1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Najbrži drumski Chevrolet Corvette promenio vlasnika za pola miliona dolara
Najbrži drumski Chevrolet Corvette promenio vlasnika za pola miliona dolara

Najbrži drumski Chevrolet Corvette promenio vlasnika za pola miliona dolara

183
0
Podelite sa prijateljima:

Period osamdesetih godina prošlog veka je doneo razne eksperimente sa turbo tehnologijom, sve s ciljem da se ostvari što veća maksimalna brzina. Sigurno svi pamtimo RUF Yellowbird, ali i Amerikanci su imali svog „konja za trku“. Njegovo ime je Chevrolet Corvette Sledgehammer i s maksimalnom brzinom od čak 410 km/h, do današnjeg dana važi za najbrže drumsko izdanje ovog legendarnog sportiste.


Sledgehammer je delo firme Callaway, koja je započela karijeru tjuningom nemačkih limuzina, ali je 1987. godine glavni partner postao General Motors i od tada zatražio razvoj nekoliko specijalnih verzija.

Sledgehammer (“Veliki čekić” ili “Malj”) je pružao V8 motor zapremine 5,7 litara i uz pomoć turbo punjača, mogao je da se pohvali sa čak 898 konjskih snaga i maksimalnih 1.047 Nm obrtnog momenta. Callaway je i snizio visinu, modifikovao ogibljenje i kočnice, i dodao raznovrsne aerodinamične detalje, dok se Goodyear postarao za specijalne pneumatike.

Koliko je Sledgehammer bio civilizovan možda najbolje potvrđuje podatak da je bio legalan za uličnu upotrebu, a vlasnik Callawaya ga je lično vozio, od američke savezne države Ohajo, pa sve do Kalifornije. Od tada se ova specijalna verzija Corvette nalazi u privatnim rukama i nekoliko puta je promenila vlasnika.

To se poslednji put desilo 2004. godine kada je kolekcionar Ričard Beri morao da izrvoji 221.400 dolara, da bi ga se dokopao. On je pokušao da proda svog ljubimca deset godina kasnije za milion „zelembaća“, ali je odustao kada je najviša ponuda na aukciji dostigla “samo“ 600 hiljada najmanjih zelenih novčanica.

Pomalo iznenađujuće, Sledgehammer se nedavno našao u prodaji preko sajta „Bring a Trailer“ („Povezi Prikolicu“). Verujemo da se spomenuti gospodin Beri verovatno kaje što nije prihvatio onu raniju ponudu, pošto je sada ostao bez svog ljubimca za „samo“ 500 hiljada dolara.

U oglasu se napominje da se Sledgehammer nalazi u američkoj saveznoj državi Kolorado, da je svake godine uredno registrovan i da nikada nije bio učesnik u sudarima. I pored toga što za ovaj konkretni primerak možda nema ponuda milionskih iznosa, kao što je to bio slučaj s nekim drugim modelima iz pedesetih ili šezdesetih godina, svakako je bitan deo istorije modela Corvette, i nema sumnje da ćemo ga redovno viđati u medijima.

AutoRepublika

(183)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments