1. Home
  2. Vesti
  3. VW razmatra tužbu protiv Boscha na ime odštete zbog dizelgejta
VW razmatra tužbu protiv Boscha na ime odštete zbog dizelgejta
0

VW razmatra tužbu protiv Boscha na ime odštete zbog dizelgejta

257
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa razmatra podnošenje tužbe protiv svog dobavljača, kompanije Bosch, kojom bi bila zahtevana odšteta u dizelgejt galimatijasu, u iznosu od milijardu evra. Nemački Spiegel je do ovih informacija došao iz više izvora.

Naime, nemački proizvođač smatra da i kompanija Bosch treba da preuzme svoj deo odgovornosti u dizel skandalu. Odštetni zahtev će verovatno dostići cifru od milijarde evra, utemeljen je na činjenici da je Bosch snabdevao Volkswagen elektronskim kontrolnim jedinicama, kao i ugrađenim softverom, koji je kasnije razotkriven kao nedozvoljeni.

Volkswagen je već krajem prošle godine pripremio tužbu protiv svog dobavljača, zbog eventualnih pravnih komplikacija koje bi mogle da nastanu da se podnošenje tužbe oduži. U međuvremenu, korporacije su se usaglasile da rešenje ovog spora iznađu do kraja marta, odnosno da do tog trenutka pokušaju da izbegnu suočavanje na sudu.

Bosch se poziva na višedecenijsku saradnju sa kompanijom Volkswagen. „Jednostavno ne možemo da zamislimo situaciju u kojoj bi nas tužio naš tradicionalni partner,“ stiže reakcija iz Boscha, dok su kolege iz Volkswagena odbile da komentarišu slučaj.

Pored rukovodstva kompanije Bosch, pritisak raste i prema istražnim organima koji se bave slučajem snabdevačkog društva. Prema informacijama koje prenosi pomenuti nemački magazine, javno tužilaštvo Štutgarta je iniciralo proceduru kažnjavanja Boscha, još jesenas. Istažitelji su pronašli propuste koje je ova kompanija načinila u oblasti nadzora, što može dovesti da toga da Boschu bude izrečena kazna koja se meri stotinama miliona evra.

Bosch je potvrdio upoznatost sa poslednjim navodima: „u kontekstu pokrenutih istražnih postupaka protiv zaposlenih u firmi Robert Bosch GmbH, možemo da potvrdimo da se sve akcije odnose na navodno manipulativan softver, kao i elektronske kontrolne (ECU) jedinice dizel vozila.“

AutoRepublika

(257)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments