1. Home
  2. Vesti
  3. Ford (privremeno) odustao od dva nova planirana električna modela
Ford (privremeno) odustao od dva nova planirana električna modela
0

Ford (privremeno) odustao od dva nova planirana električna modela

52
0
Podelite sa prijateljima:

Fordova nemačka divizija je tokom jučerašnjeg dana izjavila da veruje u budućnost električnih automobila. To je izjavio Martin Sander, prvi čovek američkog proizvođača vozila za tržište Nemačke, a AutoRepublika je pisala o tome. Tu priču možete da pročitate ovde.

Međutim, njegove američke kolege imaju sasvim drugačije mišljenje. Toliko drugačije da su barem privremeno otkazali razvoj dva najavljena električna četvorotočkaša, a razlog leži u tome što su vozila na struju trenutno u skromnoj tražnji kupaca.

Ford je tokom prethodnih nekoliko godina radio na novom električnom kamionetu kao i većem terencu s tri reda sedišta. Oba je trebalo da budu potpuno novi i zasebni modeli, umesto ranije strategije da se ponude električne verzije već postojećih modela, kao što su F-150 Lightning i Mustang Mach-E. Trebalo je da debituju tokom ove godine i da se pojave u izložbeno-prodajnim salonima do 2025. godine, a proizvodnja je planirana u kanadskom gradu Okvilu.

I šta se onda desilo u međuvremenu? Pa Fordovi aduti su izgubili pomoć u vidu državnih subvencija, čime je i prodaja automatski pala. Američka vlada dozvoljava subvencije u iznosu od 7.500 dolara, ali samo na prvih 250 hiljada vozila prodatih od strane svakog brenda. Ford je nedavno „ispucao“ takvu brojku, što znači da su kupci spomenutih Lightninga i Macha-E odjednom morali da plate više.

Fordovo rešenje je bilo da naglo sroza cene posle izuzetno loše prodaje u januaru, a u nekim slučajevima je bilo moguće kupiti ova dva modela i za osam hiljada dolara manje nego što je to slučaj bio ranije. Potez se sa jedne strane isplatio. Lightning je pronašao 7.743 kupca u prvom tromesečju ove godine, što je za 80% više nego u istom periodu protekle godine, dok je isporuka krosovera Macha-E iznosila 9.589 jedinica (+77%).

Međutim, Ford je ranije rekao da na svakom prodatom električnom vozilu gubi oko 36 hiljada dolara, pa kada se dodaju i spomenuti popusti, jasno je da finansijska strana nikako neće delovati pozitivno na kraju godine.

I šta sve to znači za drugog najvećeg američkog proizvođača vozila? Spomenuti kamionet i terenac na struju su i dalje u planu, ali tek za 2027. godinu. Ford u međuvremenu planira da ponudi više hibrida i svaki model će imati takvu opciju do 2030. godine. Takvu konfiguraciju trenutno imaju samo modeli Maverick, F-150 i Escape/Kuga.

Fordova strategija je veoma slična onoj koju su najavili i rivali, pa možemo da vidimo još jedan primer gde je požurena elektrifikacija i onda planovi menjani…

AutoRepublika

(52)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments