1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Audi zabrinut oko nabavke baterija, ulazi u kooperaciju s kineskim BYD-om?
Audi zabrinut oko nabavke baterija, ulazi u kooperaciju s kineskim BYD-om?
0

Audi zabrinut oko nabavke baterija, ulazi u kooperaciju s kineskim BYD-om?

195
0
Podelite sa prijateljima:

Audi je u pregovorima da na svoju listu snabdevača doda i kineski BYC Co. Naravno, reč je o baterijama za električne automobile.

Pregovori s BYD-om, koji podržava Voren Bafet, i koji je kineski broj jedan proizvođač električnih automobila i broj dva snabdevač baterijama, prilično su uznapredovali, kažu osobe bliske dešavanjima, koje nisu želele da otkriju svoj identitet.

BYD je takođe u razgovorima s drugim proizvođačima vezano za snabdevanje baterijama.

Što se marke iz Ingolštata tiče, plan je da se baterije kineske kompanija iskoriste za model na Premium Platform Electric arhitekturi, koju su zajedničkim snagama razvili Audi i Porsche. Prvi modeli bi trebalo da pristignu na tržište 2021.

Audi i BYD su takođe istraživali opcije ulaska u dublje odnose, uključujući razvoj zajedničkog poduhvata ili ulazak Audija u vlasničku strukturu BYD-a. Ono što nije poznato je koliko su tačno uznapredovali pregovori, a takođe još uvek nema garancija da će dogovor biti postignut.

Portparolka nemačke marke je izjavila da je kompanija u pregovorima s nekoliko proizvođača, kao i da nije donesena bilo kakva konačna odluka. BYD s druge strane, kaže da trenutno nema informacije koje bi podelio s javnošću.

Zabrinutost oko nabavke

Proizvođači automobila pokušavaju da naprave diversifikaciju nabavke ključnih komponenti, kako potražnja za električnim automobilima dobija na zamahu.

Audijeva matična kompanija, VW grupa, planira da isporuči 22 miliona čisto električnih vozila širom sveta do 2028., s tim što bi više od polovine bilo proizvedeno u Kini, upravo tamo gde BYD proizvodi baterije.

Audi trenutno koristi baterijske ćelije kompanije Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. za Q2L koji se prodaje u Kini.

Zabrinutost u vezi s ugovorom oko nabavke baterija sa Samsungom SDI, koja je razrešena u Evropi, naterala je VW grupu da revidira detalje nakon što se obavezana nabavka smanjila na manje od 5 gigavat časova sa nešto preko 20 gigavat časova.

Izveštaji su sugerisali da Audi ima teškoća s proizvodnim „uskim grlima“ vezanim za baterije. Marka iz Ingolštata je revidirala planiranu proizvodnju (smanjivši je) za prvu seriju električnog e-trona u fabrici u Briselu.

Što se BYD-a tiče, udruživanje s jednim globalnim premijum proizvođačem kao što je Audi, pomoći će kineskoj kompaniji da se nadmeće s većim rivalom, CATL-om.

Ove dve kineske kompanije se nameću kao glavni izazivači Teslinim snabdevačima, Panasonicu i LG Chemu.

Planovi za izdvajanje

BYD planira da u spisak poslovanja unese baterijski biznis do kraja 2022. što bi mu pomoglo da prikupi sredstva za širenje, kako se industrija prebacuje na električne automobile, rekao je predsednik kompanije, Vang Čuanfu u decembru.

BYD je do sada bio fokusiran na proizvodnju baterija isključivo za sopstvene automobile, postavši najveći kineski proizvođač električnih vozila, ali nije u isto vreme preuzeo veći deo tržišnog kolača u rastućoj globalnoj potražnji za baterijama.

Vrednost baterija koje se koriste u električnim automobilima, autobusima i povezanom skladištenju energije će se naduvati deset puta na potencijal od 500 milijardi dolara do 2050., smatra Sanford C. Bernstein & Co.

BYD takođe sarađuje s Audijevim rivalom, Daimlerom, u kreiranju marke električnih vozila Denza.

AutoRepublika

(195)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments