1. Home
  2. Zelene strane
  3. Amerikanci opredelili sedam milijardi dolara za gradnju vodoničnih centara
Amerikanci opredelili sedam milijardi dolara za gradnju vodoničnih centara
3

Amerikanci opredelili sedam milijardi dolara za gradnju vodoničnih centara

69
3
Podelite sa prijateljima:

Vlada Sjedinjenih Američkih Država je najavila da će u Teksasu, Kaliforniji ili pak na istočnoj obali uložiti ogroman novac kako bi se sedam regiona upodobili za proizvodnju vodonika. Predsednik Amerike, Džo Bajden je predstavio te regije koje će iskusiti masivnu finansijsku podršku administracije.

Ideja je da se oformi takav proizvodni kapacitet da vodonik u toj državi postane budući značajan energetski izvor, i u tom cilju će biti izgrađeni dalekovodi, dok će brojni privredni subjekti dobiti razne podsticaje kako bi se prilagodili upotrebi nove vrste energenta.

Takozvana vodonična čvorišta će tek biti lokacijski opredeljena, što je veoma važan korak u realizaciji plana koji je viđen i kao deo predsedničke izborne kampanje, a koja će uslediti naredne godine. Lansiranje ove ideje može doneti i ključnu prevagu na predstojećim izborima, najmanje u regionima u kojima će biti upumpan silan novac. Oduvek su izbori veoma neizvesni u saveznim državama Amerike Pensilvaniji i Mičigenu, gde ni republikanci a ni demokrate ne mogu da računaju na glatku pobedu.

Težnja je da budućnost donese skoro tri miliona tona plavog i zelenog vodonika koji bi se proizvodio u sedam izabranih regija. Prema onome što podrazumeva plan Bele kuće, to bi dovelo do stvaranja desetina hiljada radnih mesta visokog kvaliteta i donelo bi jačanje nacionalne privrede, sve uz blagotvorno dejstvo na prirodu. Ovo je samo deo programa koji podrazumeva ulaganje u podsticaje privrede da se preusmeri na ekološki podobne energente, a koji je lansirala Bajdenova svita. Priča je teška čak 370 milijardi američkih dolara.

Ne bi trebalo sumnjati da će novac biti upumpan u američke entitete, kao što to i rade ozbiljne vlade, umesto da infrastrukturne projekte poveravaju inostranim firmama, što je slučaj upravo kod nas. Tako će blagotvorni efekat na lokalnu privredu biti maksimiziran.

Vodonik se može dobiti i iz prirodnog gasa, u kom slučaju, ukoliko se ugljenih zadrži i ne ispusti u atmosferu, on se naziva „plavim“ i skoro neutralnim po prirodu. Zeleni vodonik se pak dobija procesom elektrolize, uz uslov da je utrošena struja dobijena iz obnovljivih izvora.

AutoRepublika

(69)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kineska vlada planira dugorocno, akcije sprovodi organizovano i brzo. Vlada USA je nesto sporija ali kapira i reaguje. EU? Niti kapira, niti reaguje, samo kuka protiv Kineza i Amera! Amerika je ogromna zemlja, rastojanja se mere u hiljadama kilometara tako da je igranje sa baterijama cista besmislica!

M M

Sad razmislite o ideji EU da do 20– god „ukinu“ SUS motor!?
Računam da će do te 20– god, EU završiti gađanje poput bivše Juge. I to posebno da zahvale ovim „ekolozima“, koje godinama USA i UK širi Evropom poput KOVD 19

Matija

Procenjujem da 2035 godine nece biti ispunjeno ni 50% od planiranog broja e-vozila.