1. Home
  2. Prezentacije
  3. Delimice predstavljen porodični kompaktni kombi Zeekr Mix
Delimice predstavljen porodični kompaktni kombi Zeekr Mix

Delimice predstavljen porodični kompaktni kombi Zeekr Mix

84
8
Podelite sa prijateljima:

Brend Zeekr je lansiran 2021. godine, njegova prva četiri modela, liftbek Zeekr 001, hečbek Zeekr X, limuzina Zeekr 007 i miniven Zeekr 009, pokazali su se veoma uspešnim, do sada Zeekrova prodaja raste i oduševljava menadžment Geelyja: u prvom kvartalu ove godine u Kini je, prema CAAM-u, prodato 33.059 Zeekrovih električnih vozila, što je 117% više od prodaje u periodu januar-mart 2023. godine.

Zeekrova karijera u inostranstvu takođe dobija na zamahu: u velikim ruskim gradovima Zeekrova  vozila su sve češća, iako ovaj brend još uvek nije zvanično zastupljen u najvećoj zemlji.

Peti model Zeekra biće kompaktni kombi porodice Mix; prikazan je uživo na Salonu automobila u Pekingu, ali ovo još nije potpuna premijera, već pregled bez tehničkih detalja.

U međuvremenu, još u martu, Zeekr Mix se pojavio u elektronskoj bazi podataka kineskog Ministarstva industrije, pa su neke od njegovih karakteristika već poznate: ukupna dužina jeste 4.688 mm, širina 1.995 mm, visina 1.755 mm, međuosovinsko rastojanje iznosi 3.008 mm.

Pojedinačni elektromotor se nalazi na zadnjoj osovini i proizvodi 310 kW (422 KS), maksimalna brzina je ograničena na 180 km/h. Težina praznog vozila je 2.625-2.739 kg, u zavisnosti od opreme. Standardni točkovi su 19 ili 20 inča.

Zeekr Mix je zasnovan na novoj platformi SEA-M, tačnije, to je još jedan derivat višestruke modularne platforme SEA (Sustainable Experience Architecture), nama dobro poznate iz drugih brendova i modela Geely holdinga, uključujući smart, Lotus, Polestar i Volvo.

SEA-M je namenjena jednozapreminskim kompaktnim porodičnim i komercijalnim vozilima; holding Geely je u njen razvoj uložio skoro milijardu dolara.

Ključne karakteristike SEA-M su veoma fleksibilan unutrašnji raspored zbog nedostatka B-stubova u karoseriji i mogućnosti implementacije upravljanja preko žice, iako Zeekr Mix ima tradicionalni stub upravljača.

Dužina kombinovanog otvora bočnih vrata kompaktnog kombija dostiže 1.480 mm – ovo je duže od sadašnjeg Renault Kangooa sa koji ima otvor na desnoj strani od 1.446 mm.

U stvari, Zeekr Mix zapravo ima središnje stubove, oni su jednostavno integrisani u vrata u obliku vertikalnih ojačanja od čelika ultra visoke čvrstoće. Geely kaže da će svi modeli na SEA-M moći da ostvare vrhunsku ocenu na testovima sudara IIHS (Institut osiguranja za bezbednost na putevima).

Unutrašnjost Zeekra Mixa sa pet sedišta ima ravan pod; prednja sedišta, zbog odsustva centralnih stubova karoserije, mogu da se rotiraju za 180 stepeni, a zatim se u kabini formira mali dnevni boravak sa stolom u sredini – odvija se iz mobilnog ormarića-naslona za ruke, koji se nalazi između podrazumevano prednja sedišta.

Koliko će Zeekr Mix koštati još uvek nije poznato, datum početka njegove prodaje nije objavljen, ali pošto je automobil sertifikovan, može se očekivati da će se pojaviti na tržištu ove godine.

AutoRepublika

(84)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Veoma simpatican i upotrebljiv miniven! Za razliku od evropskih venova, ovaj zraci vedrinu i sarm, cime budi pozitivna osecanja. Ako bude imao razumnu cenu imace uspeha na trzistu. Tezina od 2,6 – 2,7 tona ide na racun baterijskog pogona. Tezinu vozila ne cini sama baterija vec kompletna konstrukcija koja tu bateriju drzi na mestu u slucaju sudara! Da je na gorivni pogon, bio bi sigurno ispod dve tone. Aerodinamika – pogled odozgo otkriva da je osnovna geometrija karoserije „kutija za cipele“ sa zaobljenjima. Prednji deo je lepo zaobljen u svim pravcima ali bocne stranice trebalo bi da dobiju kosine, tj.… Pročitaj više »

Izmenjeno 15 dana pre od strane Matija
Matori

MPV i treba da bude što bliži kutiji za cipele.
Već skoro četiri godine vozim Ford S max i nemam puno primedbi, ali stalno gledam Ford Galaxy kao sledeću opciju.
Mix mi se baš dopada zbog oblika, samo bi mi više odgovarala SUS verzija, koje nema.

Matija

MPV je velika limuzina a ne teretno vozilo a la Berlingo! 🙂 To je auto za duga putovanja, prema tome aerodinamika ima veliki uticaj na potrosnju energije. Ili bas hoces da vozis u koloni sa kamionima?

BB

Ne spuštaj ništa 🤬

Matija

Spustam sve! 🙂

MRN

MPV po mom ukusu, što se tiče forme,, dizajna i dimenzija.
Ali, „pogrešan“ pogonski agregat. Da je u pitanju (serijski) hibrid, onako kako to Kinezi uobičajeno rade, gde je SUS samo generator, bilo bi više smisla (za moj pogled na to vozilo).

BB

Meni se ne sviđa onaj „opelovski“ D stub, stilski mi ne paše. I ne sviđa mi se pretjerana snaga, čemu 420 konja u minivenu? Pa taman da ima 2.5 tone…

To služi povećanju cijene, a taj dio mi posebno ne paše 😜

Ostalo je sve čita petica 🥰

Matija

Snaga od 420 KS nije trajna vec kratkotrajna – kada moras da preteknes neko vozilo, na primer. Zasto e-motor ne moze trajno da podnese tu maksimalnu snagu? Zato sto bi se istopio! Povecana snaga motora zahteva jaku struju a jaka struja zagreva kablove.