1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Pad prodaje vozila na vodonik
Pad prodaje vozila na vodonik

Pad prodaje vozila na vodonik

176
2
Podelite sa prijateljima:

Tekući pad globalne prodaje vozila sa gorivnim ćelijama sa pogonom na vodonik (FCEV) u 2023. godini izgleda da se intenzivira, pri čemu je prodaja za osam meseci do avgusta opala za 15,5% u poređenju sa prošlom godinom, prema novim podacima korejske konsultantske kuće SNE Research .

U prvih sedam meseci 2023. godine zabeležen je pad od 9,6% na godišnjem nivou, što sugeriše da se pad ubrzava kako godina napreduje.

Najdramatičniji pad dogodio se u broju kupaca koji su se odlučili za Hyundai Nexo sa pogonom na vodonik, koji je zabeležio pad prodaje od 45,8%. Ovo se ogleda u padu prodaje FCEV-a od 42,8% u Južnoj Koreji, primarnom tržištu Nexoa.

Pad njegove prodaje je delimično nadoknađen porastom broja kupaca automobila koji se odlučuju za Toyotu Mirai, pretežno u SAD. Prodaja FCEV-a porasla je za 28% na godišnjem nivou, dajući Toyoti 30% udela na tržištu.

Ali Hyundai i dalje dominira, sa udelom od 37,6% koji se sastoji od prodaje Nexoa i verzije FCEV njegovog električnog autobusa, Elec City.

SNE je za tekući pad okrivio nedostatak stanica za punjenje vodonikom i rastuće cene „graditelja vode“ na pumpi.

„Tržište vozila na vodonik, koje je ispod očekivanja zbog nedostatka infrastrukture za punjenje vodonikom i rastućih troškova punjenja, nastavlja da beleži negativan rast u poređenju sa istim periodom prošle godine“, navodi se u saopštenju.

Korejski vozači su bili besni ranije ove godine kada su saznali da će subvencionisane benzinske stanice u delimičnom vlasništvu Hyundaija povećati cene za trećinu, a vlasnici Nexoa su pogotovo bili nezadovoljni.

Kalifornijski vlasnici FCEV-a nedavno su iskusili i skokove cena i smanjenje ponude, uz vest da je skoro polovina stanica za H2 van mreže zbog prekida u snabdevanju vodonikom.

Šef južnokorejskog udruženja za industriju mobilnosti rekao je prošlog meseca Hydrogen Insight da se FCEV-ovi bore da se takmiče sa električnim vozilima na baterije (BEV) u zemlji, zbog loše dostupnosti benzinskih stanica i pouzdanog snabdevanja vodonikom.

BEV-ovi su postigli ekonomiju obima i potom preuzeli vodeću poziciju na tržištu, navodi SNE, ali pažnja se sada prebacuje na tržište teškaša, gde bi FCEV-ovi mogli da naprave prodor.

„U sektoru komercijalnih vozila, kamione na vodonik razvijaju Nikola, Iveco i Hyundai Motors“, navodi se. „Očekuje se da će se tržište vozila na vodonik proširiti, usredsređujući se na komercijalna vozila.

AutoRepublika

Izvor: Hydrogen Insight

(176)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Prodaja automobila je u celom svetu u opadanju. Zasto izdvajati vodonicna vozila? Sta vise, Kinezi daju subvencije za kupovinu gorivnih motora (!), samo da privreda nekako funkcionise! Na Kineskom trzistu je cena litijuma naglo pala – zbog smanjene potraznje proizvodjaca – zbog smanjene potraznje kupaca. Nekakva globalna kriza ne postoji, verovatno je trziste prezasiceno!

S mile

Ima jos puuunooo da se radi na projektu vodonicnih automobila. Od proizvodnje, cenovno i ekoloski podobne. Do btoja stanica, btoja i cene vozila.