1. Home
  2. Life
  3. Kreator Aurusa započeo razvoj autopilota
Kreator Aurusa započeo razvoj autopilota

Kreator Aurusa započeo razvoj autopilota

239
0
Podelite sa prijateljima:

Tim okupljen oko ruske marke Aurus, a koji uključuje stručnjake iz Istraživačkog instituta NAMI, je startovao s angažovanjem na temu razvoja sistema vozačkih asistencija, a koji bi u početku trebalo da ponudi drugi, a nedugo potom i treći nivo autonomije.

Koktel pomagala će uključivati adaptivni tempomat, funkciju kočenja u kritičnim situacijama kao i automatizovanu funkciju izbegavanja prepreka na koje vozilo naiđe, izvestio je portal Gazeta.ru, pozivajući se na dokumenta nastala u procesu nabavki dobara za odeljenje istraživanja i razvoja. Najavljeno je ulaganje u vrednosti od 38,7 miliona ruskih rubalja, što u „našem novcu“ iznosi negde oko 455 hiljada evra, koje će biti utrošene u trogodišnjem procesu rada, kako je predviđeno poslovnim planom kompanije.

Velika većina sistema autonomne vožnje koji se implementiraju kod serijski proizvedenih četvorotočkaša pripada drugom nivou autonomije, dok je od viđenijih brendova, Teslin autopilot već na trećem nivou, a što podrazumeva da je vozilo samostalno u kretanju do te mere da se ne očekuje hitna intervencija vozača, a uplitanje ljudske ruke biva nužno samo u izuzetnim situacijama.

Tri su faze u kojima će teći razvojni proces, kako planiraju Rusi. Do 30. novembra ove godine bi trebalo da u NAMI-ju bude razvijen sistem autonomnog kočenja u „daleko bilo“ situacijama, dok je potonja godina važna kako bi se razvili i testirali parametri sistema adaptivnog tempomata. U poslednjoj fazi s konačnicom u novembru 2023. godine, trebalo bi da dobijemo i sistem automatskog izbegavanja prepreka, što je funkcija koja krasi treći nivo autonomije i kao takva integriše prethodna dva pomagala.

Za testno vozilo je izabrana lokalno proizvedena limuzina Lada Vesta sa 1,6-litarskim motorom i CVT menjačem. Koliko su Rusi (ne)ozbiljni u težnji, pokazuje i pisanje tamošnjih medija gde se navodi da su u NAMI-ju planirali da letos pazare Vestu, ali nisu uspeli jer su za kupovinu budžetirali nedovoljan iznos od 767 hiljada ruskih rubalja, dok ona danas košta počev od 934 hiljade rubalja.

Kako navodi automobilski ekspert Sergej Burgazlijev, ruski autopilot nije namenjen za Ladu, već za Aurus koji i sada poseduje napredne opcionale, ali su oni nabavljeni od eksternih dobavljača, što će se u budućnosti očito izmeniti.

AutoRepublika

(239)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments