1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Šurda bi bio ponosan
AR pijaca klasika: Šurda bi bio ponosan

AR pijaca klasika: Šurda bi bio ponosan

2.21K
9
Podelite sa prijateljima:

Model Chevrolet Impala iz ranih šezdesetih godina prošlog veka najviše pamtimo po automobilu čuvenog Borivoja Šurdilovića iz popularne serije „Vruć vetar“. Promenio je mnogo profesija kako bi pronašao sebe i svoju sreću, a jedan od poslova kojima se bavio bio je i posao taksi vozača.

Njegov izbor četvorotočkaša je bio Chevrolet Impala iz 1961. godine i nije mu doneo dosta sreće, ali Amerikanci pamte treću generaciju ovog automobila kao jednog od najboljih u istoriji General Motorsa.

Impala je predstavljala drugu najveću stepenicu u ponudi Chevroleta i popunjavala je poziciju ispod luksuznog modela Caprice. Treća generacija se proizvodila od 1961. do 1964. godine i proslaviće se zbog nekoliko razloga. Prvi se odnosio na stil, posebno na model iz 1964. godine o kome danas možemo da čujemo u mnogim pesmama od čega je najpoznatija ona sa nazivom „409“ od strane Bič Bojsa.

Ova generacija će se kasnije proslavili i u takozvanog kulturi „low-rider“, a detalj koji ga je stavio na „mapu sveta“ se odnosi na čuveni motor radne zapremine 409 kubnih inča (6,7 litara). Razvijao je 409 konjskih snaga i u svoje vreme bio jedan od najmoćnijih agregata u automobilskom svetu.

Ova generacija je označila i novi dizajnerski pravac za Chevrolet. Čuveni stilista Harli Erl se penzionisao 1958. godine posle više od tri decenije kao glavni dizajner General Motorsa, a preferirao je glomazne dimenzije, sa dosta hroma i visoko postavljenim haubama.

Njegovi naslednici su želeli automobil koji će da bude niži, bliži do zemlje, sa elegantnijim linijama i s minimalno hroma uz izuzetak branika. Vrhunac je stigao 1964. godine i takav automobil možete da vidite baš na priloženim fotografijama. Nije baš kao onaj tri godine stariji koji je vozio Šurda, ali je svakako bio popularniji, pošto je Chevrolet imao najbolju prodajnu godinu baš tada. Isporučio je oko 2,3 miliona putničkih vozila i izdvojio se kao bestseler u moru rivala.

Voleli bismo da možemo reći da je model sa priloženih fotografijama neki sa jednim od glomaznih motora, ali to nažalost nije istina. Ispod haube se krije najmanji V8 ponuđen u Impali tokom te treće generacije, radne zapremine 283 kubna inča (4,6 litara).

Razvijao je 195 „konja“, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko izbora manuelnog menjača sa tri i četiri stepena prenosa, odnosno dvostepenog ili trostepenog „automatika“. U ovom slučaju možemo pronaći onaj najmanje poželjan, to jest dvostepeni automatski. I pored toga, Impala je mogla da ubrza od nule do 100 km/h za 10,7 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 170 km/h, što su bile solidne brojke za svoja vremena.

Kada se zna da je ovo verovatno najmanje poželjna konfiguracija, zašto bismo uopšte pisali o njoj? Iz prostog razloga što je danas teško naći Impalu treće generacije u originalnom stanju. Verzija sa dvoje vrata je već retka, a i ono malo što ih je preživelo, uglavnom je prerađeno u koncept „low-rider“.

Iz tog razloga, ovaj primerak iz grada Ist Medov (američka savezna država Njujork) se svakako izdvaja, posebno zato što je do sada prešao tek 48 hiljada kilometara. Vlasnik napominje da su menjani samo potrošni materijali dok je jedina modifikacija, ona na račun modernijeg audio sistema.


Mnogim kolekcionarima se očigledno dopala originalnost. Vlasnik je dobio čak 45 ponuda, a najviša je iznosila 45.600 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(2208)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Veoma lep auto! Njegovoj estetici najvise doprinose proporcije – niska, izduzena silueta. Hroma ima dovoljno, nisu bas mnogo pobegli od Harlija! 🙂

Veoma je interesantno da je u ovu karoseriju sa naglaseno smirenom elegancijom, koja ni najmanje ne asocira na sport, ugradjen tako mocan motor sa 6,7 litara i 409 KS! Englezi objasnjavaju eleganciju svojih klasicnih automobila jednom jedinom recenicom: „pravi dzentlmen ne pokazuje svoje misice vec ih pokriva elegantnim odelom!“

Voleo bih da imam ovaj auto bas u toj kombinaciji!

Yankee

Taj motor je bio deo ponude radi homologacije za NHRA drag trkanje. U to vreme firme iz Detroita su imale samo 2 vrste automobila – kompakte (Falcon, Corvair, itd) i full-size (Galaxie, Impala, itd). Kompakti su bili previse mali za glomazne motore tako da su ugradjivani u full-size. U uglavnom su imali oguljen enterijer i mnoge delove skoljke od aluminijuma zbog mase. Tek kasnije su stigli mid-size tipa Fairlane i Malibu da popune prazninu izmedju kompakta i full-size i posle toga su oni korisceni u NHRA (National Hot Rod Association), ali pocetkom 1960-ih godina – full-size su bili modeli koji… Pročitaj više »

Yankee

I najbolje od svega je bilo to sto su tako oguljeni od opreme izgledali kao neka najosnovnija verzija sa 6 cilindara. A ustvari bili su brzi na pravcu nego vecina sportskih auta iz tog perioda.
Moj licno omiljeni „sleeper“ iz tog perioda – 1961 Ford Galaxie.

comment image

Matija

Dobra ti je definicija „brzi na pravcu“! 🙂 Pitam se, da li je bilo moguce voziti ih kroz krivine sa tako dugackim prepustima, cija inercija tezi da okrene auto? Ali nije bitno, kod mene bi ovaj auto sluzio za paradu kroz grad i za duga putovanja.

Yankee

Zapravo nisu toliko losi u krivinama kao sto se na prvi pogled misli. Ford je recimo masovno koristio ogromni Galaxie za trkanja u Velikoj Britaniji pocetkom 1960-ih godina.

comment image

Matija

Neverovatno! Kakav uspeh je postigao? Kada njegov rep krene na spoljasnju stranu krivine sigurno pomete celu konkurenciju! 🙂

Yankee

Nisam nikada pratio BTCC (British Touring Cars Championship), ali vidim da je Jack Sears osvojio titulu u 1963. sezoni sa Ford Galaxie.
Galaxie se bas izdvaja od konkurencije…

comment image

Matija

Neverovatno! Galaksi je veliki auto, bar 5 metara!

Yankee

5,3 metra 🙂