1. Home
  2. Vesti
  3. Seat Alhambra odlazi u istoriju
Seat Alhambra odlazi u istoriju
3

Seat Alhambra odlazi u istoriju

789
3
Podelite sa prijateljima:

Španski MPV definitivno će uskoro biti penzionisan. 

Kako javlja britanski Autocar, Seat će okončati proizvodnju modela Alhambra u narednim danima. O ovome se dugo govorilo, jer uopšteno segment minivanova već godinama gubi na popularnosti, a kako su Španci mnogo uložili u razvoj svoje SUV game, bilo je jasno da će doći do supstitucije kod kupaca vozila ovog brenda.

Alhambra je na tržištu do 1996. godine, i za gotovo četvrt veka postojanja promenjene su svega dve generacije. Druga iteracija debitovala je 2011. godine i otada je doživela nekoliko ažuriranja, no svemu tome je došao kraj.

Ne može se reći da je Alhambra potpuno prestala da se prodaje, jer je prošle godine isporučeno više od 23.000 primeraka. Ipak, ovo nije dovoljno da se ubedi Seatovo rukovodstvo da će MPV klasa preživeti u ovoj deceniji.

Očito je da se čelnici proizvođača sa Pirinejskog poluostrva vode time da će prosečan kupac u ovom trenutku, ako želi veliko vozilo sa sedam sedišta pre kupiti jedan SUV poput modela Tarraco, nego minivan.

Britanski automobilski časopis piše da ista sudbina očekuje i Alhambrin bratski model – Volkswagenov Sharan. S tim da će Sharan uspeti da preživi do kraja ove godine, a nakon toga i on će biti sklonjen iz game nemačkog giganta.

Veruje se da će sličan usud imati i VW Touran, s obzirom na činjenicu da čitava grupacija okreće leđa MPV segmentu.

AutoRepublika 

(789)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Šteta za Alhambru i Sharan … Mada, još mi veća tuga za Touanom. On je nekako bio bliži mojim željama i potrebama. Ne suviše dug, a „velike nosivosti“.

D_C

Alhambra i Sharan su sklapani u fabrici u Portugalu koju su VW grupa i Ford napravili zajednickim naporima specijalno za prvu generaciju ovih vozila, a koju je kasnije Ford prepustio VW grupi kada je izasao iz zajednickog projekta. Pitam se sta ce sada biti sa njom…

don

Golf 5