1. Home
  2. Prezentacije
  3. Moćni krosoveri Mercedes-AMG GLC sada i u obliku kupea
Moćni krosoveri Mercedes-AMG GLC sada i u obliku kupea
1

Moćni krosoveri Mercedes-AMG GLC sada i u obliku kupea

392
1
Podelite sa prijateljima:

Verzije AMG novog krosovera po imenu Mercedes GLC su debitovale prošlog leta, ali tada su prikazane samo one alternative s karavanskom (tradicionalnom) karoserijom. Danas su zvanično prikazane i kupeolike modifikacije koje se razlikuju samo po obliku školjke. Druga generacija modela zvanog GLC Coupe se pojavila tokom proleća. Kako je „obični“ GLC ponuđen u pakovanju AMG, tako je i kupeoliki GLC u kataloge ušao kao GLC 43 i ekstremniji GLC 63 SE Performance.

Nijedan od njih nije nagnan (hvala Čačaninu Velimiru Velji Iliću za izraz) motorima tipa V6 ili V8.

Pod haubom “četrdesettrojke” se nalazi dvolitarski turbobenzinski četvorocilindraš kodne oznake M139l. Osoben je po veoma inteligentno konstruisanoj turbini i asistenciji koju pruža električni agregat koji radi na naponu od 48 volti. Može da se zavrti do 175 hiljada obrtaja u minuti i počinje da radi momentalno na komandu koju zadaje elektronika, ubrazvajui točak kompresora, istovremeno umanjujući efekat turbo rupe.

Takođe je tu i sistem lakog hibrida koji dodaje 14 konjića, i znamo da su oni razigrani u kratkom intervalu kod polaska s mesta i žešćih ubrzanja. Najveća snaga pogonskog sklopa iznosi 421 „grlo“, dok je najviši obrtni moment na nivou od 500 Nm. Deklarisano vreme potrebno za sprint do 100 km/h iznosi 4,8 sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na 250 km/h.

Pogonski sklop prestižnije verzije s oznakom koja sadrži numeričku odrednicu 63 je složeniji. Integriše identični turbobenzinski četvorocilindarski motor M139l, a koji je u ovom izvođenju navijen na 476 konjskih snaga. Tu je i 204 konjske snage moćni električni trakcioni motor, instaliran na zadnjoj osovini. Obezbeđena je i zasebna dvostepena transmisija.

Najveća moć ovako skockanog pogonskog sklopa doseže do astronomskih 680 konsjkih snaga uz obrtni moment od 865 Nm. Trakciona baterija poseduje nominalni kapacitet od 6,1 kWh, od čega je dostupno za upotrebu 4,8 kWh. Ubrzanje do  100 km/h oduzima 3,5 sekundi. Najviša brzina kretanja je takođe elektronski ograničena, ali u ovoj alternativi na čak 275 km/h.

Oba super krosovera su opremljena devetostepenom planetarnom automatskom transmisijom kodne oznake AMG Speedshift MCT 9G s mokrom spojnicom umesto konvertora obrtnog momenta. Varijetet AMG GLC 43 Coupe poseduje stalni integralni pogon, ali “šezdesettrojka” poseduje priključni sklop sa spojnicom na prednjoj osovini.

Obe varijante pružaju sistem adaptivnog oslanjanja s oprugama i potpuno kontrolisanu šasiju. Model GLC 63 je standardno opremljen aktivnim stabilizatorima koji rade koristeći se električnim sistemom na naponu od 48 volti. Prednje kočnice poseduju šestoklipne čeljusti, dok zadnje kočnice poseduju jednoklipne jedinice.

Cene kupeolikih krosovera i trenutak njihovog izvođenja „na teren“ nisu obelodanjeni, barem ne još uvek. „Običan“ Mercedes-AMG GLC 43 u Nemačkoj startuje s cenom od 86,870 evra, dok verzija GLC 63 jeste nešto „malkice“ skuplja – 121.856 evra.

Razborito je očekivati nešto više cene za verzije sa siluetom kupea.

AutoRepublika

(392)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„GLC 63“ sa motorom 2,0 sa 4 cilindra ?

Sunce ti, pa to je pravi (ekološki) premium 😊