1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda jeftinija od rivala iz Dongfenga, JAC-a i MG-a… U Kolumbiji
Mazda jeftinija od rivala iz Dongfenga, JAC-a i MG-a… U Kolumbiji
0

Mazda jeftinija od rivala iz Dongfenga, JAC-a i MG-a… U Kolumbiji

2.13K
0
Podelite sa prijateljima:

Lutajući internet prostranstvima naleteh na tužnu priču o sudbini Mazde, posebno na kolumbijskom tržištu. Državljani te zemlje neguju emotivnu vezu s ovim brendom, pošto su se krajem prošlog veka, tamo sklapale Mazde, pa su mnoge porodice vozile i obožavale, uglavnom modele 323 i 626.

Utoliko je više iznenađujuća vest o tome da je prodaja električnih vozila iz palete Mazde, tokom prošlog meseca dosegla rekordan nivo u negativnom smislu. Naime, u tom periodu su Kolumbijci pazarili nula komada baterijskih Mazdi.

Nije ni čudo, kada je na tlu Kolumbije ponuđena Mazda CX-30 nudila je autonomiju od samo 220 kilometara, i to poprenoj ceni od 47 hiljada amerikih dolara, što je bilo malo pristupačnije od Chevroletovog Bolta, ali i malo skuplje od BYD-ovg Yuana Plusa. Međutim, ta dva modela su pružala dvostruki domet i Mazda tu nije imala šta da traži. U prvih devet meseci 2023. godine, ovi Japanci su isporučili svega 69 električnih Mazdi.

Ako je početkom godine nekako i ponešto i išlo, sve se urušilo u poslednjih par nedelja, pa je lokalni distributer vozila marke Mazda, kompanija Alciautos, odlučila da ponudi popust od neverovatnih 25% kako bi tražnja krenula s mrtve tačke. Tako sada CX-30 Electric staje 35 hiljada američkih dolara i kao takav je najjeftiniji baterijski SUV u toj zemlji. MG ZS EV i Dongfeng SERES 3 staju 37,2 hiljada zelembaća, dok je još jedan Kinez skuplji. Mislimo na model JAC E40X (38,5 hiljada dolara). Naravno, sva pobrojana vozila imaju veće baterije i izdašniji domet, ali nijedan brend nema tako izgrađen imidž kao što ga ima Mazda.

Ostaje da se vidi da li će ovo biti trajno opredelenje Mazde i da li je ovo trajniji cenovni rat koji su objavili Japanci, ili se pak radi samo o kratkoročnoj strategiji razčišćavanja sporoobrtnog lagera.

AutoRepublika

(2133)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments