1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Vinterkornov sin vraća čast imenu porodice
Vinterkornov sin vraća čast imenu porodice

Vinterkornov sin vraća čast imenu porodice

355
0
Podelite sa prijateljima:

Slobodno se može reći da je ime Martina Vinterkorna sinonim cele jedne ere u automobilskoj industriji. Top menadžer se nalazio na čelu Volkswagen grupacije skoro deset godina, i lidersku poziciju je doživljavao na prilično patrijarhalan način. Pod njegovom dirigentskom palicom je kompanija sa sedištem u Volfzburgu postala najveći proizvođač na svetu, a platnoj listi na kojoj je iščitavan obračun Vinterkornove zarade, mogli su samo da se dive ostali industrijalci u Nemačkoj. Zbacio je velikog Ferdinanda Piha, a nadrljao zbog dizel skanadala. To je bio kraj jedne ere.

Sada, ime Martina Vinterkorna označava novi svet električnih automobila. Izuzetni mladi matematičar je odbio ponudu za zaposlenje koju mu je dostavio Apple kako bi nastavio veoma posvećen rad na istraživanju  Sigurni smo da ste do sada shvatili da je stariji Vinterkorn i svom sinu nadenuo sopstveno ime, što bi neki protumačili kao smrtni greh oličen u besprizornoj gordosti. Kako bilo, čak i ranije se slutilo da će mlađani Vinterkorn uticati na oblikovanje automobilske industrije budućnosti.

Iako je tek negde na sredini treće decenije svog života, omladinac je već deo nečeg velikog. Toliko velikog da bi to nešto moglo da pruži odlučujuću prednost Volkswagenu u tržišnom nadmetanju s Teslom i rivalima. Američka kompanija Quantumscape je u posedu Volkswagena s nešto preko 31% učešća u kapitalu, a u njoj je mladi Vinterkorn jedan od elitnih istraživača. Novoosnovana kompanija je nedavno prikazala podatke o novoj čvrstoj bateriji koja je svojim mogućnostima da baci litijum-jonske jedinice u totalnu senku.

Novu bateriju je moguće dopuniti do 80% kapaciteta za manje od petnaest minuta. Najbolje od sebe pruža i u uslovima ledenog vremena, odnosno ne gubi na performansama s padom temperature vazduha u okruženju, ali je isto tako sposobna i da odoli ekstremno visokim temperaturama, bez rizika od požara. Čak i skeptici pričaju o ovoj bateriji kao o revolucionarnom pomaku. Šta dodati kada se zna da je zapanjen čak i šef Tesle Ilon Mask?

Činjenica da je mlađani Vinterkorn bio zapaženi deo tima koji ima ozbiljnih izgleda da unese revoluciju u elektromobilnosti nikako nije prošla nezapaženo ni u centrali Volkswagena. “Dečko je ogroman potencijal,” kažu u sedištu korporacije. Ipak, momak je čvrsto s obe noge na zemlji. “Kada su ga u školi u Ingolštatu nastavnici pitali čime mu se bave i gde rade roditelji, klinac je odgovorio da mu otac radi u Audiju.” Niti jednom rečju mališa nije ni nagovestio da mu je „starac“ izvršni direktor nemačke premijum marke.

Nakon što je završio s ranijim obrazovnim ciklusima, mladi Vinterkorn je studirao matematiku u Getingenu a kasnije se preselio na elitni Univerzitet Stenford, lociran na nekoliko kilometara od Silikonske doline u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Poznati studenti koji su upijali znanje u ovom nastavnom centru su osnivači Googla Leri Pejdž i Sergej Brin, investiciona legenda Piter Tijel i zvezda golfa Tajger Vuds. Ujedno, to je univerzitet iz čijih klupa su kasnije mnogi otišli na prijem kako bi im bila uručena Nobelova nagrada. Čak i u takvoj sredini, Vinterkorna mlađeg smatraju genijalcem.

Stoga, nije ni čudo što je pomenuti Nemac čuvenog prezimena izazvao interesovanje tehnoloških divova u Americi. Ali, njega to nije zanimalo, odbio je čak i ponudu pristiglu iz kompanije Apple, kako bi nastavio s radom na istraživanju koje sprovodi Quantumscape, fondaciji osnovanoj od bivših Stenfordovaca.

„Martin je toliko opsednut naukom da navija sat u dva po ponoći kako bi u miru mogao da sprovodi eksperimente u praznoj sobi,“ navodi porodični prijatelj, budeći nama u Srbiji mučne asocijacije na čoveka nateklih usana, koji bi da ima pristup kanalima Nacionalne geografije, lavovima obećavao sporije antilope. Međutim, za razliku od njega, Vinterkorn radeći u privredi zarađuje novac, i pre nego što je napunio trideset godina, i na tragu je revolucionarnog otkrića.

Kada znamo da današnji šef Volkswagena Herbert Dis, svu perspektivu (svetlu ili ružnu) stavlja u kontekst stoprocentnog uspeha baterijskih vozila, onda smo sigurni da nade polaže i u rad sina njegovog prethodnika ukaljanog obraza. Ako se ispostavi da mladi Vinterkorn i njegov Quantumscape, ne uspeju u komercijalizaciji baterije u čvrstom stanju, onda će sudbina Volkswagena biti oličenja u dugoročnom kaskanju za američkom kompanijom Tesla.

AutoRepublika

(355)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments