1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Mach-E je spasio konvencionalni Mustang od izumiranja
Ford Mach-E je spasio konvencionalni Mustang od izumiranja
4

Ford Mach-E je spasio konvencionalni Mustang od izumiranja

156
4
Podelite sa prijateljima:

Sigurno se sećate onog događaja od pre nekoliko godina kada nam je Ford predstavio električni krosover pod imenom Mustang Mach-E. Iako nije delio baš ništa sa istoimenim rođakom, s izuzetkom par dizajnerskih linija, mnogi još uvek ne mogu da pređu preko toga da neki krosover, i to još na struju, nosi ime kao što je Mustang.

I imao je relativno uspešan debi pošto je protekle godine isporučeno 27.140 jedinica u Sjedinjenim Američkim Državama i još 23.054 primeraka u Evropi.


U istom periodu smo videli izumiranje nekada popularne kategorije mišićavih automobila. Chevrolet nam nije potvrdio da će Camaro u penziju, ali mnogobrojni izvori nam kažu da će se to desiti nakon 2024. godine i da je prodaja toliko mala da nije vredna dodatnih investiranja.

Dodge Challenger je pak u nešto boljoj poziciji i privlači dosta kupaca, ali je toliko tehnički zaostao da više ne uspeva da zadovolji stroge mere po pitanju izduvnih gasova. On će sigurno u penziju posle 2024. godine kada će ga zameniti novi model na struju.

A Mustang? Pa Ford nam je upravo podario novu generaciju koja će biti na tržištu najmanje do 2030. godine, a možda i duže. Znate li zašto je Mustang preživeo kada Camaro i Challenger nisu? Ako je verovati prvom čoveku Forda Džimu Farliju, razlog leži u onome krosoveru sa početna naše priče, to jest u modelu Mach-E.

Farli je tako nešto izjavio za CNBC i rekao da je Mach-E dozvolio standardnom Mustangu sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva da postoji. Ne samo sa finansijske strane, pošto izvori navode da Mach-E još uvek nije profitabilan zbog veoma visokih troškova proizvodnje, već iz razloga što je balansirao stopu izduvnih gasova za celokupni brend, što omogućava Fordu da nastavi da nam pruža glomazne benzince sa osam cilindara.

Ovaj trend zapravo nije toliko stran, i redovno ga viđamo kod automobilskih proizvođača. Čak ni sam Ford nije krio da je ugradio 2,5-litarski hibridni agregat u svoj kompaktni pikap kamionet Maverick samo zato da bi mogao da pruža kamionske 6,2 i 7,3-litarske benzince u svom najvećem modelu, SuperDuty.

Ako ni zbog čega drugoga, imajte poštovanja prema baterijskom krosoveru s imenom Mach-E, čak iako nije pravi Mustang, čak i pod pretpostavkom da kalja ovo legendarno ime…

AutoRepublika

(156)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ah, čuvena flotna emisija 😊

Matija

Kada se pojavio tzv. „E-Mustang“ nisam mogao da se nacudim gluposti Fordovih marketing specijalista koji su ime jednog od najcuvenijih sportskih automobila zloupotrebili za jedan prosecan porodicni auto?!

Dizajn nove generacije Mustanga izgubio je na ostrini i dinamici. Cak su se ukljucili u trend prevelikih prednjih maski, sto mu uopste ne stoji!

BB

I onda uvedu električni Berlingo a ukinu SUS varijente kao jer puno emotuju CO2. Pa ako ima čisti električni, zar on ne može popraviti prosjek kompletne serije Berlingo? A ima upola manje cilindara a 3 puta manje kubika od Mustanga. I Mustang dijeli samo ime ni jedan šaraf nije isti, a Berlingo je isti auto samo drugi energent .

Očigledno da je Jevropa ucijenjena ekološkim agendama koje Amerika nije ni potpisala…

moron

Pa, jedan PHEV ( sa deklarisanom emisijom od recimo 20 grama, kao RAV-4 PHEV), može da „pokrije“ bar 3 konvencionalna i da prosek emisije bude ispod granice za penale.