1. Home
  2. Vesti
  3. Cadillac Lyriq otvara novo poglavlje za General Motors u Evropi
Cadillac Lyriq otvara novo poglavlje za General Motors u Evropi
1

Cadillac Lyriq otvara novo poglavlje za General Motors u Evropi

742
1
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je oko šest godina od kada se General Motors povukao s evropskog tržišta preko svojih američkih divizija. Ruku na srce, Cadillac i Hummer nikada nisu ni imali neko veliko učešće na Starom kontinentu, ali je prodaja Chevroleta u jednom momentu dostigla brojku od 200 hiljada jedinica.

Možda je takva cifra smešna u poređenju s onom s kojom firme kao što su Volkswagen ili Renault raspolažu u Evropi, ali za jedan brend sa američkim imenom, koji se pritom bavio prodajom prepakovanih jeftinih modela napravljenih od strane nekadašnjeg Daewooa (danas ga poznajemo pod imenom General Motors Korea), bolje se nije ni očekivalo.

Potrebno je takođe reći da je General Motors ranije pokušavao da pokori Evropu preko svojih inostranih divizija, kao što su Opel iz Nemačke i Vauxhall iz Velike Britanije. Obe firme su prodate tadašnjoj korporaciji PSA koja je danas deo velikog Stellantisa.

Ostali su samo oni specijalni modeli kao što su Chevrolet Corvette i razni drugi modeli Cadillaca, koji su ipak dostupni samo preko privatnih (neautorizovanih) uvoznika. General Motors želi da narednih godina nadmaši Teslu, i da postane najveći proizvođač električnih vozila na svetu, s tim što to znači da će morati da s trona skine i kineski BYD, a Evropa bi trebalo da igra veliku ulogu u tom planu.

I ranije je bilo poznato da će razni modeli na struju brendova nazvanih Chevrolet, GMC i Cadillac biti dostupni na Starom kontinentu, a juče je vest i zvanično potvrđena. Naime, najveći američki proizvođač zvanično opet posluje u Evropi i to konkretno u Švajcarskoj, gde kupci mogu da kupe novi Cadillac Lyriq. Takođe je rečeno da će General Motors imati predstavništvo i u Švedskoj i Francuskoj u naredne dve godine, a onda u još tri za sada nepoznate države.


I ukoliko ste očekivali da će Lyriq biti jednako „pristupačan“ u Evropi kao i „preko bare“, naravno, to se nije desilo. Njegova cena na američkom tržištu iznosi 58.590 dolara, što bi prema kursnoj listi trebalo da bude 55.538 švajcarskih franaka. Međutim, evropski kupci će morati da plate 82.159 franaka.

Lyriq je i dalje pristupačniji nego nemački rivali kao što su BMW iX (95.900 franaka) i Mercedes EQS (138.600 franaka), ali na kraju dana, svakako nema onaj imidž kao popularne „Švabe“. U prevodu na neki jednostavniji jezik, s izuzetkom pokojeg Jenkija koji živi i radi u Evropi, ili pak nekog domaćina koji bi da se razlikuje, teško da će neko izabrati Cadillac pre BMW-a ili Mercedesa.

Lyriq inače stiže sa baterijom kapaciteta 102 kWh što je dovoljno za vožnju od 530 kilometara s jednim punjenjem. Ovaj električni krosover će se nuditi samo u jednoj konfiguraciji i to sa motorom koji razvija 500 konjskih snaga i 610 Nm obrtnog momenta, a ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h traje 5,7 sekundi. Cadillac će kasnije ponuditi i pristupačniju konfiguraciju sa 340 „grla“ i 440 Nm obrtnog momenta.


Kao što smo spomenuli, ovo je tek prvi korak General Motorsa u velikoj planu za povratak u Evropu. Teško da će dati neke velike rezultate, ali niko nije ni očekivao da će novi početak biti lagan…

AutoRepublika

(742)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Veoma lep auto, najvise klase, ukrasice ulice evropskih gradova!
Porast cene sa 55.274 na 85.582 evra, tacno plus 30.000(!), je tesko razumljiv – osim da je u pitanju pohlepa! Sve dok neko ne udje na EU trziste sa realnim svetskim cenama, EU proizvodjaci ostace razmazeni a kupci opljackani!