1. Home
  2. Vesti
  3. Šta Dacia sprema za 2024. godinu
Šta Dacia sprema za 2024. godinu
3

Šta Dacia sprema za 2024. godinu

246
3
Podelite sa prijateljima:

Dacia će uvećati svoje prisustvo u segmentu vozila s povišenom pozicijom sedenja u 2024. godini. Očekujese lansiranje većeg brata Dustera. Taj će se zvati Bigster i doneće mogućnost istovremenog prevoza do sedam osoba u jednom krosoveru Dacije. Pored ovog vozila, Rumuni će debitovati i s novim Springom.

Prezentacija Dustera je označila prekretnicu u primeni ambicioznog procesa unutar Dacije, onog koji se čak može nazvati i internom revolucijom. Priča je pokrenuta pre tri godine lansiranjem novih pulena kojima su nadenuta imena Sandero i Logan. Podršku je pružila i pruža matična grupacija Renault, pa je ideja o plasmanu vozila pod (nekada) pristupačnom markom bilo posve moguće. I to uz ponudu duge liste savremene opreme.

Novi Duster, koji će uskoro početi da upada u evropske izložbeno-prodajne salone, uključuje čitav niz poboljšanja koja će biti preneta na ostale modele koji čine ponudu rumunskog konstruktora. Dacijina ambicija koja podrazumeva da brend proširi liniju putničkih automobila u ovom trenutku nije okončana. Štaviše, firma radi na velikoj novini koju ćemo znati sledeće 2024. godine.

Jedan od glavnih Dacijinih noviteta za 2024. godinu biće, ni manje – ni više nego „veliki brat“ Dustera. Očekivana Dacia Bigster će postati deo stvarnosti. O izduženom Dusteru se šuškalo još pre više od pola decenije, i tada je viđen kao automobil sa sedam sedišta. Hipotetički model kom je tada nadenuto ime Dacia Grand Duster. Ti izveštaji nisu bili daleko od sve bliže svakidašnjice. Godinama kasnije, sama kompanija je otkrila nameru da lansira veći i prostraniji SUV od Dustera.

Debi Bigstera će predstavljti završni dodir u ofanzivi koju je Dacia predstavila sa sjajnim luksuznim detaljima u januaru 2021. godine. Najnoviji razvoj koji je rezultat ove mape puta je, upravo, pomenuti Bigster. Model koji će, u okviru Dacijinog asortimana, biti pozicioniran stepenik iznad Dustera. To će, zajedno sa Joggerom, biti velika nada brenda u C segmentu s povišenim odstojanjem od tla, a koji je prepun konkurencije.

Novajlija će biti izrađen na temelju platforme CMF-B. Proces razvoja je već počeo i, ako sve bude po planu, debitovaće do kraja sledeće godine, kako više puta i rekosmo. Biće dostupan u verzijama sa pet i sedam sedišta. U Bigsterovom asortimanu možemo pronaći benzinske motore elektrifikovane dublje ili pliće, a čekamo i verziju pogonjenu sagorevanjem gasovitog goriva, pripremljenu za rad na TNG. Moći će se pohvaliti, između ostalog, iznenađujućom prodajnom cenom.

Prvi električni automobil Dacije je još jedan model koji je u centru pažnje sledeće godine. Rumunski proizvođač mora da donese odluku u pogledu najskorije budućnosti Dacije Spring. U februaru 2022. godine, brend je najavio da će naslednik Springa stići 2024. Ovo je projekat o kome se trunku više informacija ozvaničeno.

Nemačka je pre par dana obelodanila prestanak važenja kampanje subvencionisane kupovine EV, pa je samim tim strah proizvođača u Evropi značajan i raspiren mogućnošću da se ta odluka omasovi. Daciji dolazi kao „kec na jedanaest“ to što je Spring proizveden u Kini, pa je cena koštanja istog i iz tog razloga srazmerno niska. Ipak ne znamo je li u planu novi ili restilizovani model.

AutoRepublika

(246)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Prezentacija Dustera je označila prekretnicu u primeni ambicioznog procesa unutar Dacije, onog koji se čak može nazvati i internom revolucijom.“

Razumem da je lansiranje novog modela velika stvar za svakog proizvođača, pa i za Dačiju, ali, ne vidim osnov za gornju tezu u svetlu onoga što je obelodanjeno o novom Dusteru.
Nov model – da, jeste, ali, o koju to „revoluciju“ on donosi – za Dačiju ?

BB

Kad čitaš marketinška „preseravanja“ pogotovo na nekoj web stranici, tu je uvijek neki „edge cutting technology“, briga za kupca, revolucija u (razmišljanju, pristupu kupcu, itd… dopuniti prema želji), „break trough“, Ekologija, CO2 foptprint, dijele iste vrijednosti, bla, bla , bla…. i tako pišu na 90% web stranica, brošura, flajera… a da tebi nije jasno prvih pola sata čime se oni uopšte bave… Da li prodaju auta, suhomesnate porizvode, kućne uređaje ili je najčeše neka knosultantska kuća, što je najčešće, a za njih treba još pola sata da bi saznao u kojoj oblasti daju konsultacije (obično u onoj u kojoj ima… Pročitaj više »

MRN

Da, lepo si sve to izanalizirao 😊