1. Home
  2. Vesti
  3. Nastavlja se borba za najprodavaniji automobil na svetu: Tesla Model Y protiv Toyote Corolle
Nastavlja se borba za najprodavaniji automobil na svetu: Tesla Model Y protiv Toyote Corolle
2

Nastavlja se borba za najprodavaniji automobil na svetu: Tesla Model Y protiv Toyote Corolle

260
2
Podelite sa prijateljima:

Prema podacima koje je prošlog meseca objavio Jato Dynamics, Tesla Model Y je bio najprodavanije vozilo na svetu u 2023. godini. Sa 1,23 miliona prodatih jedinica, pobedio je Toyotu Corollu. Jato je ipak pojasnio da Toyota nije završila sa svođenjem prodajnih računa.

I nakon što je prikupila sve podatke sa svojih različitih tržišta, Toyota je navela da je zvanično prodala 1,64 miliona primeraka Corolle širom sveta lani. To bi omogućilo čuvenom kompaktu da povrati prvo mesto na koje je navikao dugi niz godina.

Međutim, nije sve tako jednostavno, otkrivaju kolege iz Carscoopsa, koji su od Toyote zatražili detalje. Prema rečima portparola brenda, ove brojke uključuju prodaju svih automobila koji nose ime Corolla, od limuzine do Corolle Cross, uključujući karavan i druge derivate kao što je Fielder. Čak i ako je tehnička osnova identična, modeli poput kineske Toyote Levin (koja ne nosi ime Corolla) ili čak Suzuki Swacea (ovo izgleda logično), se ne računaju.

Ovo je nateralo neke posmatrače da se pobune protiv ovih rezultata. Prema njima, čini se nedoslednim uzimati u obzir obim prodaje Corolle limuzine i njenog SUV pandana sa sufiksom Cross, a da se isto ne uradi sa Modelom 3 i Modelom Y, a drugi je takođe povećana varijanta prvog. Stoga bi se sa takvim metodom izračunavanja Tesla vratio na vrh rangiranja sa kumulativnim obimom (3/Y) od 1,74 miliona primeraka, ili skoro 100.000 jedinica više od svih Corolla prodatih širom sveta. svet.

Iako će svako imati svoje mišljenje, ostaje činjenica da Toyotin metod obračuna nije ništa novo i da je onaj koji preovladava već nekoliko godina na terenu. Zbog toga je, između ostalih marketinških razloga, važno da brend umnoži svoje Corolle širom sveta: ime donosi uspeh i pomaže da se tome doprinese.

AutoRepublika

(260)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Da, da, odavno ja kažem da Toyota dovodi javnost u zabludu i da onim što nudi kao rezultat prodaje navodne „Corolle“, zapravo „sabira babe i žabe“, jer sada i iz teksta jasno vidimo da su „sabrali nesaberivo“.
Primera radi, prošle godine je u Evropi prodato Corolla HB i TS 111.046 komada, Corolla sedan 70.048 komada, a Corolla Cross 47.026 komada.
I samo “prevarajić” ili totalno neuračunljiva osoba bi sabrala sve to i rekla da je u Evropi navodno prodato 228.138 “Corolla”. Jeste. Ali – malo sutra.

'79 DeVille

Oba modela su kantice, ali to kupcima očigledno ne smeta. Ja im svima želim da uživaju u svojim vozilima. Isto tako želim uspeh i jednom i drugom proizvođaču, a što se mene tice, ne zanimaju me ni jedni ni drugi.