1. Home
  2. Vesti
  3. Zemlje EU pristaju na ublaženi standard Euro 7?
Zemlje EU pristaju na ublaženi standard Euro 7?
3

Zemlje EU pristaju na ublaženi standard Euro 7?

439
3
Podelite sa prijateljima:

Zemlje EU su se u velikoj meri složile oko kompromisnog predloga koji je predstavila Španija o slabijim granicama emisija u standardu Euro 7, rekli su diplomatski izvori u petak.

Predlog je ublažena verzija inicijalnog predloga Evropske komisije za pooštravanje ograničenja emisija za zagađivače koji nisu CO2, kao što su ugljen monoksid, azotni oksidi i čvrste čestice iz kočnica i guma.

Osam zemalja EU, uključujući Francusku i Italiju, usprotivilo se strožim pravilima, tvrdeći da su proizvođači automobila već pod pritiskom da ispune planiranu zabranu prodaje novih automobila koji emituju CO2 2035. kako bi smanjili uticaj na efekat staklene bašte.

Evropski proizvođači automobila kažu da je Euro 7, koji treba da stupi na snagu od 2025, preskup i da bi dobitak po životnu sredinu bio zanemarljiv.

Generalni direktor Renaulta Luka de Meo rekao je da će Euro 7 odvratiti automobilsku industriju od prelaska na potpuno električnu energiju i primorati proizvođače automobila da ulažu u motore sa unutrašnjim sagorevanjem koji nemaju budućnost. Izvršni direktor Stellantisa Karlos Tavares rekao je da će predlozi dovesti do viših cena za manja vozila, ograničavajući slobodu kretanja za siromašnija domaćinstva.

Da podsetimo, Evropska Unija progresivno pooštrava ograničenja emisije drumskih vozila od prvog seta propisa, poznatih kao Euro 1, koji su stupili na snagu 1992. godine.

Konačni detalji o kompromisu tek treba da budu odobreni na ministarskom sastanku EU u ponedeljak pre nego što konačan stav bude spreman za debatu sa Evropskim parlamentom i komisijom.

AutoRepublika

(439)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoran

petak, ponedeljak? datumi? nadam se nastavku ove vesti. 🙂

MRN

Da vidimo i to čudo, da li će da se desi.

Matija

Zvanicna informacija glasi da ce za privatne automobile i dalje vaziti propisi EURO 6.