1. Home
  2. Vesti
  3. Luksuzni minivan Volvo EM90 stiže prvo u Kinu
Luksuzni minivan Volvo EM90 stiže prvo u Kinu
0

Luksuzni minivan Volvo EM90 stiže prvo u Kinu

462
0
Podelite sa prijateljima:

Prve glasine o minivenu pod markom Volvo pojavile su se ranije nego o SUV-u. Naime, crteži takvih automobila sa karakterističnim dizajnom švedskog brenda objavljeni su u štampi još devedesetih godina. Ali, SUV Volvo XC90 se pojavio 2001. godine, dok minivana do sada nije bilo u asortimanu. Čini se da je u pozadini kritičnog pada prodaje monovolumenskih vozila u Americi i Evropi, verovatnoća povratka ovoj ideji bila nula. Međutim, ideja o minivenu marke Volvo još uvek postoji!

Zahvaljujući Kini, gde su veliki i dobro opremljeni kombiji veoma traženi među poslovnim ljudima i korporativnim voznim parkovima. Na primer, miniven Buick GL8 se tamo prodaje u tiražu od 150-170 hiljada jedinica godišnje. Za Kinu je Lexus napravio svoj prvi monovolumen, a slični automobili pod domaćim markama pojavljuju se kao pečurke posle kiše u poslednje tri godine.

Sada će Volvo ući u ovu nišu. Prva zvanična potvrda o pripremi minivena pojavila se početkom godine, a sada je objavljen i tizer električnog automobila pod nazivom Volvo EM90 i određen je datum debija: 12. novembar.

Kamuflirani miniven već su videli kineski foto-špijuni. A sa ovih slika je jasno da će Volvo EM90 biti varijacija kineskog modela Zeekr 009 sa dužinom od 5.209 mm (brend Zeekr, kao i Volvo, deo je holdinga Geely). Prototip ima isti oblik karoserije, iste proporcije i istu konfiguraciju zastakljenja. Novi tizer je samo potvrdio ovu pretpostavku: geometrija staklenih delova na krovu predstojećeg Volvoa EM90 je potpuno ista kao i kod Zeekra.

Ispostavilo se da će se miniven Volvo od svog kineskog donatora razlikovati samo po drugačijem dizajnu u korporativnom stilu i, možda, dizajnu enterijera. Pitanje tehnologije je i dalje otvoreno. Zeekr 009 ima pogon na sva četiri točka sa dva motora (544 KS) i dve opcije za trakcionu bateriju (116 ili 140 kWh).

Već je najavljeno da će porudžbine za Volvo EM90 biti otvorene u Kini odmah nakon novembarske premijere, ali za sada nema pomena da automobil ide na druga tržišta. Najverovatnije će prvi miniven švedske marke biti kineska ekskluziva.

AutoRepublika

(462)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments