1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Drumski Ford GT40 za uživanje medija
AR pijaca klasika: Drumski Ford GT40 za uživanje medija

AR pijaca klasika: Drumski Ford GT40 za uživanje medija

183
0
Podelite sa prijateljima:

Istorijat modela Ford GT40 nam je svima poznat. Čak i ako ranije niste znali za njegove (ne)uspehe, svakako se našao u centru pažnje nakon što se film „Ford Vs Ferrari“ pojavio u bioskopima. GT40 je napravljen sa jednom namerom, a to je da dominira na trkama izdržljivosti. Da, nastao je uglavnom zato što je Enco Ferari uvredio Jenkije i nije hteo da proda svoju kompaniju Fordu, ali su i ranije postojali planovi američkog giganta za sličan model.

U navedenom periodu je vladalo pravilo „Pobedi u nedelju, prodaj u ponedeljak“, što znači da su modeli koji su dominirali na stazama imali velike šanse da pronađu i privatnog kupca.

Ford je već pobeđivao u svim formama profesionalnog auto-moto sporta kod kuće, ali je u Evropi situacija bila pomalo drugačija. Cilj je bio pokoriti one najveće svetske trke iz tog doba, kao što su 24 sata LeMansa i Daytone i 12 sati Sebringa, a jednostavniji od dva plana je bio kupiti neku već poznatu firmu. Kada je takva ideja pala u vodu nakon što je Enco odbio da prodaju svoju firmu, Ford je stvorio GT40 i sa njim pobedio u svemu u čemu se pobediti može.

U periodu od 1964. do 1969. godine je napravljeno 105 jedinica ovog automobila. U tu cifru su uračunati i prototipovi, modeli za testiranje, trkački primerci (od čega neki nisu imali prepoznatljivu školjku GT40-a koji poznajemo) i na kraju drumski modeli.

Neki su uništeni na stazama, drugi poslati pod presu kada je njihova svrha postojanja okončana, dok je većina prodata muzejima i privatnim kolekcionarima. Najvredniji primerci su naravno oni koji su imali trkačko iskustvo, a model iz današnje pijace nije jedan od njih. Štaviše, nije napravljen za trkanje uopšte već je njegova svrha bila da znatiželjnim novinarima pokaže delić onoga što profesionalni vozači osete tokom vožnje na stazama.

Iako se GT40 pojavio u profesionalnom auto-moto sportu još 1964. godine i slavio na LeMansu dve godine kasnije, ovaj primerak za medije nije debitovao sve do 1967. godine. Može se pohvaliti brojem šasije P/1069 i spada pod prvu generaciju, a originalno je napravljen u Sjedinjenim Američkim Državama. Zatim je poslat Fordovom trkačkom timu u Švajcarskoj pod imenom Scuderia Filipinetti, a ovi su ga izložili na Salonu automobila u Ženevi 1967. godine.

Automobil je originalno bio ofarban u plavu boju, ali je prefarban u zelenu pred Ženevu. Nedugo posle toga ga je kupila britanska divizija Forda i omogućila svim zainteresovanim novinarima da ga provozaju na stazama. Takođe se pojavio na naslovnim stranicama raznih magazina pre nego što je ponovo predstavljen u Ženevi.

Privatni kolekcionar je kupio ovaj retki GT40 1971. godine i ofarbao ga je u žutu boju. U takvoj konfiguraciji je ostao sve do 2007. godine, kada ga je tadašnji vlasnik ponovo pokazao pred javnošću i vozio na raznim skupovima oldtajmera. Ubrzo posle je restauriran u originalno stanje, pa danas izgleda baš onako kako je izgleda onda kada je napustio fabriku pre 56 godina. Šasija je još uvek originalna, kao i V8 motor radne zapremine 289 kubnih inča (4,7 litara) sa 335 konjskih snaga.

Kao što smo spomenuli, Ford je napravio samo 105 primeraka GT40-a, ali tek 31 je legalan za uličnu upotrebu i vozilo koje vidite na priloženim fotografijama je jedno od njih.

Trenutno ga prodaje firma PistonHeads, a cena spada u onu kategoriju „ako morate da pitate, to znači da ga ne možete priuštiti“. Spomenućemo da se cene trkačkih GT40 kreću od sedam od jedanaest miliona dolara, a za ovog lepotana će iznos sigurno biti milionski…

Zoran Tomasović

(183)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments