1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Mercedes AMG i BMW M u strahovitoj ekspanziji
Mercedes AMG i BMW M u strahovitoj ekspanziji

Mercedes AMG i BMW M u strahovitoj ekspanziji

2.27K
2
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođači luksuznih automobila, kompanije Mercedes-Benz i BMW u sastavu poslovnog sistema neguju i divizije koje se bave razvojem i promocijom performantnih modela. Upravo odeljenja AMG i M su postigla neverovatne prodajne uspehe u prethodnom periodu, isporučujući više od 50 hiljada četvorotočkaša na tlu Evrope i Amerike, od početka godine do zaključno s krajem juna.

Inače, 2023. godinu u prodajnom smislu karakterišu samo pozitivne brojke, odnosno rast prodaje je uobičajena pojava kod većine proizvođača. Redakciji američke automobilske franšize nazvane Motor1 je pomogao i entitet JATO Dynamics u analizi najinteresantnijih podataka s tim u vezi, pa je ovaj medij i objavio kako se performantne podmarke u Americi i Evropi dobro snalaze, s tim da je jedna kompanija daleko bolja od drugih.

Ko drugi do BMW? U stvari, konkretno BMW M. Prema onome što otkrivaju podaci o novoregistrovanim vozilima u Evropi, više od 19.600 primeraka vozila s nalepnicama BMW M je isporučeno Evropljanima u prvom polugodištu 2023. na koji način je zabeležen rast broja isporuka za neverovatnih 58%. Pored uspeha na Starom kontinentu, BMW M je blistao i na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država gde je u prvih šest meseci isporučeno 16.400 vozila „emova“. Zbirno, više od 36 hiljada super moćnih novih vozila BMW-a se našlo na drumovima ova dva ključna svetska prodajna regiona.

Da pojasnimo samo još malo. U ovu statistiku nisu ušla vozila s pedigreom M Performance, što će reći da recimo model M340i nije deo priče, ali prenaglašeni BMW XM svakako jeste. Upravo taj model je bio izuzetno uspešan, pa je u SAD tokom prvog polugođa prodat 1.171 primerak, a skoro isto toliko je otišlo u ruke kupaca i na našem kontinentu.

I dok te cifre možda ne deluju nešto posebno velikim, podsetićemo da je teško skockati BMW XM za cenu koja je skromnija od čak 200 hiljada evra, dok je početna cena nešto niža. Paradoks je da je baš taj i takav XM po prodaji nadmašio značajno jeftiniji BMW Z4.

Bez uspeha nije ostao ni arhi rival Mercedes-Benz. Da, i ovde je priča o diviziji za promociju performantnih automobila, o Mercedes-AMG-u. U prvom polugođu tekuće godine je indeksiran rast realizacije ovakvih vozila za čak 57%, kada analiziramo prodajne rezultate u Evropi. To znači da je ka kupcima otpremljeno 13.700 jedinica, što je bilo dovoljno za vicešampionsku poziciju na prodajnoj pozornici Starog kontinenta. Tome je najviše doprineo model s oznakom Mercedes-AMG SL.

Pa opet, to nije najpopularniji izdanak odeljenja AMG, već ta čast pripada ikoničnom i preskupom modelu G63. Posebno je zanimljivo istaći da je to vozilo reprezentovano kroz skoro 25% tržišnog učešća modela iz linije AMG-a. Prirodno, i ova pikanterija se odnosi samo na prvih šest meseci 2023. godine.

Verujemo da i vas fasciniraju izneti prodajni podaci i biće svakako zanimljivo videti kako će se stvari kretati za ova dva luksuzna (pod)brenda u ostatku godine.

AutoRepublika

(2266)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Za premum ove vrste zime nema.

Zika

O ukusima se ne raspravlja, reći će mnogi, ali zaista ne mogu a da ne primetim da je ovaj „xm“ nakaza od automobila ..