1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi Mercedes-AMG S 63 dolazi kao najsnažnija S Klasa ikada
Novi Mercedes-AMG S 63 dolazi kao najsnažnija S Klasa ikada
8

Novi Mercedes-AMG S 63 dolazi kao najsnažnija S Klasa ikada

2.07K
8
Podelite sa prijateljima:

Zaokruživanje game nove S Klase je sada sprovedeno. To je učinjeno tako što je svetlost dana ugledala i varijanta koja je prošla kroz ruke odeljenja AMG. Neposredno pre najmoćnije verzije, predstavljena je i izdužena modifikacija sa značkom Maybach, zatim hibridne alternative i blindirani adut s indeksom Guard.

Pogonski sklop koji je ugrađen u novi Mercedes-AMG S 63 E Performance je iz kategorije priključnih hibrida i kao takav je debitovao prošle godine u liftbeku po imenu AMG GT.

Okosnica ovog pogonskog kompleksa je biturbo V8 motor zapremine 4,0 litara iz kog se izvlači 612 konjskih snaga i 900 njutn metara najvišeg obrtnog momenta. Nosi kodnu oznaku M177 i nudi isti nivo moći kao i sedan prethodne generacije, ali je sada postavljen na aktivne nosače kako bi se smanjile vibracije. Motoru SUS pomaže i sistem anlaser-alternator i on dodaje 14 konjskih snaga u kritično važnim momentima.

Benzinski motor radi u tandemu s devetostepenim planetarnim automatskim menjačem s mokrom spojnicom, umesto s konvertorom obrtnog momenta. Sistem prenosa snage na sve točkove po tradiciji nosi ime4Matic +, uz opasku da prednja osovina poseduje spojnicu.

Električni modul je pričvršćen na zadnju osovinu i uključuje električni motor koji razvija 190 konjskih snaga i 320 Nm (dok je kod liftbeka zvanog AMG GT navijen da odbaci 204 „konja“), dvostepenu transmisiju (pri čemu se druga brzina aktivira pri brzini koja je superiornija od 140 km/h), kao i diferencijal između točkova s elektronskim zaključavanjem.

Sam električni agregat je montiran na levu osovinu, dok se u hibridnom režimu pokreću samo zadnji točkovi. Ali, kada je izabrana čisto električna postavka, a koja je funkcionalna do brzina kretanja od pomenutih 140 km/h), elektronika može da prebaci deo momenta s električnog motora na prednju osovinu, koristeći se standardnom prenosmom kutijom i centralnom spojnicom.

Litijum-jonska trakciona baterija je locirana iznad zandje osovine i funkcioniše na naponu od 400 volti, ali što se tiče S Klase, tu je njen kapacitet uvećan sa 6,1 kWh na 13,1 kWh. Autonomija vozila s punom baterijom iznosi samo 33 kilometra, iako je kod liftbeka to samo 12 kilometara, ali glavna prednost je na drugoj strani.

Naime, baterija poseduje visok nivo energetske razmene i napredni termoregulacioni sistem koji održava radnu temperaturu od 45 stepeni. Svih 1.200 ćelija je upleteno u tečne rashladne „kapilare“. U nominalnom režimu, baterija proizvodi 70 kW, a na vršnoj snazi može da dostigne i 140 kW, ali ne na duži vremenski period od deset sekundi. Napominjemo da je snaga rekuperacije do 90 kW.

Hibridni pogonski sklop proizvodi 802 konjske snage i 1.430 Nm, što je ogromni prirast moći u odnosu na prethodni model, gde je najprestižniji dvanaestocilindarski Mercedes-AMG S 65, nudio 630 konjskih snaga uz 1.000 Nm najvišeg obrtnog momenta. Pa opet, nije naodmet ponoviti da puna snaga, 2.595 kilograma teškog hibrida nije stalno dostupna.

Deklarisano ubrzanje iz mirovanja do normirane „stotke“ u trajanju od samo 3,3 sekundi jeste moguće, ali samo kada je baterija puna. Najviša brzina kretanja uz opcioni paket AMG Driver’s Package iznosi 290 km/h. Stalno raspoložive performanse stare verzije s oznakom S 63 i s motorom V8, su bile 3,5 sekundi do 100 km/h i najviša brzina kretanja od 300 km/h. Savremeni snagator ubedljivo vodi u oblasti prosečne potrošnje goriva gde je sa (imaginarnih) 8,9 litara kod stare verzije, spao na (verovatno jednako imaginarnih) 4,4 litra na svakih 100 km.

Hibrid Mercedes-AMG S 63 E Performance se nudi jedino u varijanti s produženim međuosovinskim rastojanjem (3.216 milimetara), a uvećana je i torziona čvrstoća karoserije. U tu svrhu su instalirane dodatne opruge, podupirači u prednjem delu. kao i dijagonalni ojačivači nazad.

Omot trakcione baterije je takođe doprineo boljoj čvrstoći karoserije, usled čega je zapremina prtljažnika snižena sa 550 na svega (poražavajućih) 305 litara. Podsetimo, ova ionako ogromna limuzina je u ovom izvođenju s produženim međuosovinskim razmakom, ali nove tehnologije su joj omogućile gepek uporediv s onim u Cliju.

Najsnažnija S Klasa u istoriji dolazi u serijskoj opremi s vazdušnim ogibljenjem i adaptivnim amortizerima i s aktivnim stabilizatorima, kao i s potpuno kontrolisanom šasijom. Istina, ugao rotacije zadnjih točkova je samo 2,5 stepeni, naspram 4,5 koliko je moguće kod „civilne“ verzije. Kočni mehanizam dolazi sa šestoklipnim čeljustima napred i jednoklipnim čeljustima nazad. Uz doplatu se mogu dobiti i ugljenično-keramičke kočnice.

U novoj generacije S Klase s potpisom AMG-a, po prvi put možemo videti rešetku hladnjaka s uspravnim prečagama. U ostale vizuelne razlike koje dele ovaj od manje snažnih limuzina, ubrajamo različite odbojnike, velike završetke izduvnih cevi, naplatke prečnika 20 ili 21 cola.

U kabini se ističe obruč upravljača AMG a koji dolazi s dva kraka. Redizajnirana je i grafika instrumentacionog panela, dok je implementiran i svetli sportski dekor, gde se ističu papučice gasa i kočnice (tačnije njihove presvlake). S Klasa čak i u ovoj verziji nudi luksuzni enterijer sa zasebnim foteljama u drugom redu. Tu je i kompletan set elektronskih pomagala vozaču.

Prodaja moćnog sedana će početi naredne godine, a Mercedes još uvek nije obnarodovao cenu čak ni u Nemačkoj. Ali, liftbek Mercedes-AMG GT, košta od 199 hiljada evra i nudi, kako rekosmo, isti pogonski sklop. Kao takav je dobra odrednica u pogledu toga kakvu cenu očekivati za ovo izdanje trokrake zvezde.

AutoRepublika

(2071)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Merdža je za seljake,pri tome ne mislim na časne i poštene seljake koji teško i vrijedno rade za svoju koru hljeba,već na seljačine po ponašanja,oblačenju,razmišljanju.. .Ali se ovoj S klasi ne može osporiti da je brutalna.I Merdža još fura limuzinski fazon,treba to danas respektovati,bar ja cijenim to što još po neki proizvođač nije limuzinsku formu gurnuo u muzej.

Laki

S klasa je sjajan auto koji odmara vozača na svakom putu kao i serija7 koja ubaci dozu adrenalina u igru.

Branko

Poštujem tvoje mišljenje, ali meni je S klasa najbolji auto od svega što sam vozio. A vozio sam dosta toga, od Lexus-a LS do BMW-a 760 Li…

Hercegovac

I ja sam imao manju C-klasu i ne sporim da je MB udoban sa kraljevskim enterijerom ali sa Lexusom manje boli glava, jednostavno mnogo manje se kvari, a preciznije se vozi jer je cvrsce trimovan tako da…..sve je subjektivno.

moron

Džaba mu kada nije S 65 😊

Laki

Još samo mi u srednjim godinama tugujemo za tim V12 !!!

Milan Grozdanović

i mi u dvadesetim 😀

Laki

👍