1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kineska kopija Lancije Stratosa: detalji o električnom sportskom automobilu zvanom SC-01
Kineska kopija Lancije Stratosa: detalji o električnom sportskom automobilu zvanom SC-01
2

Kineska kopija Lancije Stratosa: detalji o električnom sportskom automobilu zvanom SC-01

418
2
Podelite sa prijateljima:

Pre tačno godinu dana, Feng Sjaotong je lično predstavio prototip SC-01, a danas je premijerno prikazana serijska verzija, otkriveni su novi tehnički detalji i prvi put je prikazan enterijer. U pogledu estetike i opšte filozofije, SC-01 bez stida kopira reli legendu sedmadesetih – Lanciju Stratos, kao i njegovu modernu interpretaciju u vidu novog kupea Stratosa, koji po narudžbini proizvodi italijanska kompanija Manifattura Automobili Torino (MAT).

Ukupna dužina serijskog modela po imenu SC-01 je 4.105 milimetara, širina je 1.830 mm, dok je visina na nivou od 1.160 mm a međuosovinsko rastojanje – 2.500 mm. Karoserija je zasnovana na čeličnom cevastom ramu, na koji su pričvršćeni noseći podokviri i kompozitna koža.

Ogibljenje je opružno, dvostruka poprečna ramena „u spirali“. Prečnik ventilirajućih kočnih diskova je 350 milimetara, sa šestoklipnim čeljustima postavljenim napred i četvoroklipnim čeljustima pozadi. Standardne gume su Michelin Pilot Sport Cup 2 dimenzija 245/40 ZR 18.

Električni pogonski sklop SC-01-a sastoji se od dva elektromotora (jedan po osovini), od kojih svaki proizvodi do 160 kW (217,5 KS), maksimalna ukupna snaga je 425 KS i 560 Nm. Baterija kapaciteta 60 kWh nalazi se vertikalno iza sedišta vozača i suvozača. Potpuna napunjenost je dovoljna za 520 km vožnje po ciklusu CLTC ili 6-8 brzih krugova na tipičnoj stazi formule.

Za odvođenje toplote iz motora koriste se ventilatori ugrađeni na zadnjem delu oko svetlosnih grupa; „para“ izlazi kroz rešetke koje ih okružuju. Kineski sportski automobil ubrzava do 100 km/h za 3,5 sekunde. Deklarisana težina praznog vozila je 1.300 kilograma.

Unutrašnjost SC-01-a je izrazito staromodnog dizajna, nema multimedijalnog ekrana, prednji panel je izuzetno jednostavan, svi tasteri su veliki i fizički (neki od tastera se nalaze neposredno ispod plafona), instrument tabla je virtuelna, ali je stilizovana kao analogna. Oprema uključuje moderne elektronske asistente vozaču koji olakšavaju svakodnevni rad sportskog automobila.

SC-01 u standardnoj opremi će koštati oko 300 hiljada kineskih juana (nešto manje od 39 hiljada evra); uz dodatnu naknadu, sportski automobil može biti opremljen raznim opcionalima i agresivnim aerodinamičnim kompletom karoserije od ugljeničnih vlakana.

SSC želi da prodaje SC-01 ne samo u Kini, već i na drugim tržištima – na primer, u Japanu, gde su laki i relativno jeftini sportski automobili traženi.

AutoRepublika

(418)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Prva Lancia Stratos HF Stradale, koja je lansirana 1971 godine, bila je ekstremno kompaktan auto: 3,67 x 1,70 x 1,08 m, osno rastojanje takoreci kao kod Fice 2,16 m. Godine 2018 lansiran je model New Stratos, koji je dosta porastao u odnosu na svog pretka: 4,18 x 1,97 x 1,24 m, rastojanje osovina je 2,40 m. Cinjenica je da ko god pokusa da napravi sportski auto sa centralnim motorom a ovih dimenzija, ne moze da pobegne od ovih proporcija. Slicnost sa starim i novim Stratosom vidi se samo u detaljima: okrugla svetla pozadi i glatka prednja hauba bez „balona“ iznad… Pročitaj više »

BB

Da li je bestidna kopija, ili „vanbračni“ nasljednik koji dalje pronosi slavu modela, više bih se priklonio ovoj drugoj formulaciji… 😉

Veoma mi se sviđa pristup, iako generalno ne „mirišem“ sportska vozila, ali ovaj ima neki stil i nije bjesomučno jurišao u visoku tehnologiju, već je napravio veoma dopadljiv auto po, rekao bih, dopadljivoj cijeni .