1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Prvi masovno proizvedeni Hondin automobil
AR pijaca klasika: Prvi masovno proizvedeni Hondin automobil

AR pijaca klasika: Prvi masovno proizvedeni Hondin automobil

123
2
Podelite sa prijateljima:

Honda je firma koja se može pohvaliti titulom koja se dodeljuje onom ko proizvede najveći broj motora sa unutrašnjim sagorevanjem goriva na svetu. Japanski gigant svake godine proizvede oko četrnaest miliona takvih jedinica i mnogi od njih pokreću automobile, avione i kosilice. Međutim, prava snaga Honde zapravo leži u motociklima. Kompanija je najveći proizvođač motocikala na svetu i godišnje napravi oko sedamnaest do osamnaest miliona takvih vozila.

Znajući sve to, nije iznenađenje što je brend originalno osnovan za razvoj motocikala, a onda prešao i na automobile tek 1963. godine. I još manje iznenađenje je ono što su prvi Hondini četvorotočkaši uglavnom smatrani motociklima na četiri točka.

Hondin prvi automobil je bio pikap kamionet pod imenom T360 spomenute 1963. godine, a ako bismo gledali na putnička vozila, ta čast je pripala modelu S500 iste godine. Nedavno je kod nas bila objavljena priča o prvom automobilu Honde, i možete je pronaći u istoj ovoj istorijskoj rubrici.

Elem, za ovu našu priču je najbitniji model S600 i kao što mu ime kaže, bio je evolucija spomenutog S500-a. Zapravo se nije mnogo razlikovao od prethodnika, s izuzetkom nešto većeg motora radne zapremine 606 kubika umesto ranijeg od 531 kubika. To je bilo dovoljno za 57 konjskih snaga, a zahvaljujući masi od tek 715 kilograma, S600 je bio u stanju da dostigne maksimalnu brzinu od 140 km/h. Jedini menjač u izboru je bio četvorostepeni manuelni.

S600 će takođe postati prva Honda koja se nudila u više konfiguracija pošto su u izboru bili dostupni kupe i roudster. Japanski proizvođač vozila je imenovao S600 kao pionira još nečega za firmu, a to je masovni izvoz u ostatak sveta. Doduše, brojke nisu bile visoke kao u današnja vremena, ali tokom trogodišnje proizvodnje fabriku će napustiti 11.284 roudstera i još 1.800 kupea pre nego što ga je zamenio model S800. Za firmu koja godinu dana ranije uopšte nije pravila automobile, takve cifre su bile impresivne.

Kupe je danas svakako poželjniji i skuplji zbog svoje retkosti, pa u oglasima uglavnom viđamo roudster. Primerak iz današnje priče je iz 1966. godine i nalazi se u gradu Endover unutar američke savezne države Masačusets.

Do sada je prešao tek oko 86 hiljada kilometara. U oglasu se navodi da ga je originalni vlasnik vozio tek šest godina, pre nego što je parkiran i zaboravljen tokom mnogo predstojećih godina.

Promenio je vlasništvo početkom devedesetih godina i tada je kupac krenuo sa dugogodišnjim procesom restauracije. Sadašnji vlasnik ga je kupio nezavršenog pre dve godine i odlučio da ga vrati u originalno stanje. S600 nije bio bogato opremljeni model pa se tako može pohvaliti samo sa kvalitetnijim sedištima i kožom prekrivenom kontrolom tablom.


Aukcija je donela 67 ponuda, a najviša je iznosila 80 hiljada dolara.

Zoran Tomasović

(123)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nedostaje najinteresantniji podatak: kako se iz 600 kubika dobija 57 KS? Pomocu visokih obrtaja – 8.500 o/min. !!! To cini litarsku snagu od 94 KS/lit.! Tako nesto tada nisu mogli ni Ferrari ni Lamborghini, njihova granica obrataja bila je na 7.000 o/min!

Jos jedna uzgredna informacija: pocetkom 90-tih godina Honda je prva uvela cetiri ventila po cilindru u automobilski motor. Svabe su tada sa podsmehom komentarisale: „mi proizvodimo automobile a ne motorcikle!“ Sta se dogodilo posle, ne moram da objasnjavam.

BB

Odličan dizajn 👌