1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi sedan Roewe D7 predstavljen
Novi sedan Roewe D7 predstavljen
3

Novi sedan Roewe D7 predstavljen

351
3
Podelite sa prijateljima:

Roewe, deo koncerna SAIC, održao je veliku premijeru na sajmu automobila u Čengduu. Sedan Roewe D7 je bio prvi model nove elektrifikovane porodice D zasnovane na modularnoj platformi Nebula.

Na sajmu su debitovale dve modifikacije, koje se razlikuju ne samo po izgledu, već imaju i drugačiji raspored motora.

Po veličini, Roewe D7 je blizak poznatim limuzinama Toyota Camry i Kia K5: dužina – 4.890 mm, širina – 1.872 mm, visina – 1.510 mm. Međuosovinsko rastojanje – 2.810 mm u odnosu na 2.825 mm na Toyoti i 2.850 mm ns Kiji. Ali kineski automobil se ističe aerodinamičnom siluetom izuzetno mekih oblika. Standardni točkovi su 18-inčni.

Limuzina sa tradicionalnim kvakama na vratima, jednim blokom farova i širokim usisnikom vazduha u braniku je hibridni Roewe D7 DMH (Dual Mode Hybrid) koji se može puniti. Opremljen je atmosferskim motorom 1.5 (112 KS), koji ima visoku termičku efikasnost (više od 43%), i trakcionim elektromotorom od 109 KS. Zajedno okreću prednje točkove i proizvode 204 konjske snage.

Sistem može da radi i u paralelnom i u sekvencijalnom režimu, ali tip menjača još nije objavljen. Ispod poda kabine je ugrađena trakciona baterija, čije punjenje treba da bude dovoljno za 125 km po kineskom CLTC-u. U hibridnom režimu, Roewe D7 DMH može da pređe do 1.400 km. Maksimalna brzina je 185 km/h. Šasija – sa podupiračima tipa Mekferson napred i multilinkom pozadi.

Električni automobil Roewe D7 EV sa dvospratnom prednjom optikom i kvakama na vratima ima istu šasiju, ali je raspored jedinica potpuno drugačiji. Trakcioni elektromotor se nalazi na zadnjoj osovini, a motorni prostor je potpuno oslobođen električnih komponenti, pa je tu smešten drugi prtljažnik.

 

Najavljene su dve verzije: prva sa motorom od 197 KS i dometom od 510 km (CLTC), a parametri drugog – 211 KS i 610 km respektivno. Kapacitet litijum-gvožđe-fosfatne trakcione baterije još nije naveden. Maksimalna brzina obe verzije je 170 km/h.

Zanimljivo je da hibridni i električni automobil imaju isti enterijer: razlika se svodi samo na odgovarajuće kartice menija medijskog sistema. Ispred vozača – dva ekrana od po 12,3 inča, desna ručica je odgovorna za kontrolu prenosa. Od opreme postoji električni pogon prednjih sedišta, panoramski krov i adaptivni tempomat, ali je iz nekog razloga kontrola klime jednozonska.

Kinesko tržište će dobiti Roewe D7 u četvrtom kvartalu ove godine. Do početka prodaje, koncern SAIC obećava da će otkriti nedostajuće detalje.

AutoRepublika

(351)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Oba modela izgledaju veoma solidno i elegantno! Dizajneri su dobro obavili svoj posao, nisu insistirali na necem novom vec su primenili postojci dizajnerski klise na perfektnim proporcijama karoserije. Farovi gorivne varijante mi se vise dopadaju a kod elektricne varijante dopada mi se mnogo diskretniji donji otvor na prednjem delu vozila. Kada bi se farovi gorivne varijante montirali na elektricnu, donja dva trougla bi bila eliminisana i ceo prednji deo dobio bi na eleganciji! Kada se uvelica fotos gorivne varijante moze se videti da su bocne povrsine crnog donjeg otvora ustvari zatvorene?! Konstruktori su se odrekli aerodinamickog efekta tzv „vazdusne zavese“… Pročitaj više »

Bungi

Pretpostavljam da je razlog smještaja e-motora pozadi, kao i kod ostalih proizvođača ako se radi o pogonu na jednu osovinu, ogromna ukupna snaga, raspoloživa u narednih nekoliko sekundi koja može dovesti do podupravljanja ako se postavi napred.?

Matija

Snaga od oko 200 KS nije problem za prednji pogon. Efekat podupravljanja u krivini moze se ostvariti samo brutalnim dodavanjem gasa, tako da tockovi proklizaju. Isto to dogadja se i kod zadnjih pogonskih tockva, samo kao preupravljanje. Svaki prosecan vozac moze da izadje na kraj sa podupravljanjem – jednostavno okrene volan malo vise. To se dogadja refleksno, bez razmisljanja. Kod preupravljanja proces korekcije je mnogo komplikovaniji: kada rep vozila pocne da izlazi iz krivine prvo moras kontrom da umiris auto a zatim brzim okretanjem volana u smeru krivine da vratis vozilo na zeljenu putanju. Ko je to vezbao, moze to… Pročitaj više »