila školjke. Nije u pitanju kupeoliki krosover, kao što možda izgleda posmatrano iz profila, već je to prerušeni pikap kamionet. Kada zagledate bolje, videćete tovarni „sanduk“ na zadnjem kraju vozila, izdvojen od putničkog odeljka čvrstom staklenom pregradom.

Zadnjica automobila poseduje kliznu stranicu i stakleni krov koji se može pokretati ka napred. To se da učiniti samo delimično, ali može i u potpunosti.

Sličan dizajn promoviše i model Tesla Cybertruck, s tim da je kineski Changan CD701 osetno kompaktnijih gabarita, pa meri oko pet metara po dužini, dok je Tesla na 5,9 metara, s tim da moramo da napomenemo da ostali gabariti, pa ni tehničke specifikacije nisu obelodanjene.

Standarni, serijski ugrađeni točkovi uključuju naplatke prečnika 21 cola, dok su prednje svetlosne grupe među sobom povezane širokim displejom na kome mogu biti emitovane razne poruke, natpisi i simbolišuće ikonice.

Enterijer je izveden u skladu s aktuelnim modnim trenutkom u kom se nalazi automobilska industrija, pa je tako broj dugmića sveden na minumum, puno je ovalnih formi, dok umesto uobičajene instrumentacije imamo posla s projekcionim ekranom (HUD). Samo je jedan veliki središnji displej na čeonom panelu i on je zakrenut ka onoj personi za obručem upravljača.

Ako se povuče štitnik suvozačevih očiju od uticaja Sunčevih zraka, dobićete i drugi ekran multimedijalnog sistema! Ovo do sada nije viđeno u masovno proizvedenim četvorotočkašima. Selektor transmisije je montiran na stubu upravljača.

Changan CD701 će biti prvi model koji će počivati na novoj modularnoj platformi nazvanoj SDA, a čija se glavna prednost ogleda u tome što integriše naprednu elektroniku, tipa brojnih vozačkih sistema ispomoći i funkciju autopilota.

Sistem upravljanja i kočenja se temelje na prenosu informacija, impulsa „preko žice“. Šasija takozvanog krosover-pikapa je u celosti izrađena od aluminijuma, uz vazdušne opruge, dok je prednje oslanjanje utemeljeno na implementaciji dvostrukih poprečnih ramena, a zadnje na takozvanom multilinku.

Navedeno je da će kupcima biti omogućen izbor između verzija sa zadnjim pogonom i 245 konjskih snaga i onih sa 408 konjića razbacanih na točkove obe osovine. Ostale tehničke specifikacije bi trebalo očekivati neposredno pred početak proizvodnje i prodaje noviteta.

AutoRepublika

(790)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Videli ste to vec, samo ste zaboravili. U januaru ove godine Audi je predstavio svoju dizajn studiju Activesphere – sa pokretnim zadnjim staklom, cime se zatvoreni SUV pretvara u pikap. Kinez je samo kopirao koncept, cudi me da Audi nije protestovao.

comment image

Izmenjeno 6 meseci pre od strane Matija
s mile

Nekada se znalo šta je radna mašina, Pikap, a šta je muscle car / za zadovoljstvo.

Danas, koliko vidim, će ta radna mašina da bude mondenski auto, lep, udoban, za grad, da mama ode u šoping sa njim, fin… i zadržaće nekih 20% od dede onog originalnog pikapa…. pekmeze…

Matija

Ako je pikap u Americi ubedljivo najpopularniji tip automobila, onda to znaci da ga ne kupuju samo farmeri i gradjevinske firme!

BB

Pikap je odavno postao modni detalj…

Ovaj konkretno primjer mi se sviđa po multifunkcionlanosti, ali mi se ne sviđa što još više potencijra luksuz i performanse, čemu 21″ točkovi a i ekrani na nečemu što bi trebalo da asocira na kretanje po terenu?

Yankee

Ovo je imao GMC Envoy XUV u serijskoj proizvodnji jos pre 20-ak godina Vozilo je izgledao kao SUV i imao prekriven zadnji deo. Ali pritiskom na dugme, krov sa zadnjeg dela sa skidao i postajao je pikap.

comment image

BB

https://youtu.be/WRDrSPUmHpI?si=edRMZm_eL2BPxBCy

Genijalan princip, meni se sviđa, mnogo više nego što su ovi kinezi i Audi predstavili.
Koliko je koštao tamo u odnosu na SUV i Pikap vozila? Vjerujem da se nije puno prodavao, baš kao što uvijek genijalne stvari ne budu prepoznate 😜😠

Yankee

Nudio se samo kao model za 2004. i 2005. godinu, napravljeno ih je 27.200. Standardan GMC Envoy SUV je bio dosta popularniji. Cena mu je bila $31.325, standardan Envoy je bio $29.220.

BB

Nije velika razlika u cijeni. Po meni dobro upotrebljiva opcija. Vjerujem da će to rješenje negdje opet izroniti (teško se priminunprhom pokušaju)…

Matija

Izvanredan video! 🙂

Matija

Izvanredno! Sa kombi karoserijom je ovaj koncept mnogo upotrebljviji nego sa kupe krovom!

Milan

Cybertruck je mnogo neobičniji