1. Home
  2. Zelene strane
  3. Kineski monovoz će „nadletati“ Sao Paulo
Kineski monovoz će „nadletati“ Sao Paulo
0

Kineski monovoz će „nadletati“ Sao Paulo

175
0
Podelite sa prijateljima:

Moderni megalopolisi širom sveta pokušavaju na svaki mogući način da unaprede status interno organizovanog javnog saobraćaja. Postojeći sistemi sve češće nisu u stanju da se izbore s frekvencijom saobraćaja, odnosno s porastom broja putnika.

Kao primer se može uzeti i brazilski São Paulo, u kom su kilometarske kolone vozila sasvim uobičajen prizor, uz poslovično prepune autobuse i vagone metroa. Upravo u tom segmentu, odnosno u javnom gradskom prevozu, podršku će pružiti čuvena kineska kompanija BYD, tako što će uskoro gradskim vlastima isporučiti „SkyRail“ monovoz.

„Sky Rail“ ili „Sky Train“ su izrazi koji se odnose na sistem šinskog prevoza na platformi koju čini jedna šina ili pak traka, a koja je izdignuta iznad površine zemlje i po kojoj saobraća voz koji je zbog oslonjenosti na samo jednu šinu i dobio naziv „monovoz“. Sistem već funkcioniše u deset zemalja. Zahvaljujući tome što je izmešten iznad krovova kuća i drumova po kojima se kreće automobilski saobraćaj, veoma je efikasan vid transporta.

Marka BYD iz Kine je svima nama veoma dobro poznata. Posebno se ističe u oblasti elektromobilnosti, dok se njihovi proizvodi namenjeni komercijalnom transportu koriste u tri stotine gradova širom sveta. Brazilski Sao Paulo nije BYD-ov prvenac kada je „nebeski voz“ u pitanju. Pored matičnog Šenžena, monovozovi saobraćaju i u egipatskoj Aleksandriji ali i brazilskom El Salvadoru.

Sada je izvesno da će se novi novi SkyRail sistem „zakotrljati“ i u São Paulu, odnosno da će povezati međunarodni aerodrom Congonhas sa univerzitetskim delom grada i gusto naseljenim istočnim gradskim zonama.

Prva faza radova obuhvatiće sedamnaest kilometara dugu deonicu osmišljenu da olakša život za oko 250 hiljada putnika. Intervali polazaka vozova bi trebali biti na nivou od oko 80 sekundi. Od Kineza se očekuje da demonstriraju jedno sveoubuhvatno rešenje koje bi uključilo i isporuke svih pratećih sistema i komponenti s ciljem kompletiranja posla. To podrazumeva otpremu šina, prekidača, kontrolnih i nadzornih sistema, prateće opreme i stručnih kadrova.

Vrednost ugovora nije obelodanjena još uvek, ali se zna da je kineska kompanija BYD do sada uložila sumu oko pet milijardi juana kako bi razvila sistem. Prevedeno u „naše novce“ to je iznos od približno 645 miliona evra.

Kako se produbljuje zaostajanje Srbije u odnosu na razvijen, pa čak i svet koji je u razvoju (treće zemlje), tako propagandne poruke dobijaju na intenzitetu iracionalnosti, pa slušamo kako smo lideri, ne više u regionu, nego u Evropi i svetu čak, a nemamo nikakvu, a ne nebesku prugu do našeg aerodroma.

AutoRepublika

(175)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments