1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes-Benz restilizovao električne krosovere nazvane EQA i EQB
Mercedes-Benz restilizovao električne krosovere nazvane EQA i EQB
5

Mercedes-Benz restilizovao električne krosovere nazvane EQA i EQB

179
5
Podelite sa prijateljima:

Prodaja prizemnijih baterijskih kosovera iz palete marke Mercedes-Benz nije išla u skladu s ambicioznim očekivanjima uprave švapskog koncerna, pa su nadležni odlučili da pristupe restilizaciji modela EQA i EQB, i to samo dve godine nakon njihovog debija.

Kompaktni Mercedes-Benz EQA je slavodobitno lansiran u januaru 2021. godine, dok je veći rođak s oznakom EQB debitovao iste godine u aprilu. Oba modela se montiraju u Evropi i Kini, ali proizvodni obim koji je inicijalno zamišljen nije u skladu s komercijalnim uspehom pomenutog dvojca, pa bi tekuću tražnju mogla da zadovolji i sama proizvodnja ostvarena u Kini.

Kineska asocijacija proizvođača automobila (China Association of Automobile Manufacturers – CAAM) u svojim evidencijama raspolaže podatkom da je Mercedes-Benz EQA isporučen na 2.181 adresu tokom sedmomesečnog perioda koji se završava 31. jula ove godine, što je veoma skromna cifra za kinesko tržište, na koje se informacija i odnosi. Mercedes-Benz EQB je realizovan u tiražu od 3.672 jedinica.

Na listama najpopularnijih modela automobila u Evropi, nigde nema ni onog s oznakom EQA a ni onog s indeksom EQB. S druge strane, ni Švabe ne objavljuju podatke po regijama, dok je u Americi, gde se prodaje EQB, u prvom polugođu je ostvarena otprema samo 3.404 primerka.

Razlog nezainteresovanosti kupaca se može pronaći u cenovnoj pozicioniranosti modela EQA i EQB, kao i u sasvim prosečnim tehničkim karakteristikama. Pride, baterijski četvorotočkaši nisu plod samostalnog razvoja već su nastali na konturama krosovera nazvanih Mercedes-Benz GLA i GLB, što je donelo i brojne stilske kompromise.

Proizvođač se potrudio da u postupku restilizacije modele EQA i EQB učini impresivnijim po pitanju dometa, i da sve to načini uz minimalne rezove a koji su uključivali optimizaciju aerodinamike karoserije, gume sa malim otporom pri kotrljanju i nove algoritme upravljanja električnim pogonskim sklopom, u kombinaciji s toplotnom pumpom koja štedi energiju. Sve to je omogućilo povećanje dometa za nekoliko desetina kilometara pri jednom punjenju za sve modifikacije.

Verzija s najizdašnijim dometom i jednim električnim motorom na prednjoj osovini je ona s indeksom EQA 250+ (190 KS i 385 Nm) i ona nosi bateriju kapaciteta 70,5 kWh. Autonomija je ovde uvećana sa 531 na 560 kilometara u skladu s ciklusom WLTP. Ostale verzije su opremljene skromnijim baterijskim pakovanjem od 66,5 kWh. Bazični krosover EQA 250 je dobio domet koji više nije 496, već je 528 kilometara, dok je dvomotorni EQA 300 4Matic (228 KS i 390 Nm), kao i EQA 350 4Matic (292 KS i 520 Nm) sada s autonomijom koja je narasla sa 438 na 459 km.

Što se tiče modela po imenu Mercedes-Benz EQB, bazična varijanta je sada EQB 250+. Domet iste s jednom dopunom više nije 507, već je 536 km, dok su dvomotorni EQB 300 4Matic i EQB 350 4Matic, došli s autonomijom od 448, umesto nekadašnjih 423 kilometra.

Ažuriranja eksterijera uključuju novi dizajn masivnog praznog panela između farova sa tačkastim ornamentom (pri čemu je svaka tačka došla kao malena trokraka zvezda) i svetlećeg gornjeg dela trake, novi dizajn zadnjih signalnih grupa i gore pomenuta, ali suptilna aerodinamička poboljšanja. Na primer, tu su blago preoblikovani lukovi iznad zadnjih točkova. Mercedes-Benz EQB je sada dostupan sa kukom za vuču prikolice težine do 1.700 kilograma.

Unutra je ažuriran čuveni multimedijski sistem MBUX sa standardnim 10,25-inčnim ekranom i grafikom kontrolne table, poboljšani su materijali za dekoraciju, atmosfersko, konturno osvetljenje je postalo rafiniranije. Model EQA ima novi trokraki volan sa tasterima osetljivim na dodir, a koji su smešteni na kracima istog, što je veoma diskutabilno da li je zapravo u pitanju poboljšanje, ili pak nije. Dalje, od sada je uz oba krosovera moguće naručiti vrhunski audio sistem marke Burmester, sa gomilom „atrakcija“, uključujući nekoliko opcija za glasovnu interakciju s baterijskim četvorotočkašem.

Modernizovani Mercedes-Benz EQA i EQB će početi da se prodaju tokom jeseni, dok cene još ne znamo. Ono što ipak znamo jeste to da je „stari“ EQA u Nemačkoj koštao najmanje 50.777 evra, dok je isti takav EQB prodavan od 52.550 evra, pa naviše.

AutoRepublika

(179)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

“ … novi trokraki volan sa tasterima osetljivim na dodir …“

Ljudskim glupostima kraja nema.

Branko

Zapravo to vrlo dobro radi. Jesi probao?🙂

MRN

Taktilne komande jesam. Meni dovoljno da uočim neke mane. Za mene. Pa gde kod da su.

Matija

Prva recenica u tekstu je lekcija svim onim firmama koje pokusavaju da udju u neki novi segment, narocito premium! Glasi: „… pa su nadležni odlučili da pristupe restilizaciji modela EQA i EQB, i to samo dve godine nakon njihovog debija.“ To je upravo ono sto sam u svojim komentarima vise puta ponavljao – sto brze reakcije na tok prodaje! Sta je ovde estetski popravljeno na prvi pogled ne mogu da prepoznam. Donji bocni otvori za vazduh izgledaju odvratno, nemaju nikakve veze sa likom celog vozila. Volan sa duplim paocima deluje pretovareno i ni malo privlacno. Dizajn oba vozila je sasvim… Pročitaj više »

Bungi

Nekad je Mercedes bio elegantan i lijep automobil.?Stara dobra vremena!