1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Beogradsko Mafijaško Wozilo (eh, šala)
AR pijaca klasika: Beogradsko Mafijaško Wozilo (eh, šala)

AR pijaca klasika: Beogradsko Mafijaško Wozilo (eh, šala)

3.90K
16
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko ste odrasli tokom ranih devedesetih godina prošlog veka i ako ste želeli da budete glavni „baja u selu“, izbor automobila bi se zapravo zasnivao na tek nekoliko modela. Italijani su imali stil i snagu, Porsche tehnologiju i brzinu, a Mercedes udobnost. A, ako biste želeli da sve detalje iskombinujete u jedno?

Pa dobija se svakako BMW-ova originalna Serija 8 pod kodnom oznakom E31. Teško da je postojao neki drugi model sa tako privlačnim stilom, završnom izradom, vrhunskom tehnologijom i naravno moćnim motorima kao E31. Baš zbog toga smo odlučili da mu posvetimo ovo izdanje pijace klasika.


Razvoj, odnosno rad na njemu je započeo još početkom osamdesetih godina prošlog veka, s ciljem da zameni originalnu Seriju 6. Iako su ova dva modela zapravo pripadala sasvim drugačijim kategorijama, E31 se smatra duševnim naslednikom, i procenjen je kao najbolji model nemačkog proizvođača vozila.

Razvoj će koštati oko 1,5 milijardi maraka i BMW će u velikoj meri koristiti kompjutere koji u spomenuto vreme još uvek nisu bili toliko česti u automobilskom svetu. BMW se posebno nadao da će Serija 8 ostvari komercijalni uspeh na američkom tržištu, ali do toga nije došlo iz raznih razloga.

Ključni od njih je bio rat na Bliskom Istoku, a on je rezultirao u rastu cena goriva i ekonomskoj krizi. Proizvodnja će na kraju trajati od 1990. do 1999. godine i E31 će pronaći 30.603 kupca. Njegov direktni komercijalni neuspeh je rezultirao time da čuveni prototip M8 ne ugleda serijsku proizvodnju, o čemu smo i pisali pre nekoliko godina. Tu priču možete da pročitate ovde.

Međutim, E31 je imao fantastične performanse i pored nedostatka M8. Ovaj automobil je razvijao 282 konjske snage čak i u baznom izdanju, a vrhunac ponude je činila konfiguracija kojoj posvećujemo ovu priču. Zvala se 850CSi i bila je deo ponude od 1992. do 1996. godine.

Takva značka je govorila da se ispod haube krije 5,6-litarski benzinac sa dvanaest cilindara koji je razvijao 375 „grla“ i maksimalnih 550 Nm obrtnog momenta. 850CSi je stizao samo sa šestostepenim manuelnim menjačem i pogonom na zadnje točkove, a dolazio je sa dugačkom listom modifikacija na račun ogibljena i kočnica.

Imao je fantastične performanse za vozilo teško oko dve tone pošto mu je bilo potrebno svega 5,9 sekundi da ubrza iz mirovanja do 100 km/h uz maksimalnu brzinu limitiranu na 250 km/h. Globalna proizvodnja modela s oznakom 850CSi će se zaustaviti na cifri od 1.510 primeraka, a njegova cena je na američkom tržištu iznosila čak 108.450 dolara (oko 221.995 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca). Američki kupci će na kraju potrošiti novac na samo 225 jedinica.

Primerak iz današnje priče je iz 1994. godine i trenutno se nalazi u gradu Vestlejk Vila unutar američke savezne države Kalifornije. Prešao je tek šesnaest hiljada kilometara. Automobil je originalno prodat na Floridi i tamo je bio sve do 2016. godine. Nakon toga je proveo dve godine u Evropi pre nego što se „vratio“ kući i završio kod sadašnjeg vlasnika.

Vozilo je u fabričkom stanju sa izuzetkom potrošnih materijala, a 850CSi je imao svaku opciju koju je BMW mogao da ponudi. Većinu takve opreme danas uzimamo zdravo za gotovo, ali je u svoje vreme bila vrhunac svetske tehnologije.


Aukcija je donela 47 ponuda od čega je najviša iznosila 212 hiljada američkih dolara, ali je vlasnik smatrao da to nije dovoljno i zadržao je ovog lepotana u svojoj garaži.

Zoran Tomasović

(3896)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Lijepa Bembara.

Laki

Ovo nije sa ove planete.

BB

Pa vidiš da piše da je iz podzemlja 😜

Laki

👍👍

Matija

Osmica je veoma lep auto, onda i danas! Estetski posmatrano, bio je to auto ispred svog vremena. Bio sam vec u Nemackoj kada se pojavio i vise puta sam odlazio u prodajni salon da ga razgledam. Moj zakljucak je bio da je auto suvise veliki za dvosed (zadnja sedista su bila samo simbolicna) a suvise mali za kupe sa cetiri sedista. Takodje sam se pozabavio analizom izbora motora: – V8 u rasponu od 3,0 do 4,4 litra, max. snaga 286 KS. – V12 u rasponu od 5,0 do 5,6 litara, max. snaga 380 KS. Nepotrebne varijacije u zapremini i suvise… Pročitaj više »

Bungi

Matija, ko je dizajnirao 850?Neki Japanac ako se ne varam.?

Yankee

Klaus Kapitza

Balkanboj

Klaus Kapitza, nemački dizajner.

Stari Dejan

Ako se sećate, u to vreme je došlo do debate u kom pravcu treba da ide povećanje snage kod benzinskih motora. BMW je zagovarao njegov VANOS sistem a Mercedes kompresor. I taj raskol je ostao defakto do pre nekoliko godina. BMW je insistirao na „mnogo lepšem i vozaču prirodnijem razvijanju snage podizanjem obrtaja“ a Mercedes se oslanjao na sirovu snagu kompresora. Odatle i odluka i odsustvo bilo kakvih „turbo prehrana“ na BMW benzincima.

Matija

Istina, motori sa usisavanjem (bez nadpunjenja) i danas su na ceni kod sportskih vozila visoke klase, gde se snaga izvlaci iz visokih obrtaja. Radi se o cistom culnom zadovoljstvu u zvuku motora u visokim obrtajima. Setimo se Honde 2000 ciji se motor okretao do 10.000 obrtaja! Medjutim, za realne uslove saobracaja turbo je danas nezamenljiv. Njegov prastari nedostatak sa zakasnelom reakcijom odavno je eliminisan. Svoj prvi serijski turbo motor BMW je lansirao u modelu 2002 Turbo 1974 godine. Za Formulu 1 BMW je imao neverovatan turbo motor sa 1,5 litara i 1430 KS! Kazu da niko nikada nije saznao koliko… Pročitaj više »

moron

Lepotan i danas.

Laki

Šta se desi sa onog „zelenka“ oduzetog od klana??

Matija

BMW nije nastao iznenada vec ima dubok koren u istoriji BMWa. Godine 1972 BMW je prezentirao dizajn studiju „BMW M1“. Vec tada je BMW imao zelju da u svom portfoliu ima jedan supersportski auto. Ovu studiju dizajnirao je Francuz Paul Bracq – vidi sliku. Prednji deo ove studije posluzio je kao uzor za dizajn znatno kasnijeg E31 tj. BMW 8. Proteklo je jos 6 godina dok BMW nije lansirao model E26 pod istim imenom kao studija – „M1“. Dizajner je ovoga puta bio Djudjaro – vidi se po jednostavnosti dizajna, pravim linijama i ravnim povrsinama. U to vreme bio je… Pročitaj više »

Izmenjeno 11 meseci pre od strane Matija
BB

E takav sam ja imao ogračku i to onu jeftinu od divane plastike.. i nikako mi nije bilo jasno što takav auto ne viđam na ulici 😂🤣

Rikošet

Interesantan podatak za ovaj model je da su 24 automobila od ovih 30.603 prodatih jedinica zbog nekih carinskih zavrzlama bili ručno sastavljeni u fabrici Rosslyn u Južnoafričkoj Republici…

driveM

Predivan auto. I danas veoma cenjen youngtimer a tek ce biti.