1. Home
  2. Vesti
  3. Hemi definitivno odlazi u penziju
Hemi definitivno odlazi u penziju
3

Hemi definitivno odlazi u penziju

674
3
Podelite sa prijateljima:

Sećate li se kada je pokojni Serđo Markione odlučio da Fiatu pripoji korporaciju Chrysler? U to vreme se takav potez činio smešnim, posebno zato što je Chrysler još uvek oporavljao od bankrota, ali je Markione uočio da dok god svet postoji, do tada će Jenkiji voleti motore sa osam cilindara. I nije pogrešio, pošto su brendovi Ram i Jeep postali najprofitabilniji za tadašnji Fiat-Chrysler, a slično je i danas.

A kostur te snage je ležao u motoru Hemi. Svaki ljubitelj američke automobilske industrije, a i šire, će sigurno odmah prepoznati takvu značku po slavnim prethodnicima iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, pa je i bilo očekivati da ga vidimo i u modernom izdanju.

Novi Hemi je debitovao 2003. godine i u upotrebi je do današnjeg dana. Odlikovala ga je konstrukcija koja ima posebnu glavu i hemisferični prostor sagorevanja (poluloptastog oblika) čime se postizala bolja iskorišćenost i prostiranje te toplote stvorene na taj način.

Danas se Hemi nudi u nekoliko izdanja. Većina njih je radne zapremine 5,7 litre, ali su u izboru i 6,4-litarski “atmosferac” kao i 6,2-litarska konfiguracija sa kompresorom gde snaga ume da pređe i brojku od hiljadu konjskih snaga. Nažalost, kao i sve drugo u današnja vremena, i Hemiju je teško da zadovolji sve strožije zakone na račun izduvnih gasova.

Korporacija Chrysler ovih dana prestaje da proizvodi modele Dodge Charger i Challenger i Chrysler 300, koji su tokom godina masovno koristili ovaj agregat, a kako pišu kolege sa sajta Car & Driver, isto će uraditi i Jeep Wagoneer i njegova premijum verzija Grand Wagoneer.

Ruku na srce, ovaj potez je i bio očekivan od kada je terenac dobio novi Stellantisov agregat pod imenom Hurricane. Iako je dvostruko manji od Hemija i pruža “samo” šest cilindara u rednoj konfiguraciji. Hurricane stiže sa fabričkim turbom i samim tim je dostupan u konfigiruacijama sa 420 i 510 “konja”. Radi poređena, atmosferski Hemi razvija 392 “grla” sa radnom zapreminom 5,7 litara, odnosno 470 “konja” ako vlasnik izabere veći 6,4-litarski motor.

Jeep je inače prodao 36.219 Wagoneera u 2022. godini i još 11.736 jedinica pod imenom Grand Wagoneer, a Hemi je činio jako mali deo te cifre. Hemi i dalje možete da dobijete na modelima Jeep Wrangler i Grand Cherokee, odnosno Ram 1500 i HeavyTrucks, ali je samo pitanje dana kada će ga Hurricane i tamo zameniti.

Šta da kažemo osim, Hemi, definitivno ćeš faliti svakom američkom redneku…

AutoRepublika

(674)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Vadice Ameri V8 iz rezerve, ko trecepozivca kada zagusti! I dalje ne verujem da ce 2035 godine u proizvodnji biti samo e-vozila.

Bungi

Nema šanse!Jedan elektroinžinjer iz BiH je sagledao kompletan uvoz naftnih derivata za jednu godinu i pretvorio u kWh kao ekvivaletnu količinu energije.Došao je do zaključka da čitava godišnja proizvodnja električne energije u oba entiteta ne može da zadovolji ove potrebe za mobilnošću.I to u zemlji koja izvozi električnu energiju.?Zamisli sad da privreda radi u mnogo većem obima pa potrebe domaćinstava za istom,…???E sad uzmi jednu Njemačku, privredno ranjenu ali još uvijek prvu ekonomiju evrope, da njima neko prekosutra uvede obavezu vožnje na struju bez mogućnosti drugih opcija.???Zemlja od 80 miliona stanovnika navikla na vozila.?Nemoguće ni u filmovima naučne fantastike Stivena… Pročitaj više »

BB

Kad si već njega spomenuo …

https://www.superyachtfan.com/yacht/seven-seas/

Evo šta glavni promoter ekologije „vozi“