1. Home
  2. Prezentacije
  3. Abarth predstavlja svoj prvi električni automobil – 500e
Abarth predstavlja svoj prvi električni automobil – 500e
0

Abarth predstavlja svoj prvi električni automobil – 500e

576
0
Podelite sa prijateljima:

Abarth konačno ulazi u svet „održive“ mobilnosti i to sa veoma zanimljivim modelom. Popularni italijanski brend sportskih vozila predstavio je javnosti svoj dugo očekivani prvi električni automobil. Novi Abarth 500e izbija na scenu sa ciljem da predvodi proces transformacije Abartha u brend čisto električnih vozila.

Opisan kao „naprilagodljiviji i najuzbudljiviji Abarth za gradsku vožnju i najbrži i najugodniji za vožnju u predgrađu“, novi 500e ne samo da se može pohvaliti dizajnom eksterijera i tehnologijom, već se ističe i potpuno električnim pogonom.

Abarth je iskoristio razvoj Fiata 500e da stvori svoju prvu električnu serijski model. Potpisan „žaokom škorpije“, novi Abarth 500e predstavlja radikalan imidž, ali i sportski. Ne krije svoju ličnost.

Dizajneri Abartha su bili inspirisani klasičnim modelima kompanije da ožive ovaj novi model. Ruku pod ruku sa 500e, novi logo Abartha debituje. Smešta se više i, zajedno sa Full LED farovima i rešetkom, daje automobilu prepoznatljiv, smeo sportski izgled koji ističe činjenicu da je ovo performantni automobil. Takođe je pažnje vredan i novi prednji branik, bočni pragovi i 18-inčne aluminijumske felne.

Što se tiče nivoa personalizacije, dostupne su različite boje karoserije i paketi opcija. Inače, novi Abarth 500e biće dostupan u dve varijante karoserije: hečbek i kabrio.

Ostavimo spoljašnjost po strani, pogled u unutrašnjost novog 500e pokazuje sportsko i tehnološko okruženje. Vozačka pozicija je digitalna i povezana. Kombinuje 7-inčni digitalnu instrument tablu sa 10,25-inčnim ekranom osetljivim na dodir. Ekran osetljiv na dodir je „nervni centar“ kabine.

Info-zabavni sistem sa integrisanom navigacijom omogućava pristup brojnim digitalnim uslugama na mreži. Kompatibilan je sa Apple CarPlay i Android Auto. Druga izvanredna oprema je kamera od 360º, ozvučenje JBL, senzor za kišu i automatsko osvetljenje, sistem za pristup i pokretanje bez ključa, automatska kontrola klime i nova sportska sedišta.

Ne možemo zanemariti spisak sistema za pomoć u vožnji. Između ostalih tehnologija, opremljen je prepoznavanjem saobraćajnih znakova, autonomnim kočenjem u slučaju nužde sa prepoznavanjem pešaka i biciklista, adaptivnim tempomatom, asistentom za zadržavanje trake, upozorenjem vozača, detektorom mrtvog ugla i pomoćnikom za hitne pozive e-Call.

Abarth ističe da je novi 500e prvi električni gradski automobil koji nudi impresivno zvučno iskustvo. Ima generator zvuka koji reprodukuje neuporedivu Abarthovu „riku“. Generator zvuka koji se može aktivirati ili deaktivirati na zahtev vozača kada je automobil zaustavljen.

Kako je u pitanju električni automobil, sve su oči uprte u pogonski sistem. „Srce“ novog Abartha 500e je litijum-jonska baterija od 42 kWh čija glavna svrha nije ništa drugo do napajanje jednog motora koji se nalazi na zadnjoj osovini. Da, radi se o vozilu sa pogonom na zadnje točkove. Razvija maksimalnu snagu od 113 kW (154 KS) i 235 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

U kompaniji tvrde da ima bolje performanse od Abartha 695. U stanju je da ubrza od 0 do 100 km/h za samo 7 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 155 km/h. Takođe može da završi sprint od 40 do 60 km/h za 1,5 sekunde. Autonomija Abartha 500e je nepoznata. Kao referencu možemo uzeti 321 km autonomije Fiata 500e.

Preko birača režima vožnje može se birati između profila Turismo, Scorpion Street i Scorpion Track. U zavisnosti od izabranog profila, prioritet će biti udobnost i efikasnost ili, naprotiv, pogonski sistem će se fokusirati na razvoj maksimalnih performansi. Kao i mnogi drugi električari, 500e ima mogućnost vožnje „jednom pedalom“.

Što se tiče vremena punjenja, ono će se razlikovati u zavisnosti od električne utičnice koja se koristi. Opremljen je sistemom za brzo punjenje od 85 kW. Potrebno je manje od 5 minuta da se stvori rezerva snage dovoljna za prosečne dnevne potrebe – otprilike 50 km. Korišćenjem sistema za brzo punjenje, 80% autonomije se može postići za samo 35 minuta.

Dolazak prvog električnog Abartha u evropske salone predviđeno je za prvu polovinu naredne godine. Cene su, za sada, nepoznate. U prvoj komercijalnoj fazi novog 500e, prioritet će imati onlajn prodaja. Knjiga rezervacija za novi Abarth 500e Scorpionissima, potpuno opremljeno specijalno izdanje u čast početka prodaje, sada je otvorena. Postojaće ekskluzivna faza pre-rezervacije za članove Abarth zajednice.

AutoRepublika

(576)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments