1. Home
  2. Vesti
  3. Šef McLarena tvrdi da pravi električni superautomobili neće stići pre 2030.
Šef McLarena tvrdi da pravi električni superautomobili neće stići pre 2030.
0

Šef McLarena tvrdi da pravi električni superautomobili neće stići pre 2030.

97
0
Podelite sa prijateljima:

Šef McLarena Mihael Lejters je nedavno pričao s novinarima na temu strategije elektrifikacije brenda i tom prilikom je otkrio da činjenicu da na prave čisto električne superautomobile valja čekati još nekoliko godina, pri čemu je posebno naglasio i da prioritet njegove firme ostaje u domenu sniženja mase četvorotočkaša.

Ovo svakako nije prvi put da slušamo o konzervativnom pristupu ostrvske marke električnim vozilima, a po mišljenju Lejtersa, ključni izazov u ovom smislu će se ticati razvoja tehnologije u pravcu redukcije mase materija, uz jačanje autonomije vozila.

Razgovor s novinarima je obavljen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Dubaiju, i tamo je direktor naglasio koliko je za dušu McLarena važno očuvati težinu vozila na skromnom nivou. Čovek je osnovano ustvrdio da teški automobili ugrožavaju okretnost, agilnost i da stvaraju osećaj diskonektovanosti kod vozača, što je u suprotnosti sa suštinom identiteta McLarena kao brenda. „Ne očekujem da će ova tehnologija biti spremna za prave superautomobile pre kraja decenije“, rezimirao je on.

Inače, Lejters je slične stavove izneo u intervjuu datom u avgustu, naglašavajući koliki hendikep predstavlja masa baterija u odnosu na želju da se konstruiše superautomobil. Takođe, on je izneo stav da inženjeri moraju biti u stanju da osmisle superiorniji elektromobil u odnosu na konvencionalni superautomobil, i to u smislu, snage, performansi i vozačkog doživljaja. Sve ove ambicije su teško ostvarive u roku kraćem od nekoliko godina, pa reče da ćemo električni hiperautomobil „možda videti pre kraja ove decenije.“

Lejters je takođe nagovestio McLarenov potencijalni prodor na tržište SUV vozila, priznajući da dolazi do promena u široj slici automobilske industrije. Međutim, primarni fokus ostaje na plug-in hibridnim modelima, pošto motori s unutrašnjim sagorevanjem nastavljaju da opadaju po pitanju značaja. Ali, pre nego što se uopšte uzme u obzir SUV, McLaren želi da se vrati „na pravi put ka profitabilnosti“, kao što je Lejters rekao u Gudvudu ranije ove godine.

Tokom McLarenovog globalnog sastanka distributera, održanog u aprilu, neki rukovodioci kompanije razgovarali su o tome koje buduće proizvode marka ima u planu. Proizvođač automobila je rekao učesnicima na konferenciji da „budu pripravni i da očekuju informacije“ o novoj klasi vozila sa četiri sedišta i četiri vrata, što bi trebalo da se dogodi 2028. godine. Ovo je verovatno SUV koji McLaren još uvek nije spreman da lansira.

AutoRepublika

(97)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments