1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW restilizovao izduženi X5 posle samo godinu i po
BMW restilizovao izduženi X5 posle samo godinu i po
3

BMW restilizovao izduženi X5 posle samo godinu i po

2.57K
3
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač luksuznih automobila BMW je uspostavio proizvodnju modela X5 u Narodnoj Republici Kini tokom prošlog proleća, gde je lokalna verzija ponuđena kupcima s međuosovinskim razmakom većim od 130 mm u odnosu na globalnu modifikaciju. Sada je i verzija namenjena Kinezima provučena kroz restilizaciju, nakon što je to učinjeno i s globalnim modelom.

BMW se dugo uopšte nije usuđivao da lokalno sklapa krosover po imenu X5, a sve do prošle godine se u Kini isporučivala verzija sklopljena na Tajlandu. Ipak, rastuća tražnja je pogurala upravu bavarske firme i doneta je odluka se sklapanje velikog SUV-a poveri zajedničkom poduhvatu nazvanom BMW Brilliance Automotive (BBA) sa sedištem u Šenjangu. Istovremeno, krosover je dobio dodatni međuosovinski razmak pa su putnici u drugom redu mogli da sede u većem izobilju prostora. Poznato je da to Kinezima baš znači!

Istegljeni BMW X5 se ispostvio bestselerom, a takva su i bila očekivanja. U periodu koji traje sedam meseci i koji se završio s poslednjim danom jula, u Kini je isporučeno 55.020 primeraka ovog krosovera. Tako navodi Asocijacija proizvođača automobila Kine (China Association of Automobile Manufacturers – CAAM). U kategoriji velikih premijum krosovera, bolji plasman (i to za trunku) su ostvarili samo  plug-in hibridi Li L7 (55.803 jedinica) i Li L8 (55.939 primeraka).

Zanimljivo je da je BMW na svetskom nivou ponudio priključni hibrid u vidu modela X5 i taj nudi veoma dobar električni domet od čak 110 km, ali je za sada ta modifikacija van proizvodnih traka postrojenja u Kini. Mi smo inače testirali, kako dizel verziju, tako i pomenuti hibridni X5.

Premijera globalnog a osveženog BMW-a X5 iz generacije G05 je održana u februaru, dok je kineski adut s oznakama X5 dobio fabričku kodnu oznaku G18. Lansiran je u podesnom trentku da bude prikazan na tek otovorenom Salonu automobila u Čengduu. Sve stilske izmene koje su dotakle globalnu verziju, zadesile su i kinesku.

Paket opreme M Sport postao je standardni, dok je dostupnim učinjena još luksuznija alternativa M Sport Luxury s dodatnim hromiranim detaljima (za koje se naravno doplaćuje). Standardna oprema uključuje panoramski stakleni krovni otvor, moćne kočnice M Sport i prilagodljivo vazdušno vešanje na svim točkovima. Sami naplaci nude prečnik od 21 ili 22 inča.

Između osovina kineske varijante BMW-a X5 se nalazi za 130 milimetara više mesta i ono iznosi 3.105 mm. Bolji poznavaoci asortimana plavo-bele marke znaju da je baš toliki međuosovinski razmak na perjaničnom krosoveru koji je dobio indeks BMW X7. Sveukupna dužina kineske X5-ice iznosi 5.060 mm (+138 mm u poređenju sa svetski prodavanim modelom).

Naslon zadnje klupe na kineksom BMW-u X5 se podešava u širem rasponu položaja, opet u odnosu na modifikaciju koja se nama nudi. Međutim, iz vizure vozča, kineski i globalni X5 nisu fundamentalno različiti. Prisetićete se da je bavarski SUV tokom restilizacije dobio potpuno novi čeoni panel  s dva spojena i zakrivljena ekrana. Onaj pred vozačem nudi dijagonalu od 12,3 inča, dok multimedijalni displej poseduje 14,9 inča.

Kineski BMW X5 se i nakon restilizacije nudi u dve benzinske verzije s integralnim pogonom. To su one s nalepnicama xDrive30Li i xDrive40Li, ali su se karakteristike blago promenile kod oba pogonska sklopa koji su postali laki hibridi na naponu od 48 volti. To je donelo malo više pivremene snage u poznatim okolnostima, da se ne ponavljamo (ubrzanja i kretanja iz mesta).

Moć dvolitarskog agregata u alternativi s oznakom xDrive30Li je snižena sa 272 konjske snage na 258 „konjića“, dok je linijski šestak koji je srce varijateta xDrive40Li, naprotiv, profitirao pa umesto 370 sada raspolaže sa 381 „grlom“. Menjačka kutija je jedino osmostepena hidromehanička. Potpisuje je i dalje  ZF. BMW X5 xDrive30Li ubrzava do  100 km/h za 7,2 sekundi, dok model xDrive40Li to isto učini za 5,5 sekundi. Najviša brzina slabijeg izvođenja je 222 km/h dok jači dobaci ladno do 250 km/h.

Cene osveženog Kineza s indeksom BMW X5 kreću od 615 hiljada kineskih juana, što u našem novcu iznosi oko 78.160 evra.

AutoRepublika

(2572)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Prednji deo u zoni branika podseca me na cuveno holivudsko cudoviste – alien! 🙂 Kada alien otvori prvu celjust iz nje izlazi jos jedna! E, tako je sa ovim BMWom – prvi nivo otvora, zatim drugi i unutra jos dva manja otvora. Domagoj napreduje munjevito – „svakoga dana, u svakom pogledu sve vise napredujem!“ (Iz filma „Otac na sluzbenom putu“)

Bungi

Restilizovao a ostavio „somova usta“ napred.? Prednju, preveliku masku nije smanjio.?Auspuhe lažnjake ostavio.?Bočne škrge iza prednjih blatobrana ostavio.?Naglašena bočna linija ide ispod prednja brave pa se spaja sa zadnjom bravom.??? Jeli neko ikad ovom čovjeku objasnio da je cilj redizajna proljepšavanje auta a ne pravljenje još ružnijeg🤔Ovaj lik mora pod hitno u Pininfarina „gulag“ na dizajnersko prevaspitavanje.

MRN

Znači, X5 za Kinu ima isto medjusovinsko rastojanje kao X7 … Ali je kraći 12 cm.
A uz motor 40i „Kinez“ ima za jednu desetinku lošije ubrzanje od „neKineza“.
Ali, čudi me da se Kinezima u produženom X5 nudi motor 30i, koga nema „kod nas“ u kratkom.