1. Home
  2. Vesti
  3. Električni Moskvič će od 2025. godine posedovati ruski motor i bateriju
Električni Moskvič će od 2025. godine posedovati ruski motor i bateriju
7

Električni Moskvič će od 2025. godine posedovati ruski motor i bateriju

655
7
Podelite sa prijateljima:

Juče je započela proizvodnja Moskviča u bivšoj fabrici Renaulta u Moskvi, ali je taj proces utemeljen na principima SKD, u narodu poznatim pod prozaičnim imenom SKD. Međutim, stigle su i najava da će proizvodnja električnog automobila sopstvene konstrukcije, prema planovima, biti pokrenuta 2025. godine, kada će novi baterijsk Moskvič dobiti bateriju i agregat domaće proizvodnje.

Proces montaže koji je iniciran juče je usmeren na izradu konvertovanih modela marke JAC. Predmet angažovanja radnika u pogonima moskovske fabrike je postao konvencionalni JS4 i električni E40X, ali će u budućnosti, proizvodni program ove fabrike automobila biti obogaćen artiklima s ključnim komponentama domaćeg porekla.

Vest na ovu temu je preneo TASS, pozivajući se na fabričku prezentaciju električnog Moskviča, razvijenog od praznog lista papira. U montaži tog modela se neće oslanjati na uvozne delove i sklopove, što će reći da će i treći ključni element elektromobila, onaj koji omogućava brzu dopunu baterije, biti ruskog porekla.

Iako imena budućih snabdevača nisu otkrivena pred javnošću, neke informacije su već dostupne. Tako se šuška da će baterije obezbediti Rostec, dok će motore obezbediti proizvođač komercijalnih električnih vozila, lokalna firma Electric Vehicles Manufacturing Rus (EVM), poznata po razvoju projekta baterijskog UAZ-a Profija.

Ranije je prvi čovek moskovske fabrike automobila, Dmitrij Pronin izjavio da će ruski električni automobil biti postavljen na nvou platformu i da će u serijsku proizvodnju biti uveden za tri godine, dok bi do tada bila sklapana vozila iz zemlje s istoka, ona marke JAC. Već ove godine bi trebalo da bude sklopljeno 200 komada, dok je za narednu planiran proizvodni kontingent od 10 hiljada vozila. Do 2025. godine bi ta brojka narasla do 25 hiljada jedinica. Sve ovo pod uslovom da se planovi ostvare.

Hajde sada da kažemo koju reč i o aktuelnom proizvodnom programu ove fabrike. Prvi automobil koji je sklopljen u ovoj fabrici, nakon što je napuštena od strane Renaulta, jeste Moskvič 3 (iliti JAC JS4). Konkretan primerak je pod haubom krio turbobenzinski motor zapremine 1,5 litara, čija snaga se kanalisala do točkova putem ručnog menjača ili onog tipa CVT. Električni Moskvič 3e (odnosno preimenovani JAC E40X) je opremljen 68 konja moćnim motorom, kao i baterijom koja omogućava autonomiju od najviše 410 kilometara.

Uprava kompanije je zamislila da početak prodaje rusko-kineskih vozila krene od januara naredne godine, dok će novi Moskviči dobaciti do ostalih krajeva Rusije, već na proleće.

AutoRepublika

(655)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Već sada su bolji i uspješni od našeg Kragujevačkog Fiata..Rade Rusi pun gas.
Smješni mi nacisti iz Kijeva,gdje stalno govore kako Rusi ostaju bez krstarećih raketa i tako već od početka denacifikacije Ukrajine…da bi juče konačno nacisti iz Kijeva skontali da Rusi imaju neograničen broj krstarećih raketa i da ih štancaju kao Argeta paštetu.Sad plaču Amerima i Britancima da zabrane Rusima proizvodnju krstarećih raketa🤣..kakvi idioti.

Tomislav

Sta ti Rusi stavljaju u sendvic ?

Renault Terminator

Ono što ti nemaš,pa su me zamolili da to izvadim i da ti nabijem u dupe,kada se kupaš da ne potoneš a ujedno te i denacifikujem.🇷🇺Z

YugoFlorida

Ne razumem čemu uopšte električna kola kod Rusa, kod toliko gasa i nafte. U sovjetsko vreme je manje više svaki proizvođač eksperimentisao sa električnim vozilima, ali to su bili samo prototipovi. Sa tolikom teritorijom teško da električna vozila imaju smisla na iole dalje relacije, možda jedino u gradovima.

Robi

E-Moskvic 🤣 kakva ruska sprdacina od automobila ce tek ovo da bude! Jedva cekam da vidim…cekice i livene tegove za traktore lepo prave,za to respekt,ali zvake zglavne jos nisu napravili…
Ima dobar vic: Rusi napravili najmoderniji mobilni telefon na svetu?! Vau,pa gde je?
-eno, kvare kapiju od fabrike da mogu da ga isteraju napolje 🙃
Kakav crni Cvt ruski menjac,koja ce to kamikaza da kupuje…

Robi

Inace, clanak je dobar, dobro je imati informaciju i ovome.

Renault Terminator

Da zasadim koju sijedu dlaku ustašama i pronatovskim Srbima izdajicama😎🇷🇺❤️🇷🇸Z
https://youtu.be/9rwoyOEm3sE