1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Kraj jednog velikog modela
AR pijaca klasika: Kraj jednog velikog modela

AR pijaca klasika: Kraj jednog velikog modela

94
2
Podelite sa prijateljima:

Statistika prodaje vozila na američkom tržištu svake godine kaže da je lider Fordova F Serija. Ali ako bismo bolje sagledali rezultate, videli bismo da je General Motors taj koji ima najviše razloga za slavlje. Model Chevrolet Silverado obično završi na drugom mestu, ali ono o čemu se malo zna je podatak da General Motors u ovoj klasi ima dva predstavnika.

Pored Silverada, tu je i model GMC Sierra, mehanički identičan blizanac koji se razlikuje samo po više opreme i po kojoj fensi dizajnerskoj liniji. General Motors je protekle godine isporučio čak 764.771 Silverada i Sierru dok je prodaja F Serije bila „tek“ 653.957 jedinica.


Silverado i Sierra su generalno novi modeli. Debitovali su tek 1998. godine, a pre njih je postojao čuveni C/K. Svetlost dana je ugledao 1960. godine i opstaće u četiri generacije. Ovo slovo „C“ je označavalo pogon na zadnje točkove, a „K“ pogon na sva četiri točka.

Posle toga bi sledila kategorija (Amerikanci ih označavaju kao 1500, 2500, 3500, itd.), a onda i paket opreme. Konfiguracija Silverado/Sierra je nastao spomenute 1998. godine, ali je pre toga takva značka bila rezervisana za najveći paket opreme.

Tako da kada vidite primerak sa priloženih fotografija koji se zove K2500 Silverado, dolazimo do zaključka da pruža pogon na sva četiri točka, u HeavyDuty kategoriji 2500 i sa „najluksuznijim“ paketom opreme nazvanim Silverado.

Iako se prestao proizvoditi još pre više od dve decenije, i dalje je veoma čest na američkim putevima pošto je napravljen da bude robusan i da obavlja teške poslove na građevini ili na farmama. Sve do nestašice vozila prouzrokovanom epidemijom virusa korone, koja je rezultirala u velikom rastu cena polovnjaka, bilo je moguće kupiti stariji C/K tek za par hiljada dolara i onda ga voziti još duži interval vremena bez nekih većih ulaganja.

Jedan od razloga takve reputacije je ležao u proverenoj mehanici. U ponudi je bilo čak osam benzinaca i dva dizela uz jednako bogat izbor manuelnih i automatskih menjača.

Primerak iz današnje priče je iz 1999. godine kada je Silverado već debitovao kao zaseban model, a C/K se proizvodio paralelno s njim. Kao što smo spomenuli, reč je o varijaciji zvanoj K2500 Silverado i automobil je do sada prešao tek 22.400 kilometara.

Izabrali smo ga za pijacu baš iz tog razloga, pošto je nečuveno videti neki pikap sličnih godina sa tako malom kilometražom. Kamionet se inače nalazi u gradu Derijen unutar američke savezne države Viskonsin, a prethodno je bio registrovan u Kentakiju i Virdžiniji.

Pokreće ga čuveni 5,7-litarski „Vortec“ benzinac sa osam cilindara, koji možda nije bio najpoželjnija opcija na C/K-u, ali je svakako najpametnija pošto je izuzetno kvalitetan. Razvija 255 „konja“ i maksimalnih 447 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko četvorostepenog automatskog menjača. Pošto je paket opreme Silverado, ovaj K2500 stiže sa klimom, centralnom bravom, prozorima i retrovizorima pokretanim pritiskom na dugme, CD plejerom, 17-inčnim felnama i još mnogo toga.


Aukcija je donela 25 ponuda, a najviša od njih u iznosu 27.750 američkih dolara nije bila dovoljna da kamionet promeni vlasnika.

Zoran Tomasović

(94)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ko bi rekao da ovaj lepotan ima čak 24 godine. Deluje kao da je „ispod čekića“ tek izašao.

Matija

Simpatican pikap, jednostavan dizajn, bez velike hrom-pompe i zastrasujucih formi danasnjih modela. Jedino prednja maska na sprat odudara od njegove opste jednostavnosti. Ima lepe proporcije, cak deluje pomalo filigranski za svoju namenu! Sasvim umeren auto, nicega nema previse i nicega nema premalo. Ne bih se stideo da ga vozim kao sto bi bio slucaj sa danasnjim pikap grdosijama. 🙂

Izmenjeno 6 meseci pre od strane Matija