1. Home
  2. Vesti
  3. Kia i Hyundai ne izlaze iz fokusa američkih istražnih organa
Kia i Hyundai ne izlaze iz fokusa američkih istražnih organa
0

Kia i Hyundai ne izlaze iz fokusa američkih istražnih organa

320
0
Podelite sa prijateljima:

Korejske marke Hyundai i Kia ne prestaju da privlače usredsređenu pažnju američkih regulatornih tela zaduženih za nadzor nad bezbednosnim aspektima saobraćaja, usled zabeleženih slučajeva otkazivanja motora i izbijanja požara na vozilima s amblemom tih azijskih proizvođača. Iz Amerike stiže izveštaji već neko vreme da je oko tri miliona primeraka Hyundaija i Kija pod istragom Nacionalnog tela Amerike zaduženog za pitanja bezbednosti saobraćaja na drumovima (National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA).

Novinska agencija Associated Press je objavila da je NHTSA proširila istragu u vezi slučajeva u kojima je dolazilo do otkazivanja agregata i izbijanja plamena na vozilima ove marke, proizvedenim između 2011. i 2016. godine. Preneto je da se broj ovakvih slučajeva popeo na 161. Važno je napomenuti da su neki od modela koji su pogođeni navedenim problemima već bili predmet kampanje povlačenja u servisne centre korejskih marki, kako bi se pokušalo s eliminacijom razloga koji vode ka ispoljavanju malfunkcija.

Navodi se da NHTSA sada želi da istraži da li su takve kampanje u prošlosti pokrenute za sve modele vozila na koje bi moglo doći do refleksije grešaka u proizvodnji, kao što želi i da istraži da li su predeuzete sve mere da se pronađe efektivno rešenje.

Associated Press se pozvao i na zvanično saopštenje koje je izdao Hyundai u Americi. “Hyundai je preduzeo više radnji na proaktivnim osnovama, kako bi se prevazišao identifikovani problem s motorima, što je uključilo i više akcija povlačenja vozila, uvođenje novog softvera za nadzor nad radom motora, obezbeđenje produženog garantnog roka i poboljšanje odziva korsiničkih službi na pritužbe kupaca,“ piše u tom saopštenju. „Hyundai neguje kulturu transparentnosti i odgovornosti, pošto je bezbednost putnika jedan od vrhunskih prioriteta celokupne aktivnosti grupacije.“

Hyundai i Kia u prošlosti baš i nisu imali sreće u uspostavljanju harmoničnih odnosa sa agencijom NHTSA, pa im je bilo naloženo da plate 137 miliona američkih dolara kazne u novembru 2020. godine. Dve kompanije su bile optužene da sporo reaguju po pitanju kampanja opoziva za vozila čiji motori sadrže genetske greške u izradi.

Kiji je naloženo da plati 27 miliona dolara na ime kazne i da unapredi bezbednosne mere, dok je proizvođač odbacio optužbe, ali je prihvatila da podnese pomenuti trošak kako bi se izbegla dugotrajna iscrpljujuća pravna borba s državnim telom moćne Amerike.

Očekuje se da akcija koja je pokrenuta protiv Hjundaija i Kije takođe posluži i kao upozorenje drugim proizvođačima automobila u SAD, da su dužni, ne samo da se pridržavaju najstrožih bezbednosnih mera, već i da budu više proaktivni kako bi proverili sve moguće greške na vozilima koja su već isporučena kupcima.

AutoRepublika

(320)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments