1. Home
  2. Sport
  3. Dakar reli
  4. Kamaz prinuđen da prodaje trkačke kamione
Kamaz prinuđen da prodaje trkačke kamione

Kamaz prinuđen da prodaje trkačke kamione

3.27K
2
Podelite sa prijateljima:

Kamazov renomirani trkački tim prodaje kamione namenjene nadmetanju. Na primer, trenutni model ruske marke pod oznakom 43509 (a koji vidite na naslovnoj fotografiji) svako može da kupi, pod uslovom da je voljan i da može da izdvoji sumu od oko 970 hiljada evra. Ovaj primerak je se naosvajao nagrada, i to na relijima zvanim Dakar 2019, 2020. i 2021. Imajući to u vidu, situacija koja se sada razvija oko tima Kamaza se može nazvati samo katastrofalnom i nikako drugačije.

Rukovodstvo Kamaza je tokom poslednjih godina čak istupalo u javnost, s pravom nadmeno, naglašavajući da želi da iznedri neku vrstu muzeja vojnih vozila unutar njihove baze. Ispred sedišta su bili i izloženi neki od najpoznatijih sportskih kamiona koji su doneli radost ruskoj ekipi, pa čak i oni primerci koji su svojevremeno bili prodati fizičkih i drugim pravnim licima!

Nažalost, stvari trenutno stoje očajno pa će neki primerci morati biti prosleđeni na adrese novih vlasnika. Harizmatični teškaš s oznakom KamAZ-4911 Extreme iz 2004. godine se sada nudi za cenu od 132.600 evra, dok se mlađi KamAZ-4326 VK, a koji je tri puta bio na reliju Dakar, prodaje za 168.200 evra.

Vođa tima Vladimir Čagin je u intervjuu za Meč TV frustriarno izjavio da je glavni razlog rasprodaje „porodičnog srebra“ to što su izvori finansiranja usahli. Strani sponzori su okrenuli leđa ekipi, dok su ranije bili voljni da na takmičarskim kamionima plaćaju reklamu za sopstvene proizvode.

“Može se reći da me je život prisilio na ovakav potez,” izgovorio je sedmostruki pobednik relija Dakar u vezi s ovom situacijom. “Ne vidim ništa loše u činjenici da će neko prisvojiti i obogatiti sopstvenu kolekciju primercima Kamaza koji imaju svoju istoriju. S druge strane, naš tim će dobiti neophodne dodatne fondove koji će omogućiti nastavak aktivnosti. Nema tu ništa loše.“

U međuvremenu, za razliku od rivala, ruski tim se oduvek odlikovao ogromnim brojem osoblja, čije je održavanje zahtevalo ozbiljna sredstva. Kako prenose lokalni mediji, prošle godine je tim plavo-belih činilo je tačno dve stotine zaposlenih.

Inače, trkački „kamioni“ su skoro u celosti sastavljeni od komponenti koje su sada na listi sankcionisanih artikala: osovine isporučuje finski Sisu, automatske menjače američki Allison, amortizere holandski Reiger… Opruge su, inače, ruske, iz firme Čusovskie. Ali, zato su motori kineski i razvio ih je brend DCEC.

AutoRepublika

(3267)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Nema šta, propali su načisto, nema ih više, armagedon… 😜 Eto konačno još nekome šanse da omiriše pobjedničko postolje 😉😂

TheStig

Bas mi je tesko zbog njih. Oni su otprilike u zalosti kao i momak kojeg je ostavila djevojka pa mora da se utjesi nekim top modelom 😂