1. Home
  2. Vesti
  3. Neće biti sledeće generacije trozapreminske Mercedesove A klase
Neće biti sledeće generacije trozapreminske Mercedesove A klase
2

Neće biti sledeće generacije trozapreminske Mercedesove A klase

1.55K
2
Podelite sa prijateljima:

Konkretan model trokrake zvezde bi upravo trebalo da prođe kroz proces restilizacije, a kada se to dogodi, moći ćemo da kažemo da smo videli prvu, i ispostaviće se jednu – jedinu transformaciju A klase u limuzinskom izvođenju. Mercedes je započeo s oblikovanjem buduće game automobila, poslednje koja će koristiti motore s unutrašnjim sagorevanjem, i u tom kontekstu je već potvrdio koji modeli neće imati naslednike. Na listi za odstrel se našao i sedan iz kompaktne klase.

Kada je Mercedes predstavio četvrtu generaciju A klase, iznenadio je javnost debijem kompakta s karoserijskim obličjem karakterističnim za sedan. U odnosu na matični heč, izvedena limuzina je prikazana s godinom zakašnjenja. U principu, kompakt s petoro vrata je trebalo da bude model namenjen isključivo evropskom tržištu, a nastao je onda kada je Kinezima predstavljen model AL Sport Sedan koji je skraćen za par milimetara, i kao takav ponuđen nama na Starom kontinentu.

A klasa u limuzinskoj konfiguraciji se na tržištu našla krajem 2018. godine, a njenim rođenjem, Švabe nisu odustale od ponude ovog modela u sportskom (AMG) izdanju, kao ni od ponude malog sedana s hibridnim pogonskim sklopom (PHEV). Zamišljen je bio kao rival analogne verzije Audija A3, ali taj model trokrake zvezde nije imao šansu da zablista pored proizvoda iz iste kuće, onog s oznakom Mercedes CLA.

To su u Mercedesu od starta i znali, uzdajući se u flotne kupce, jer je bilo jasno da je model CLA značajno oku prijatniji automobil, i da će kao takav uvek biti radije biran od strane ciljne grupe kupaca.

Za razliku od limuzine s oznakama A klase, Mercedes CLA će nastaviti da bude predstavnik trokrake zvezde u segmentu kompaktnih limuzina.

Istina je da je rukovodstvo Daimlera priznalo da ima preširoku ponudu modela, kao i da posebna gužva vlada u segmentu kompaktnih četvorotočkaša, navodeći da je osam karoserijskih varijanti u C segmentu zaista previše, iako je većina njih imala jasno definisana polja u kojima dominira. Krajem prošlog leta je već postalo jasno da budućnost A klase u limuzinskom obličju visi u vazduhu. Naravno, nema zvaničnih potvrda, ali već je sasvim izvesno ovo što smo ustvrdili u naslovu.

Mercedesove sede glave znaju da su dani limuzina generalno odbrojani, posebno na tržištu kompaktnih vozila gde su praktično svi konkurenti nestali, s izuztekom premijum segmenta. Kada protekne sedam godina koliko je obično dug komercijalni vek nekog Mercedesa, a što će se dogoditi negde 2025. godine, naslednika neće biti, iako generalno treba očekivati novu A klasu, i to u hečbek izvođenju, što potpuno zvuči smisleno.

Za razliku od sedana iz ove naše priče, zamena će stići za modele s indeksima GLA i GLB, baš kao što ćemo videti zamenu za CLA, jer će biti predstavljena treća iteracija ovog modela, koji krasi više sportski dizajn i koji je, na tržištu potvrđeno, prava alternativa tradicionalnom sedanu. Ono što će Mercedes svakako pokušati da uradi, tiče su uvođenja u ponudu novih karoserijskih izdanja, pa je verovatno da ćemo viđati sedane konvertovane u krosovere, što bi se kao klasa trebalo zvati SUL.

AutoRepublika

(1547)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Hercegovac

Jednom mi rece nas covjek koji je penziju zaradio u Mercedesovoj fabrici: Sinko, Mercedes pocinje sa C klasom, a pravi Mercedes je E klasa. Posle sam kupio C 220 i nisam ni razmisljao o nizim klasama MB.

DOLF

Sva sreća što je taj čovek bio tamo običan majstor inače bi Mercedes danas bio konkurent Alfi po (ne)slavnoj statistici.