1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai-Kia protiv Amerike: „Ne krivite nas za probleme u državnom budžetu“
Hyundai-Kia protiv Amerike: „Ne krivite nas za probleme u državnom budžetu“
8

Hyundai-Kia protiv Amerike: „Ne krivite nas za probleme u državnom budžetu“

343
8
Podelite sa prijateljima:

Pomalo neverovatna priča je pre nekoliko godina krenula da kruži u američkim medijima. Naime, vlasti savezne države Viskonsin su tužile korporaciju Hyundai-Kia iz razloga što su njihovi četvorotočkaši suviše lagani za krađu, ako neko iskaže nečasne namere. Vlasti su tvrdile da u najvećem gradu Milvokiju svakog dana bude ukradeno oko 30 vozila i da čak 68% bivaju proizvedeni od strane ovog giganta iz Južne Koreje.

Ruku na srce, tužba je donekle i imala smisla. Čak i na platformi YouTube postoji veliki broj video snimaka sa uputstvima kako veoma efikasno i brzo ukrasti automobile marki Hyundai, Kia i Genesis. I o tome smo pisali protekle godine.

Ulazak u sam automobil je najlakši deo posla i uglavnom se oslanja na tehniku razbijanja prozora, ili za one malo stručnije lopove, obijanjem brave. Ukoliko ne posedujete ključ (pravi ili digitalni), sledeći korak je uglavnom teži za moderne automobile, ali ne i za Hyundai i Kiju proizvedene pre 2021. godine. Naime, sve što je potrebno da uradite jeste da obijete bravu pored volana i običnim kablom za USB (koji svi sigurno posedujemo za punjenje mobilnih telefona) upalite automobil. Priloženi video sa Youtube-a nam pokazuje koliko je lako tako nešto uraditi.

Ono šta je započeto u Milvokiju se sada proširilo na sedamnaest gradova unutar Sjedinjenih Američkih Država i dan početka suđenja se približava. Vlasti tih gradova kažu da su morale da odvoje veće sume novca za policijske snage kako bi ušle u trag lopovima, a smatraju da bi Hyundai trebao da pokrije takve troškove pošto su njegovi modeli suviše lagani za krađu. Gigant iz Koreje svakako ne sedi skrštenih ruku i njegov tim skupocenih advokata je spremio zanimljivu odbranu.

Naime, korporacija tvrdi da, iako njegovi modeli čine većinu ukradenih automobila, ukupna stopa ukradenih četvorotočkaša u tim gradovima je manje-više ista već godinama. To znači da, iako se modeli sa značkom Hyundaija i Kije svakako više kradu, policijske snage danas nemaju ništa više posla u ovoj kategoriji nego što je to slučaj bio ranije. Advokati zatim kažu da Sjedinjene Američke Države već duže vreme imaju manjak policije i da zaposleni masovno napuštaju svoja radna mesta prouzrokovano nezadovoljstom na račun plata i generalnom mržnjom prema „momcima u plavom“ nakon serija ubistava civila.

U suštini, Hyundai-Kia smatra da gradovi nemaju u budžetu da ponude više plate zaposlenim policajcima i pokušaju na taj način da ih zadrže tako što hoće da taj novac dobiju od ove korporacije. Advokati zatim dodaju još nekoliko zanimljivih činjenica, od čega najviše pažnje privlači ona da je i sam zakon za krađu vozila zapravo jako blag i čak i da neko bude uhapšen, šanse su velike da će istog dana opet završili na ulici i verovatno ponoviti istu stvar.

U suštini, poruka je takva da gradovi treba da reše svoje probleme umesto da krivca traže u strancima. Svakako zanimljiva odbrana, a vreme će pokazati da li će biti efikasna.

AutoRepublika

(343)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Juce sam gledao na TV dokumentarac na temu kako se danas kradu automobili najvise klase. U blizini kuce vlasnika luksuznog automobila lopovi nocu setaju opremljeni vrlo osetljivim detektorima koji hvataju talase automobilskih elektronskih kljuceva sa „key less go“ funkcijom. Kada uhvate signal snime ga a zatim provaljuju u garazu i bez obijanja odvoze auto! Tragikomicno je da proizvodjac automobila na njegovom elektronskom kljucu nije izmislio dugme kojim se kljuc iskljucuje?! Cak ni stavljanje kljuca u metalni lonac (dosadasnja preporuka sa interneta) ne moze da blokira emisiju signala!

MRN

Da, ja sam probao da ključ stavim u metalnu kutiju (bez ikakve rupe), kao klasičan Faradejev kavez i testirao sam udaljenost na kojoj prestaje emisija signala.
Udaljenost se, istina, dramatično smanjila, ali, emisija signala nije potpuno onemogućena. I kada metalnu kutiju (sa ključem u njoj) približim vratima na možda pola metra, sve savršeno funkcioniše, kao da ključ i nije u kutiji.
Probao sam sa više vrsta tih kutijica, ali, uvek isto.

igi

Možda olovna kutijica?

s mile

olovni kovčeg…. 😉

Renault Terminator🇷🇺Z

Probaj u celofan😉.

BB

Jesi li probao bakarno lonče?

Prijatelj, koji servisira mesicinsku opremu, kaže da oko magnetne rezonance prave bakarni kavez…

Bungi

„Keyless“ je totalan promašaj tehnologije.Daljinac non stop baca signal.Ovo omogućava provalnicima da ga uhvate i dekodiraju.Na par metara auto prepoznaje signal i otvara auto.Ako staviš na daljinac dugme kojim aktiviraš signal onda to više nije daljinski „sa slobodnim rukama“ , već postaje kao klasični ključ.Apsurd je da platiš mnogo više za tehnologiju koja kao olakšava vozaču ali umnogome olakšava i provalnicima.

'79 DeVille

Resenje za ovo je prilicno jednostavno ali proizvodjaci ga ignorisu da bi ustedeli stotinak dolara ili evra, ili sta vec.
Google Smart Entry-Exit Recognition (SEER)