1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: BMW M5 E39
AR pijaca klasika: BMW M5 E39

AR pijaca klasika: BMW M5 E39

1.80K
6
Podelite sa prijateljima:

Automobilski eksperti će se složiti da je trend veoma moćnih i brzih limuzina započeo Mercedes 1968. godine, kada je predstavio model 300 SEL 6.3. Za bazu je uzeta limuzina pod kodnom oznakom W108 (prethodnik današnje S Klase), a onda je u nju ugrađen 6,3-litarski benzinac sa osam cilindara iz skupocenog ručno sklapanog modela 600.

Krajnji rezultat je bio u vidu 247 konjskih snaga i maksimalna brzina od 220 km/h, što ga je učinilo najbržom limuzinom na svetu.

BMW je stigao na zabavu pomalo kasno, ali je brzo nadoknadio propušteno vreme. Divizija M Sport je debitovala s prvim modelom sa četvoro vrata 1980. godine kada je stigao legendarni M535i i do današnjeg dana važi za ultimativnu limuzinu za sve one koji žele da spoje stil, luksuz, snagu i sportske vozne karakteristike u jednom paketu.

Za današnju pijacu smo izabrali treću generaciju modela M5 pod kodnom oznakom E39. Proizvodio se od 1998. do 2003. godine i u tom periodu je pronašao 20.482 kupca širom sveta, od čega je polovina otišla na američko tržište. E39 se nudio samo kao limuzina, iako su postojali napori da se napravi i karavan, a BMW će da sklopi nekoliko prototipova za testiranje.

Kao i njegovi pretohodnici, i ovaj M5 je bio zasnovan na standardnoj verziji Serije 5 i pružao je sav onaj luksuz koji bi kupac očekivao od vozila sa značkom BMW-a. M Sport se zatim pozabavio dugačkom listom modifikacija na račun ogibljenja, kočnica i motora.

E39 je tako pokretao 4,9-litarski benzinac sa 394 „konja“, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača. To je bilo dovoljno za ubrzanje od nule do 100 km/h za 4,8 sekundi i za maksimalnu brzinu limitiranu na 250 km/h.

Međutim, E39 je mogao da juri preko 300 km/h kada bi ograničenje bilo skinuto. Spomenućemo da je ovo zadovoljstvo koštalo 69.900 američkih dolara ili 119.590 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca, ali ne smemo da propistimo da navedemo i to da je E39 bio prvi model M-a sa osam cilindara i da su ga mediji nazvali „najpoželjnijom limuzinom na svetu“.

Primerak iz današnjeg oglasa je iz 2002. godine i nalazi se u gradu Plejno unutar američke savezne države Teksasa. Automobil je do sada prešao tek 111.200 kilometara i do sada je imao samo jednog vlasnika.

BMW M5 je u svoje vreme imao sve što se može poželeti od opreme, i vlasnik tvrdi da i dalje, kompletna elektronika i praktično svako instalirano dugme na vozilu još uvek funkcionišu. Automobil je generalno odlično očuvan sa izuzetkom par ogrebotina, a bitno je reći da nije pretrpeo nikakve modifikacije, što je zapravo retkost za vozila napravljena od strane M-a.


Aukcija je na kraju donela 24 ponude, a najviša je iznosila 40.750 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(1799)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Kakva mašina!

Matori

Odlična!

Matori

Molio bih autora teksta da još jednom proveri radnu zapreminu pogonskog agregata.

Yankee

4.9 L (4,941 cc)

Renault Terminator🇷🇺Z

Jest lijep majku mu…ima tu neku liniju,crtu,koju ja ne mogu da objasnim.

Stari Dejan

Serija 5 i model E39 su napravili takav iskorak napred u svoje vreme da ostali germanski proizvodi nisu imali šta da traže pored njih. A M5 je samo bio potvrda svega dobro urađenog: vrhunska dinamika u vožnji u pratnji sa legendarnim motorom ispod haube…
Kad sam bio mali svi su „goreli“ na Pamelu a ja na M5…budala… 🙃