1. Home
  2. Prezentacije
  3. Pre par dana modernizovana Toyota Land Cruiser 70
Pre par dana modernizovana Toyota Land Cruiser 70
15

Pre par dana modernizovana Toyota Land Cruiser 70

3.57K
15
Podelite sa prijateljima:

Večita „sedamdesetica“ je unapređena tokom prošlog leta, a tada su prikazane verzije s volanom montiranim na desnoj strani vozila. Kao takva su bila namenjena vozačima u Japanu i u Australiji. Sredovečni SUV je dobio naglašeni retro stil, dok je oprema ažurirana na način da ne naruši legendarne terenske mogućnosti i pouzdanost.

Sada je spreman i Land Cruiser 70 u izvođenju koje podrazumeva obruč upravljača s leve strane i taj je namenjen veselnicima s Bliskog istoka. Uopšteno govoreći, modernizacija je izvedena po istoj agendi i ne bez zanimljivih lokalnih osobenosti.

Na primer, po prvi put je prikazan enterijer u boji peska, neka bež nijansa. Iako su unapređenja enterijera već poznata, možemo da ih ponovimo. Radi se o novom instrumentacionom klasteru, multimedijalnom sistemu s ekranom osetljivim na dodir i podršci za protokole Apple CarPlay i Android Auto. Tu su i konektori za USB, a isto važi i za tastere locirane na obruču upravljača.

Kratka „sedamdesetica“ s troja vrata je ponuđena jedino Arapima, pa takve alternative nisu na raspolaganju kupcima u Japanu, a ni u Australiji. Shodno tome, prikazana je u osveženoj formi po prvi put. Da, u smislu praktičnosti je značajno inferiornije izdanje u odnosu na uobičajene verzije s petoro vrata i u odnosu na pikapove, ali je velika šansa da postane prva violina u porodici ovih terenaca.

Po dužini meri samo 4.235 milimetara, pa je kao takav za 640 mm kraći od varijante s parom vrata više, što će reći da je samo malo duži od subkompaktnih krosovera. Konstruktor obećava izvanredne mogućnosti u vanterenskoj eksploataciji! Enterijer je osmišljen na način da ugosti do pet individua, ali je loša strana ta koja otkriva da je zapremina rezervoara degradirana, pa više nije 130 litara, već je „svega“ 90 litara.

Pod haubom ove „Arabljanke“ se nalazi poznati (isluženi) atmosferski benzinac kodne oznake 1GR-FE. Takve mašine su instalirane na ovim vozilima još od 2009. godine. Pričamo o jedinici zapremine četiri litre u konfiguraciji V6 i sa Toyotinim sistemom ubrizgavanja goriva po imenu Dual VVT-i. Razvija 228 konjskih snaga i maksimalnih 360 Nm obrtnog momenta.

Ali, ako kažemo da su prethodni Cruiseri s takvim agregatom posedovali samo ručni menjač, onda sada moramo naglasiti da ovaj stiže s mogućnošću izbora šestobrzinske automatske transmisije. Sistem prenosa snage na sve točkove je urađen u harmoniji s tradicionalnom šemom povremenog uključivanja para točkova.

Nisu ponuđeni neki drugi motori, a ni menjači, kada pričamo o ovoj varijanti namenjenoj Bliskom istoku. Iako u Japanu imamo turbodizel sa 204 konjskesnage i 500 njutn metara najvišeg obrtnog momenta iz zapremine od 2,8 litara, a u Australiji se nudi takođe i jedinica 4.5 V8 (205 KS, 430 Nm) uparena s petostepenim ručnim šaltačem.

Ova tržišta su pak lišena ponude benzinaca. Trovratna Toyota Land Cruiser 70 je već naručiva na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata i košta najmanje 46,3 hiljada američkih dolara, dok je alternativa s parom vrata više skuplja i kreće od 49 hiljada zelembaća.

AutoRepublika

(3572)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Vuk dlaku menja ali cud nikad!“ – ovaj ne menja ni dlaku! 🙂 Svaka cast Tojoti za ovakvu strategiju! Izmedju Land Cruisera i njegovih kupaca vlada veliko poverenje koje ne bi trebalo provocirati nekakvim stilskim eksperimentima. Ono sto kupac ovog modela ocekuje jeste efikasnost i pouzdanost na terenu a ne vizuelna atrakcija.

BB

Ali mogli su malo haubu skratiti… Uvijek su mi se sviđali kratki „džipovi“ ali nikad nisam našao potrebu da ih posjedujem…

Matija

Duzina haube nije stvar dizajna vec potrebe prostora za motor i ostalog oko njega. U kratkoj varijanti hauba izgleda neproporcionalno dugacka, njeno skracivanje povlaci za sobom i skracivanje sasije – to je sve zajedno neisplativo!

BB

Nije baš da nisu mogli pomjeriti šajbu malo naprijed 😜

Matija

Sacuvaj Boze! Mislis to se moze brusilicom i zavarivanjem? Takve promene zahtevaju investicije od nekoliko stotina miliona evra!.

BB

Pa ni četverovratnom ne bi falilo da je šakba pomaknuta unaprijed, čisto da zvekneš šakom o šajbu dok motaš volan (znam da sam udarao tako u jednom modelu Pola). A to u procesu razvoja je par linija tamo ili ovamo… Nisam mislio da jedan bude ovako a drugi onako. A trebali su odmah znati da će i dvovratna varijanta ići (gdje se to baš primijeti)

Bungi

Moj Matijaševiću, mnogi od nas znaju o automobilima samo iz lego kockica pa kontaju, skineš tamo dodaš onamo.Pravi automobili zahtijevaju stotine sati matematike i fizike a to znaju samo oni koji su radili na pravim automobilima.

BB

Tako je, gdje me nađe, ihhh

ali razvijaju maštu, a kasnije mi je to izašlo i na nos jer sam često rastavljao i pravi kamion u „đinđuve“ i ponovo ga sastavio. I popravljao sisteme bez znanja koje nije smio da se uhvati u koštac „glavni majstor u regiji“ koji je „imao znanje“.

a znaš li ti kako se zove Branko Kockica kada legne?

Lego Kockica…

Matija

Eto, ja pokusavam da dodam malo vise od kockica, krajnje dobronamerno! 🙂 OK, sta je problem kod ove haube? Pozicija motora i kruta prednja osovina. Motor ne moze da stoji iznad krute osovine osovine jer njoj treba prostor za vertikalno kretanje pa bi motor morao da bude pomeren uvis, sto opet ima svoje negativne posledice. E, zato je motor pomeren unazad, u centralnu poziciju. Za popravke motora potreban je slobodan pristup glavi motora, zato je staklo pomereno unazad pa cela hauba izgleda predugacko. Ovo vazi samo za kratku varijantu, kod dugacke proporcije su u redu. Kod automobila sa klasicnim pogonom… Pročitaj više »

MRN

“ … 4.5 V8 (205 KS, 430 Nm) uparena s petostepenim ručnim šaltačem …“

To “Vorsprung durch Technik” u režiji Toyote !

Matija

🙂 „Vorsprung durh tehnik“ (prednost kroz tehniku) je Audijev moto. Tojota ima moto „nista nije nemoguce!“ Sta fali rucnom menjacu?

MRN

Ručnom menjaču ne nedostaje ništa. Ali, petostepeni menjač u 2023/24 godini mi je nekako neprimeren. Pa i za terenca.

s mile

jednostavno, jeftino, večito. Toyota LC70

Matija

Momenat motora je toliko veliki da mu ne treba vise brzina. Ipak, za brzu voznju po putu prijao bi mu jedan duzi 6. stepen. U pravu si! 🙂

Aleksandar

Stvarno ne znam odakle ljudima hrabrost da se strasno uključuju u diskusije o stvarima o kojima ne znaju ništa. Ovo nije lifestyle automobil. Ovo je vrhunska radna terenska mašina koja nema potrebe da se menja, već samo malo, u duhu vremena. Hvala Tojoti što smo u prilici da još malo uživamo. Ovo je vrsta koja nestaje, auto sa lestvičastom šasijom, klasičnim reduktorom, sa moćnim 4×4 pogonom. Čuvar vatre, jedan od poslednjih. Postoji vic da kad hoćeš da ideš u pustinju uzmeš Land Rover, a kad hoćeš i da se vratiš uzmeš Land Cruiser 70.