1. Home
  2. Prezentacije
  3. Honda predstavila Accord za domaće tržište
Honda predstavila Accord za domaće tržište
3

Honda predstavila Accord za domaće tržište

1.09K
3
Podelite sa prijateljima:

Živimo u vremenima kada putnički automobili izumiru jedan po jedan, dok se svet okreće krosoverima kao omiljenim prevoznim sredstvima. Trend je započeo u Sjedinjenim Američkim Državama još pre par decenija, da bi se onda proširio i na ostatak sveta. Ali uvek će se naći neki „butnovnik“, neko za sve one vozače koji bi da nastave sa starom praksom, s tradicijom. I jedan takav automobil je Honda Accord.

Osma generacija je debitovala krajem protekle godine i to baš na lokaciji gde su krosoveri najzastupljeniji – u Sjedinjenim Američkim Državama. U prvih šest meseci ove godine je isporučeno nešto manje od 100 hiljada jedinica, što je za 25% više u poređenju s istim periodom godinu dana ranije. Novi Accord ne možete da kupite u Evropi, ali je zastupljen u većini azijskih država, pored naravno Amerike.


Honda nam je sada podarila Accord za 2024. godinu i to za tržište Japana, ali onaj za ostatak sveta se ne bi trebalo razlikovati u velikoj meri. I kao što se očekivalo posle svega godinu dana na tržištu, promene su minimalne i gotovo nepostojeće.

Većinu prodajnog kontingenta ovog automobila čini model sa 1,5-litarskim turbobenzincem ispod haube. Razvija 192 „grla“, a snaga se prenosi na prednje točkove preko menjača tipa CVT. U ponudi je i hibrid s nešto većim 2,0-litarskim atmosferskim benzincem, a može se pohvaliti sa 204 „konja“ u kombinaciji sa električnim agregatom. Plug-in hibrid je dostupan samo Kinezima.

I šta je onda drugačije za 2024. godinu? Japanski gigant nam kaže da su farovi nešto uži, a da je maska hladnjaka proširena radi agresivnijeg stila. Ne možemo reći da znamo o čemu pričaju, pa je razlika verovatno u milimetrima u poređenju sa modelom iz 2023. godine.

Enterijer je takođe manje-više isti i ponovo možemo da vidimo 12,3-inčni monitor. Neke komande, koje je vlasnik u prošlosti kontrolisao preko dugmića, su sada dostupne samo preko dodira prstima na ekranu. To se pre svega odnosi na komande koje kontrolišu grejanje i klimu.

I komande menjača između sedišta su sada „čistije“, to jest više ne postoji ručica menjača već su implementirane komande koje podrazumevaju promene statusa putem pritiska na dugme. Ovaj trend nije nov i Fordov premijum brend Lincoln ga je uveo kao revoluciju, pre više od decenije.

Sve navedene promene su male, ali dovoljno velike posle samo godinu dana Accorda na tržištu. Dok će svi oni kojima „benzin teče kroz vene“ žaliti što su eliminisani 2,0-litarski turbobenzinac i manuelni menjač, nema sumnje da Accord još uvek pokazuje znakove života i da ćemo ga još dugo viđati na ulicama.

AutoRepublika

(1089)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Znači, kupci Accorda u Japanu mogu da biraju izmedju električnog kompresora klima uredjaja i onog pokretanog PK kaišem …

BB

Ja sam na akkordu imao onaj sa kaišem, koji je pukao jer je kompresor zaribao na autu starom 3 godine 🤣😂

MRN

Pa, kad je Azija znala da napravi nešto da valja i traje, a da je složenije nego rikša ? 😊
A, eto, kod mene taj AC kompresor „na kaiš“ još radi. Videćemo dokle …
Al’, ne znam šta će mi biti sa onim drugim, na motoru koji i nema PK kaiš … 😊